Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hodnja koja vraća sjećanja

Autor: Ivan Stagličić

18.07.2010. 22:00
Hodnja koja vraća sjećanja

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U subotu je u organizaciji Udruge “Žene u Domovinskom ratu” Zadar održana molitvena hodnja “Koracima nade u istinu”, u povodu 19. obljetnice progonstva žitelja ovih mjesta iz svojih domova. Hodnja se odvijala od Bulića, preko Vukšića do Lišana Ostrovičkih gdje je služena sveta misa. Organizatorice su istaknule kako hodnju posvećuju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, HRVI odajemo počast, a živim hrvatskim braniteljima podršku i zahvalnost. Hodnju su, također, posvetile i ubijenim civilima koji su ubijeni na pragu svojih kuća i tako svojom krvlju zavjetovali nas, mlađe generacije da to nikad ne zaboravimo.
U hodnji su uz mještane sudjelovali i članovi udruga HVIDRA Zadar, Središnjeg obučnog centra Damir Tomljanović Gavran, udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Zadarske županije, općine Pirovac i kulturno-umjetničkih društava “Sv. Nikola Tavelić” iz Lišana Ostrovičkih i “Vukšić” iz Vukšića. Kolona se posebno zadržala kod crkava sv. Kate i sv. Mihovila u Vukšiću gdje je i pokopana većina od ukupno 30 poginulih branitelja i civila s ovog područja. Časna sestra Ljiljana Radaš organizirala je za ovu prigodu Marijin križni put te su se tijekom tri sata hodnje molile postaje Marijinog križnog puta.
– Bilo je i ovaj put veoma posebno i vjerujem da su roditelji poginulih branitelja osjetili da je to nešto posvećeno njima. U Lišanima su nas još dočekali i HVIDRA Benkovac i udruge branitelja i veterana iz Benkovca te smo se okupili na spomen obilježju gdje su poginuli fra Mile Mamić i Josip Žulj, gdje održana molitva uz nazočnost njegove obitelji iz Oklaja. Na misu u Lišanima nam je došao i dogradonačelnik Benkovca, Mirko Erstić i dao nam potporu, kazala nam je predsjednica Udruge Ivana Haberle.
Na hodnji se okupilo 100-tinjak mještana i sudionika za koje je zbog vrućine bio osiguran i stalni liječnički nadzor, dok se za logistiku brinulo Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lišana Ostrovičkih čiji su članovi svakih pet stotina metara postavili postaje s osvježavajućim pićima tako da ni u jednom trenutku nitko nije bio žedan, kažu sudionici, a u Lišanima je uz potporu Općine organizirana okrepa i domjenak.
– Upravo smo po ovakvoj vrućini prije devetnaest godina i napustili svoje kuće, mnogo ih se nije nikad ni vratilo i sudionici su se podsjetili na taj dan. Govorili su: tu smo bižali, tu smo išli prema Pirovcu, iza one kuće smo se sakrivali, ondje je pala granata, tu je poginuo… Sjećanja su se vratila i svi oni koji su hodali rekli su, to je ništa. Naspram tih trideset žrtava, naša žrtva, nije ništa, rekla je Ivana Haberle te zaključila:
– Ljudi su se počeli osvještavati i zbližavati. Shvaća se da je ovo bitno i da mi sami moramo dati značenje onom što je bilo.
Molitvena hodnja od Bulića do Lišana Ostrovičkih održana je ove godine drugi put, a održat će se i dogodine, ali s početkom u 18 sati da bi se ipak izbjegle najveće vrućine.