Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Škola koju ne treba reklamirati

18.07.2011. 22:00
Škola koju ne treba reklamirati


Dosada su se polaznici pokazali izuzetno zadovoljnima radom u našoj školi. Činjenica da četvrtu godinu školu zaista ne treba posebno reklamirati, kandidati nam se sami javljaju, govori da smo našli svoje mjesto među brojnim ljetnim školama u Hrvatskoj – dr. sc. Divna Mrdeža Antonina


Međunarodna ljetna škola  hrvatskog jezika i kulture  “Zoranićeva arkadija” i ovog  ljeta otvara svoja vrata polaznicima iz cijeloga svijeta.  Od 24. srpnja do 7. kolovoza  njezini polaznici učit će naš  jezik, upoznavati se s hrvatskom i zadarskom kulturnom baštinom, raspravljati o različitim jezičnim,  književnim i kulturnim problemima.
Kroatisti i  prevoditelji
Međunarodna ljetna škola  hrvatskog jezika i kulture  “Zoranićeva arkadija” započela je s radom na  Sveučilištu u Zadru prije  četiri godine. Njen cilj je osposobiti polaznike za pravilnu uporabu hrvatskoga jezika u govoru, čitanju i pisanju, ali i upoznati ih s  bitnim čimbenicima hrvatskoga kulturnog identiteta.  Dodatan plus i poziv je zasigurno i lokacija Sveučilišta  na samoj rivi s pogledom na  zadarske otoke.
Profesorica Divna Mrdeža-Antonina “Zoranićevu  arkadiju” vodi od njenih  početaka te nam otkriva tko  su ovogodišnji polaznici, koliko ih ima i što će ove godine  učiti.
– Polaznici ove ljetne škole  dolaze iz različitih zemalja,  od Afrike, Amerike, Kanade,  Australije i većine europskih  zemalja. Za sad za prvi turnus imamo prijavljenih 17  polaznika te 13 za drugi turnus, koji će se održati od 22.  do 27. kolovoza.
Profesorica Mrdeža istaknula je kako u prvom turnusu veću skupinu polaznika čine kroatisti različitih  kroatistika iz drugih, pretežito europskih zemalja.  Među njima je i stipendistica  ovogodišnje ljetne škole koja  dolazi iz Poljske sa  Sveučilišta u Krakowu. U  drugom turnusu dolaze prevoditelji na hrvatski jezik i s  hrvatskog jezika, najčešće iz  Europske Unije, koje uglavnom zanimaju predavanja iz  hrvatske povijesti i kulture.
Mjesto na sceni
Ljetna škola hrvatskog jezika idealna je za sve one koji  žele naučiti i upoznati hrvatski jezik, potpunim  početnicima, ali i onima koji  žele usavršiti svoje znanje.  Na temelju testiranja prvoga  dana škole polaznici se raspoređuju u tri stupnja, a  poželjno je da imaju iznad 15  godina. Koncept škole uglavnom je svake godine isti pa  se tako polaznici, uz učenje,  uspiju i odmoriti, ali i upoznati kulturno bogatstvo zemlje.
– Uz učenje hrvatskoga jezika i vježbe iz jezika, tu su  različita predavanja iz povijesti te književnosti i radionice: glazbena, filmska,  dramska. Održavamo i terensku nastavu u prirodi,  gdje ih uglavnom odvedemo  na mjesta od velikog  značenja za Hrvatsku ili neke od nacionalnih parkova.  Dosada su se polaznici pokazali izuzetno zadovoljnima radom u našoj školi.  Činjenica da četvrtu godinu  školu zaista ne treba posebno reklamirati, kandidati  nam se sami javljaju, govori  da smo našli svoje mjesto  među brojnim ljetnim školama u Hrvatskoj, ističe profesorica Mrdeža.
U ljetnoj školi hrvatskoga  jezika sudjeluju gotovo svi  profesori s Odsjeka za kroatistiku Sveučilišta u Zadru,  ali i profesori s nekih drugih  odjela. Nakon završene  škole polaznici, ovisno o  stupnju kojeg su pohađali,  dobivaju potvrdu da su polazili tečaj hrvatskoga jezika, 3 ECTS boda ili certifikat opisnog tipa u kojem  su opisane sve aktivnosti i  predavanja koja su slušali,  kao i profil znanja koje su  stekli.
– Naši polaznici su vrlo  zainteresirani, imaju visoko  obrazovanje, čak i kada nisu  kroatisti, tako da znaju postavljati vrlo nezgodna pitanja. Morate doći potpuno  pripremljeni iz različitih područja tako da je to jedan,  obostrano zadovoljavajući  rad, zaključila je profesorica  Mrdeža.