Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Petnaest maturanata sa simptomima svinjske gripe pušteno kućama

Autor:

18.07.2009. 22:00
Petnaest maturanata sa simptomima svinjske gripe pušteno kućama

Foto: Adam VIDAS



Je li to i konačan broj oboljelih gimnazijalaca ne može se prognozirati jer se kod nekih simptomi mogu naknadno pojaviti. Na maturalnom putovanju u Španjolskoj bilo je 140 učenika iz pet razreda, a tijekom tjedan dana ekskurzije boravili su u Madridu i Barceloni
Cijela šibenska bolnica dignuta je prekjučer na noge nakon dojave da se s maturalnog putovanja iz Španjolske u grad vraća 140 gimnazijalaca među kojima je njih 15-ak zaraženo svinjskom gripom. Tu su informaciju bolnici javili roditelji djece koja su ih nazvala s puta i javila da imaju temperature, glavobolje, malaksalost, a među njima bilo je i djece šibenskih liječnika. Istoga trenutka šibenski epidemiolozi sjeli su u automobile i oko 14 sati na odmorištu Krka presreli i stavili u izolaciju jedan od tri autobusa s maturantima te su oni sa simptomima gripe odmah prevezeni na Zarazni odjel šibenske Opće bolnice gdje su pregledani, uzeti su im uzorci krvi i poslani na analizu kako bi se utvrdilo je li riječ o običnoj ili svinjskoj gripi te su za svaki slučaj odmah dobili Tamiflu. Ravnatelj šibenske bolnice, pak, odmah je naredio da se, za svaki slučaj, osiguraju slobodni kreveti bude li djeci potrebna hospitalizacija, te je dio lakše bolesnih pacijenata sa zaraznog odjela poslan kućama, a dio kapaciteta odmah je osiguran i u kninskoj bolnici.
Dobili terapiju i pušteni kućama
– Nema mjesta panici. S povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima s ekskurzije u Španjolskoj vratilo se 10-ak djece, nikakvih 140 maturanata. Među njima su bila i djeca nekih doktora, pa i šefice zaraznog odjela, doktorice Babić, i čim smo čuli za simptome iz predostrožnosti je u suradnji s epidemiološkom službom njihov autobus zaustavljen na odmorištu Krka. Devetero djece poslano je na zarazni odjel. Također, jedna grupa djece s putovanja se vratila jutros, a jedna jučer i u te dvije grupe ima nekoliko djece sa simptomima. Ukupno je 15 djece s istim simptomima i anamnezom. I oni su se danas javili u bolnicu, svi su pregledani. Nitko nije u teškom stanju, odmah im je dana terapija i pušteni su kućama. U bolnici nitko nije zadržan, kazao je dr. Željko Burić, ravnatelj šibenske Opće bolnice. Naglašava kako se ne može prognozirati je li to i konačan broj oboljelih gimnazijalaca jer, veli, možda se kod nekih naknadno pojave simptomi.
Osigurane dovoljne količine lijekova
– Svi maturanti koji su se vratili s ekskurzije iz Španjolske su pod paskom. Također, onima koji imaju simptome izvađena je krv te sutra očekujemo rezultate kako bismo znali radi li se o svinjskoj gripi ili običnoj virozi, što je, također, lako moguće. Svi su oboljeli u isto vrijeme, imaju iste simptome i naravno da je to pobudilo sumnju. Sve ćemo znati sutra, dodao je dr. Burić.
Tijekom poslijepodneva ravnatelj šibenske Opće bolnice dva puta se, kaže, čuo s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem koji je odmah reagirao i bolnici poslao dodatnu količinu Tamiflua.
Ostaje nam da vidimo kako će se situacija razvijati, kakvi su nalazi i radi li se doista o svinjskoj gripi te hoće li biti još zaraženih. Imamo dovoljne količine lijekova, a, za svaki slučaj, u Kninu smo osigurali dodatnu izolaciju s 30-ak pacijenata bude li potrebno – zaključio je Burić. Inače, na maturalnom putovanju u Španjolskoj bilo je 140 gimnazijalaca iz pet razreda, a tijekom tjedan dana ekskurzije boravili su u Madridu i Barceloni.