Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bibinje živi za turizam

Autor: Valentina Mlađen

18.07.2013. 22:00
Bibinje živi za turizam

Foto: Vedran SITNICA



Turistički podaci, unatoč opreznim najavama turističkih djelatnika, pokazuju povećanje, a iako je možda “mooving” nešto manji nego dosadašnjih godina Delija je primijetila i povećanje broja iznajmljivača što samo potvrđuje njezinu tezu da Bibinje živi za turizam i da gotovo nema kuće u Bibinjama u kojoj se ne bave turizmom


U tijeku su prijave za 3. Bibinjski kogo, ekipno natjecanje u spremanju crne valjane manestre na sipi, a spremat će i kušati i ove godine i turisti i domaći. Ovo je samo jedna od bibinjskih manifestacija koja uspješno povezuje domaće i goste i baš zato se gosti u Bibinju uvijek osjećaju kao da su domaći pa se iznova vraćaju.
U turističkom uredu u Bibinju gužva kao i svakoga dana, a djelatnici, na čelu s direktoricom Senadom Delija, strpljivo odgovaraju na pitanja, upućuju, bilježe.
I ove godine, upućuje nas Delija, bilo je novosti u Bibinjama, radilo se na poboljšanju infrastrukture i uređenju mjesta bez čega nema uspjeha u turizmu.
Radovi na šetnici i novi trg
– Nastavljena je šetnica starim dijelom sela i popločan je i uređen jedan manji trg koji gravitira plaži Punta rožica. Na jesen bi se trebali nastaviti i započeti radovi na kanalizaciji. Radili su se i manji popravci po ulicama, cestama, plažama. Hortikulturno uređenje podignuto je na višu razinu, nabraja Delija ističući i još bolju ponudu sadržaja na bibinjskim plažama za što su zaduženi i sami ugostitelji te ostali dionici u turizmu.
Inače, Bibinje se može pohvaliti s čak sedam plaža, a iako nemaju Plavu zastavu, ponajviše zbog visoke kotizacije, glavna mjesna plaža Punta rožica, koju je posjetila komisija najizgledniji je kandidat za nju zbog odlične opremljenosti, položaja i naravno čistoće mora. Već sada kupači imaju sve što im treba, od tuševa, kabina za presvlačenje, koševa za otpad pa do blizine ugostiteljskih objekata. Tu su i plaža Punta, Lipauska, Šulterova vala i druge, svaka sa svojim čarima.
Turistički podaci, unatoč opreznim najavama turističkih djelatnika, pokazuju povećanje, a iako je možda “mooving” nešto manji nego dosadašnjih godina Delija je primijetila i povećanje broja iznajmljivača što samo potvrđuje njezinu tezu.
– Bibinje živi za turizam i praktički nema kuće koja se ne bavi turizmom, ističe Delija.
Turistička razglednica Bibinja
Na turističkoj razglednici Bibinja nalazi se nekoliko posebnosti. Osim šarma malih dalmatinskih mjesta uz more kojim odiše i ovo mediteransko mjestašce zamjetljiva je uređenost okućnica što svjedoči visoku turističku svijest lokalnog stanovništva. I samo mjesto može se pohvaliti uređenošću i čistoćom, ali i smeđom signalizacijom neophodnom za snalaženje. Da im je važan svaki gost pokazuju i lokalni ugostitelji koji osim ponude autohtone hrane i pića uređuju svoje konobe, restorane ili kafiće kako bi bili što atraktivniji posjetiteljima. Za one koji se ne vole po cijeli dan izležavati na plažama tu je i povijesna strana mjesta koje se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1214. godine. Na području Bibinja postoji nekoliko crkvi. Najstarija je crkva sv. Petra, koja potječe iz 8. stoljeća; zatim crkva mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz 12. st. koja se nalazi na Punti u Bibinjama. U starom povijesnom središtu postoje dvije crkve: jedna je crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja, najvjerojatnije iz 15. st., a druga crkva sv. Roka iz 16. st. Povijest čuva i staro selo u kojem se održavaju i brojne ljetne manifestacije, a uvijek je ugodna i šetnja ili uživanje u zalasku sunca na uređenoj bibinjskoj šetnici koja se proteže uz more u uvali Jaz.
Od ljetnih manifestacija treba svakako spomenuti ribarske fešte s mirisima ljeta, već navedeni Bibinjski kogo, Raspivano Bibinje, Feštu sv. Roka, smotre folklora, a tu je i koncert Opće opasnosti i borilački spektakl Ultimate fight za one željne malo drugačije zabave.


Ima neka tajna veza




Ima neka tajna veza između Bibinja i stranaca koji kad jednom posjete ovo mjesto više ne mogu otići pa se, ili uvijek iznova vraćaju, ili jednostavno kupe kuću te Bibinje postane njihov dom. Slučaj je to i s bračnim parom Nizozemaca koji su se toliko zaljubili u Bibinje da su kupili kuću ovdje te u njoj provode više od šest mjeseci godišnje. A koliko vole mjesto pokazuje i njihova podrška manifestacijama pa tako svake godine, otprilike u isto vrijeme, daju donaciju za manifestaciju Raspivano Bibinje.
No, nisu oni jedini strani zaljubljenici u ovo malo mjesto. Kuće su u Bibinjama kupili i Belgijanci, Nijemci, Mađari, Česi…