Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zbog nedostatka vode Suhovarci na nogama

18.07.2011. 22:00
Zbog nedostatka vode Suhovarci na nogama


Ne dođe li danas, sutra voda u hidrantima i kućnim “špinama” bit ćemo prisiljeni tijelima i motornim vozilima u potpunosti blokirati promet na Jadranskoj magistrali kod Poličnika – Mile Buljat
Žitelji Suhovara već tjedan dana nemaju vodu iz vodovodnih slavina. Nije im prije dva dana pomoglo ni to što je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na crpnoj stanici Grgurice u Islamu Latinskom svečano otvorila tzv. istočni vodovodni pravac od Grgurica i Podgradine do Škabrnje i Prkosa. Otvaranjem istočnog pravca trebala se normalizirati i vodoopskrba Suhovara i Ruplja. Međutim, vodovodne cijevi u Suhovarima su i danas potpuno suhe, jednostavno su presušile.
Zbog pitke vode u Suhovarima, moglo bi se reći, vlada “predratno” stanje.
– Žitelji bez vode po ovim vrućinama i suši ne mogu voditi normalan život dostojan 21. stoljeća. Ne dođe li danas, sutra voda u hidrantima i kućnim “špinama” bit ćemo prisiljeni tijelima i motornim vozilima u potpunosti blokirati promet na Jadranskoj magistrali kod Poličnika, ozbiljnim glasom će Mile Buljat, dok sa sumještanima po jučerašnjem zvizdanu sjedi u hladovini ispred novog Društvenog doma.
‘Ko u kupe, ‘ko u špade
Pokradeni su, kaže Buljat, 3 do 4 poklopca na šahtovima za što optužuje Rome, nedostaje i pola metra vodovodne cijevi u šahtu na spoju s magistralnim vodoopskrbnim pravcem Suhovare – Zemunik Gornji.
– Sada kad su i izvori, bunari i gusterne presušili, bez vode ćemo jednostavno crknuti, i ljudi, domaće životinje i poljoprivreda. A dovoz cisterne zapremnine od 20 kubika vode iz Posedarja plaćamo 450 kuna, a dok je u hidrantima ovdje u Suhovarima bilo vode, tu istu cisternu smo plaćali tek 160 kuna, jada se Buljat.
Dok žitelji Suhovara Mile Buljat, Mitar Poljak, Renato Poljak, Jerko Bratanović i drugi mještani ispred Društvenog doma ili u hladovini kostela kod Buljatovog dućana “igraju” briškulu u kupe, Općina Poličnik i zadarski Vodovod briškulu “igraju” u špade.
– Nije istina da vodovod u Suhovarima nije u funkciji ili ne daj Bože da nedostaje pola metra spojnog cjevovoda. Pa prošao je strogi tehnički pregled, a i žitelji su do prije nekoliko dana imali sasvim normalnu opskrbu s gradskom, zrmanjskom vodom. Unatoč velikoj suši za dan ili dva, kada se stabilizira novi vodoopskrbni cjevovod i reguliraju tlakovi na cijeloj mreži istočnog pravcan i Suhovare će imati vodu, tvrdi Davor Lončar, načelnik Poličnika, koji sada u obiteljskoj kući u Poličniku također nema dovoljan pritisak vode.
Patrk moli za razumijevanje
Općina Poličnik je posljednjih godina u zajedničkom projektu s Vladom RH, ministarstvima Božidara Kalmete i Božidara Pankretića, Hrvatskim vodama i Zadarskom županijom u vodoopskrbu Suhovara, Visočana i Dračevca Ninskog uložilo gotovo 30 milijuna kuna. Od toga je oko 9 milijuna kuna uloženo u vodovodizaciju Suhovara.
Unatoč suši, pritisak u novootvorenog istočnog pravca će se uskoro stabilizirati. Potrebno je nekoliko dana da se stanje normalizira i to se upravo događa, tako da bi uskoro svi opet trebali imati normalan dotok vode. I žitelji Suhovara će, također, ubrzo imati normalni dotok vode te ih ovim putem molim za razumijevanje, poručio je Hrvoje Patrk, direktor zadarskog Vodovoda.
– Pa primarni cilj Vodovoda je prodati što više vode, poručuje Patrk, ističući pritom kako Vodovod redovito skrbi na ravnomjernoj i stalnoj raspodjeli vode u svim dijelovima grada Zadra i Zadarske županije.
Dobra je vijest da unatoč visokim temperaturama, nedostatku padalina, ali i višestruko povećanom ljetnom potrošnjom, Zadru i Zadarskoj županiji zasad ne prijeti značajnija redukcija vode.


 TEHNIČKI (NE)ISPRAVAN SUHOVARSKI VODOVOD


Uvjereni smo da je glavni razlog suše u vodovodnim cijevima 200 domaćinstava i u hidrantima u Suhovarima što sa sjeveroistočne strane, vjerovali ili ne, nismo uopće spojeni na magistralni vodovod Suhovare-Zemunik Gornji. Pa ovdje nedostaje gotovo pola metra spojne vodovodne cijevi, uvjeren je Renato Poljak, inače gastarbajter u Švedskoj, dok štapom pokazuje unutrašnjost velikog šahta u blizini autoceste, u kojem s razlogom ili bez razloga zaista nedostaje 30 do 40 centimetara vodovodne cijevi. – Vodovod u Suhovarima je tehnički ispravan, ispitan je po svim najvećim europskim standardima. Pa kako to da je do jučer bio tehnički ispravan, a da je ta ista vodovodna mreža neispravna. Odgovorno tvrdim da će voda nakon regulacija tlakova na novootvorenom istočnom pravcu za dan do dva teći i u Suhovarima, uvjeren je načelnik Lončar.




 DAVOR LONČAR: PRESTANITE KRASTI VODU!


Žitelji Suhovara, žitelji općine Poličnik, molim vas da ne kradete više vodu iz vodovodnih cijevi, šahtova i hidranata. Svi dobronamjernici, svi vi pošteni građani javno ili barem anonimno putem telefona u općinsku upravu, policiju ili Vodovod prijavite onog koji krade vodu kada nam je po ovoj suši najpotrebnija. Krađa vode po ovakvoj ljetnoj suši kada je i kap vode dragocjena je “pravo pravcato krvno dilo”. A svi vi koji ste dosad nezakonito “posuđivali” vodu, za milog Boga nemojte to više raditi, nemojte više krasti vodu. I pošteni ljudi moraju imati pravo na normalan život, oštrim će glasom Davor Lončar, načelnik Poličnika. Kazne za krađu vode iznose čak 2.700 kuna plus cijena trogodišnje prosječne obiteljske potrošnje. Krade se uglavnom preko “premosnica”, tako da se na razne načine izbjegne vodomjer. Ukradena voda se upotrebljava uglavnom za zalijevanje vrtova i punjenje gusterni. Ljetnih dana u Vodovodu su naročito angažirani u sprečavanju, tvrde, učestalih krađa vode sa svih dostupnih hidranata i šahtova.


 SUŠA I U ZEMUNIKU DONJEM


Posljednjih dana i žitelji Zemunika Donjeg muku muče s vodom iz vodovodnih slavina koja dnevno poteče tek na nekoliko sati.
To je, nažalost, ljetna svakodnevica u Zemuniku Donjem. Stanje će se stabilizirati tek kada se uskoro izgradi vodovodni spoj na istočni vodovodni pravac u Zemuniku Gornjem.
Za razliku od Donjeg u Zemuniku Gornjem ima dovoljno vode. Za drugu fazu istočnog pravca i vodoopskrbni spoj ova dva mjesta već su stigle vodovodne cijevi te se očekuju i građevinski radovi, objašnjava zemunički načelnik Josip Marušić.