Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stare tehnike u interpretaciji Zvonke Požun

18.07.2012. 22:00
Stare tehnike u interpretaciji Zvonke Požun


Zvonka Požun radi u zanimljivoj tehnici oslikavanja stakla, tehnici iz 16. stoljeća. Njen rad spaja tradicionalno slikanje u pozlati i emajlu s maštovitim motivima i strukturom stakla


U povodu otvaranja izložbe “Stakloslikarstvo – stare tehnike u novim interpretacijama” Zvonke Požun, djelatnice Verein Steirisches Glaskunstzentrum und Glasmuseum Bärnbach iz Austrije danas je u Muzeju antičkog stakla održana konferencija za tisak. Uz ravnatelja MAS-a dr. sc. Ivu Fadića koji je predstavio autoricu, konferenciji je nazočila Zvonka Požun i ravnatelj Verein Steirisches Glaskunstzentrum und Glasmuseum iz Bärnbacha Hans Martin Hittaller.
Zvonka Požun upoznala je kolege iz Bärnbacha prije 20 godina, te počela s njima raditi. Kaže kako joj je najteže bilo početnih pet godina, a onda je sve išlo lakše.
Ravnatelj Fadić istaknuo je kako s austrijskim muzejem već drugu godinu imaju dobru suradnju, a tamo je upravo u tijeku izložba na kojoj sudjeluje i MAS.
Zvonka Požun radi u zanimljivoj tehnici oslikavanja stakla, tehnici iz 16. stoljeća. Njen rad spaja tradicionalno slikanje u pozlati i emajlu s maštovitim motivima i strukturom stakla. Stakloslikarstvo spada u skupinu tradicionalnih tehnika ukrašavanja stakla. Prve radove nalazimo već u rimsko doba, u 1. st. pr. Krista. U kasnijim razdobljima tehnika stakloslikarstva najčešće se koristi pri ukrašavanju vitraja. Tradicionalno stakloslikarstvo zahtijeva mnogo truda jer ga je moguće raditi isključivo ručno. Pored poznavanja različitih slikarskih tehnika, stakloslikar se često mora koristiti znanjem tehnike “brisanja” i “struganja”. Razlikuju se dva različita radna postupka.
 – Za mene je najteži misaoni proces, kako će sve ispasti. Svaki izložak koji ćete vidjeti na ovoj izložbi moram tri puta peći na 600 stupnjeva, radi se o složenom procesu, kazala je Požun napomenuvši kako će na izložbi biti postavljena 42 eksponata. Izložba će biti prodajna, a cijene pojedinih izložaka se kreću od 700 do 2.000 kuna. Dakle, ukupna vrijednost izložbenih eksponata je otprilike šest tisuća eura. No, ravnatelj Fadić, a i autorica, naglasili su kako je vrijednost izložaka puno veća, ali se gledalo na trenutačno stanje recesije.


 OTVARANJE IZLOŽBE




Izložba “Stakloslikarstvo – stare tehnike u novim interpretacijama” otvara se sutra u 12 sati u Muzeju antičkog  stakla. Po završetku izložbe Zvonka Požun održat će  demonstraciju tehnike slikanja na staklu. Također, ista  demonstracija održat će se u subotu, u vremenu od 9  do 13 sati


 Dan otvorenih vrata


U ponedjeljak 23. srpnja Muzej antičkog stakla priređuje Dan otvorenih vrata. Za sve posjetitelje MAS će biti otvoren od 9 sati ujutro do pola noći, uz besplatan ulaz. Taj dan moguće je kupiti suvenire uz popus od 20 posto. Priredit će se radionice puhanja stakla, te izrade staklenih perli na plameniku. U 21 sat Dalibor Mateša izvest će “Koncert na dobro ugođenim bocama”.