Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ispod ekvatora

Autor: Ante Rogić

18.07.2010. 22:00
Ispod ekvatora


U Galeriji Arsenal večeras se otvara izložba Miljenka Marottija. Izložba “Ispod ekvatora” objedinjuje dvije izložbe Miljenka Marottija – “Afrika očima Purgera” i “Agramer u zemlji Masaia”. Fotografije su snimljene u Tanzaniji, Botswani i Namibiji.
„Marotti je putnik, putuje rado i često. Fotografski aparat mu je neizostavna i najdragocjenija prtljaga, ili, bolje rečeno, ljubimac za kojega će skinuti vlastitu košulju i umotati ga kad ih iznenadi tropski pljusak na Baliju ili pješčana oluja u Sahari. Iako se bavi fotografijom još od studentskih dana, relativno kasno se svojim radovima predstavio široj publici. Prvu samostalnu izložbu “Diskretno digitalno” imao je u Zadru 2002.godine. Već se tada pokazao kao formirani umjetnik sa zrelim ostvarenjima, vlastite estetike, simbolike i tehničke dotjeranosti. Vidljivog odmaka od realizma, kojim fotograf bilježi stvarnost, njegove fine treperave strukture neodoljivo asociraju impresioniste i pointiliste, a mogli bi u nekim slikama pronaći i mondrijanovski geometrizam pa i “apstraktno tkivo koje bi napravio Kandinsky”, kako je primijetio Dražen Katunarić.I tako putnik Miljenko Marotti, vrativši se s putovanja i pripremajući se za sljedeće, na zaslonu svog računala nalazi svjetove koje je zaustavio i sačuvao na svojim fotografijama, a one putuju dalje. Nalazimo ih na raznim izložbama diljem svijeta, često nagrađivane zlatnim i srebrnim medaljama; od Mađarske do Portugala, od Slovačke do Indije, od Rumunjske do Amerike, od Turske do Argentine; osamostaljene nastavljaju svoj život” – napisala je o autoru i izložbi Gordana Lončarević.
Prof dr. sc. Miljenko Marotti rođen je u Rijeci 27. veljače 1948 godine. Fotografijom se bavi od studentskih dana a od 2002. godine aktivno izlaže. Redoviti je profesor na Katedri za radiologiju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je odjela za Magnetsku rezonanciju u Kliničkoj Bolnici “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu. Sto osamdeset i četiri fotografije primljene su mu 428 puta u proteklih sedam godina na sto šesdeset salona pod pokroviteljstvom FIAP-a. Dobitnik je Zlatne medalje 2009. godine na 24 Internacionalnom salonu STROM (FIAP) u Ružomberoku u Slovačkoj. Dobitnik je Zlatne medalje 2010 na 1. Digitalnom Salonu “Wild” (FIAP) u Sofiji u Bugarskoj. Dobitnik je Srebrne medalje u Salonu Algarve (Portugal 2009) FIAP, srebrne medalje Sans Frontiere u Zaječaru (Srbija 2009). Dobitnik je brončane medalje “Janez Puhar” FIAP za minijature u Sloveniji 2004 godine i brončane plakete na Howrah salonu FIAP u Indiji 2008 godine. Dodijeljene su mu FIAP-ove diplome na međunarodnim salonima u Osijeku 2006 godine, Pessacu (Francuska) 2007 godine, Budimpešti (Madžarska 2007 godine i Mersinu (Turska) 2007 godine, Dumfries, West Cumbria, Arden i Wigan (Velikoj Britaniji 2009), Bembrit (USA 2009), Turska (2009), Fels am Wagram (Austria 2009), Quilmes (Argentina 2009), Finskoj (2009), Osijeku (Hrvatska 2009), Suceava (Rumunjska 2009), Birmingham (Engleska 2009). Dobitnik je Southhampton Camera Club Medalje u (Engleskoj 2010). 2009. godine dodijeljeno mu je zvanje Artista FIAP. Član je Fotokluba “Zagreb” sa zvanjem kandidat majstora. Ovo mu je deveta samostalna izložba, a neki od njegovih radova mogu se pogledati na www.marotti.hr/foto.