Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedva čekam prve utakmice

Autor: Šime Ćurko

18.07.2008. 22:00
Jedva čekam prve utakmice

Foto: Vedran SITNICA



Iako sam novi igrač, u Zadru se ne osjećam strancem. Vratio sam se u svoj klub i svoj grad, kao da sam bio negdje na privremenom radu – kaže Marin Batur
Treninzi u sjeni  radova. Tako bi se mogla opisati trenutačna situacija na  Stanovima. Dalibor Zebić ima  puno problema kako organizirati svakodnevno treniranje,  posebice u jutranjim terminima kad je radnika na igralištu i  oko njega kao i nogometaša.  Uokolo travnjaka iskopan je  kanal u koji će se položiti energetski kablovi koji će se s reflektora spojiti na trafostanicu. Stoga igrači svako malo  moraju po loptu u kanal, a  pravi pucački treninzi praktički su nemogući budući da je  uklonjena ograda s tri preostale tribine. Bez obzira na  sve objektivne poteškoće Zadrani se na žale. Uskoro kad  završi prva faza radova bit će  ugodnije i njima i gledateljima.
– Strpjet ćemo se još malo.  Jest da je malo teže trenirati,  ali i to ćemo izdržati. Kad se  sve sredi, bit će gušt igrati pod  reflektorima – kaže Marin Batur, uz Jozu Pletikosića jedini  novi igrač u odnosu na lanjsku  momčad. Batur je svojevremeno nakon završetka juniorskog staža prvi profesionalni  ugovor potpisao za Zadar, i to  na četiri godine. Nakon posudbe u dubrovački GOŠK  vratio se u Zadar, ali nikad  nije dobio priliku u prvoj  momčadi. Vidjevši da zadarski  dres neće tako skoro obući,  raskinuo je ugovor i otišao u  “pečalbarstvo”. Najprije Novalja, onda Mosor gdje ga je  snimio Ivan Pudar i poveo sa  sobom u Šibenik. Pod Šubićevcem je Batur u Prvoj ligi  igrao godinu i pol dana, a  proljetnu polusezonu bio je u  Pomorcu. Ovo ljeto napokon  mu se ostvarila dječačka želja,  zaigrat će za Zadar u Prvoj  ligi.
– Na odluku da se vratim u  Zadar najveći utjecaj je imala  supruga Ivana s kojom sam se  oženio u lipnju ove godine.  Budući da je za moj povratak  bio zainteresiran i Zadar, nije  bilo razloga da se ne dogovorimo.
Kakav je dojam u Zadru  nakon mjesec dana priprema?
– Svi ističu da nam nedostaju  barem dva kvalitetna igrača. I  ja nekako tako razmišljam.  Nemamo puno igrača u prvoj  momčadi, a od onih koji su tu  dosta je mladih koji su bez  seniorskog iskustva. Vidjet ćemo kako će biti kad krene  borba za bodove. Iako sam  novi igrač, u Zadru se ne osjećam strancem. Vratio sam se  u svoj klub i svoj grad, kao da  sam bio negdje na privremenom radu. Stoga jedva čekam  prve utakmice.
Kojim biste plasmanom Zadra sljedeće sezone bili zadovoljni?
– Za Zadar je najvažnije ne  boriti se za ostanak. Svi se  nadamo rezultatu sličnom kao  i prošle sezone, odnosno tome  da što više kola provedemo u  sredini ljestvice, po mogućnosti da tamo i završimo sezonu.
Za poziciju povučenog napadača, kojoj se i vi nadate,  kandidiraju se i Dragan Župan te Marin Tomasov?
– Svi se mi nadamo što više  igrati. Već sam rekao da nas u  kadru baš i nema puno, tako  da će prilike biti za sve.
Što ako ode Terkeš?
– Ne znam. To će morati  riješiti trener Zebić i njegovi  pomoćnici.
Postoji li opcija s vama kao  isturenim napadačem?
– Sve je moguće. Uostalom,  igrač ne može birati poziciju  na kojoj će igrati. Činjenica  jest da bi meni više od tog  mjesta odgovaralo ono povučenijeg napadača jer sam do  sada i najviše igrao na toj poziciji.
Nakon zamjene s Hajdukom start nudi dva gostovanja  kod klubova koji igraju Kup  UEFA.
– Istina, težak početak. No,  nekako ćemo se snaći. Do prve  domaće utakmice s Osijekom  u trećem kolu trebali bismo  osvojiti ponešto bodova, iako  to ni u Splitu ni u Koprivnici  neće biti baš jednostavno.


Četvorica u  Raštane
Na završetku prošle sezone  od donedavnih juniora na Stanovima su profesionalne ugovore potpisali Antonio Ježina,  Marko Rašo, Šime Maruna i  Mario Kruneš. To znači da su  oni koji su navršili juniorsku dob  dobili odriješene ruke. Među  njima četvorica su se se odlučila za Raštane. Tako će za  novog trećeligaša nastupati Jerko Prtenjača, Josip Čačić, Ante  Miletić i Luka Birkić. O ostalima  u klubu nemaju puno informacija, neki su došli po papire,  a navodno je Hrvoje Lerga, vratar, blizu odlaska u novi drugoligaš Lokomotivu iz Zagreba.


Rasvjeta prvi put 24. srpnja
Reflektori na Stanovima, koji će uskoro iz horizontalnog (sastavljaju se na tlu) u vertikalni položaj, trebali bi prvi put zasvijetliti u četvrtak, 24. srpnja. Budući da je dogovoreno da će se utakmica 1. kola s Hajdukom umjesto na Stanovima igrati na Poljudu, Zadar ima dovoljno vremena za pripremu sve potrebne dokumentacije, prvo za policijski pregled stadiona, a potom i dolazak Komisije za licenciranje.




Ozljede Puljića, Pletikosića i Raše
Za zadnju provjeru prije početka sezone Zadar je odabrao gostovanje  kod trećeligaša Jadrana iz Kaštel Sućurca (subota, 18). S obzirom da  posljedice od utakmice u Raštanima još vuku Ante Puljić i Jozo  Pletkosić, nije nemoguće da će ih Zebić poštedjeti, baš kao i Marka  Rašu koji je u procesu oporavka još od priprema u Sloveniji. S obzirom  na vrlo loše izdanje u Raštanima, u Kaštel Sućurcu treba očekivati puno  bolji Zadar koji bi trebao dokazati da je neodlučeno s Raštanima samo  nastavak tradicije po kojoj Zadar teško i nikako pobjeđuje u pripremnim  utakmicama klubove iz Zadarske županije.


Terkeš na službenom snimanju
Želimir Terkeš u stanju je pripravnosti. Njegov odlazak očekuje se još od kraja prošle sezone, a to će reći već dva i pol mjeseca. No, iako je “promijenio” već nekoliko država (Rusija, Turska, sad i Ukrajina), Terkeš i dalje trenira sa Zadrom. Štoviše, ovaj tjedan bio je i na službenom fotografiranju prije nove sezone. I on je obukao plavi dres novog dobavljača sportske opreme – talijanske Legee.