Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Raskošni nastup Martine Thomas i Davora Pekote

18.07.2012. 22:00
Raskošni nastup Martine Thomas i Davora Pekote


Poljana Šime Budinića bila je u srijedu navečer poprište dobre glazbe, uz još bolji nastup. Prvi od četiri koncerta koliko nas ukupno očekuje na Festivalu suvremene glazbe u sklopu 18. Zadarskog kazališnog ljeta ponudio je vrhunski koncert jazz orkestra HRT-a. No, za dobar koncert nije zaslužan samo orkestar, već i njihovi gosti – Marko Tolja, Martine Thomas i Davor Pekota.
Svoju dionicu Tolja je odradio bez ikakvih poteškoća, ali i vrijednog spomena. S druge strane, nastup Martine Thomas i Davora Pekote, kako zajednički tako i solo pokazao nam je svu raskoš glasa, oduševljenosti glazbom i ritmom. Martine Thomas još jednom je odradila jako dobar koncert, pokazala se kao izvanredna glazbenica, s dobrim osjećajem za pjesme koje je izvodila. Publika, na oko 400 ispunjenih mjesta i stotinjak prolaznika van ograde uistinu je uživala u koncertu.
Jazz orkestar HRT-a koncert je odradio iznimno profesionalno, uostalom kao i svaki prethodni. Orkestrom je dirigirao maestro Saša Nestorović.
Pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, današnji Jazz orkestar HRT-a utemeljen je od glazbenika iz nekoliko većih ansambala ubrzo nakon svršetka Drugog svjetskog rata, tijekom sezone 1946./1947. Poslije je promijenio naziv u Plesni orkestar HRT-a. Glazbenike za prvu postavu orkestra okupio je Zlatko Černjul koji je bio i njegovim prvim ravnateljem. Osim njega vodili su ga i Miroslav Killer, Milivoj Körbler, Nikica Kalogjera, Silvije Glojnarić, a više od trideset godina i Miljenko Prohaska. Jazz orkestar HRT-a danas djeluje pod vodstvom Saše Nestorovića.