Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Od Preka do Zadra za jedan sat, 39 minuta i 44 sekunde

Autor: Valentina Mlađen

18.07.2013. 22:00
Od Preka do Zadra za jedan sat, 39 minuta i 44 sekunde

Foto: Marin GOSPIĆ



Jure Milin je najbolji dokaz o neutemeljenosti svih predrasuda koje prate osobe s Down sindromom, a ujedno je primjer volje i izdržljivosti koja pobjeđuje sve prepreke


“Bravo Jure! Bravo!” uzvikivali su Jurini prijatelji i obitelj koji su ga dočekali jučer ujutro na bazenu Kolovare nakon što je za brata Antu, koji je poginuo u prometnoj nesreći prije pet godina, isplivao maratom Preko – Zadar za jedan sat, 39 minuta i 44 sekunde. I možda ovaj pothvat i ne bi bio neka velika medijska vijest, a jučer su se na Kolovarama okupili brojni mediji, blicali su fotoaparati i radile kamere, da se ne radi o 28-godišnjem mladiću s Down sindromom koji ne prestaje oduševljavati hrvatsku javnost.
“Bit će Jure sretan, konačno će na HTV, a to mu je velika želja. A bit će i u Dnevniku Nove TV”, komentirali su njegovi prijatelji koji ga dobro poznaju i znaju koliko će ga to razveseliti.
 Jure Milin mladić je kojem se, zaista treba diviti. On je dokaz o neutemeljenosti svih predrasuda koje prate osobe s Down sindromom, a ujedno je primjer volje i izdržljivosti koja pobjeđuje sve prepreke. Plivanjem se bavi već tri godine, uz vodstvo trenera Renata Škulića koji ga je i ovom prilikom pratio na putu od Preka do Zadra i koji je ujedno i inicijator ove ideje kojom je uspješno otplivan drugi Memorijalni maraton Ante Milin i to jučer, dan prije tragične nesreće u kojoj je Ante u dobi od 23 godine izgubio život. Prvi je još 2009. godine, od Preka do Dikla, preplivala plivačka legenda, maratonac dr. Velimir Šušak.
 Malo zapuhan, ali bez nekoga većeg, vidljivog traga umora Jure se po izlasku iz mora pozdravio s brojnim prijateljima koji su mu željeli čestitati, a tada je pažnju posvetio medijima s kojima je podijelio sve o ovom pothvatu. Rekao je tako da je iz Preka krenuo u jutarnjim satima, u pratnji trenera Renata koji mu je i predložio ovaj pothvat. Na pitanje koliko dugo trenira Jure odgovara:
– Sto godina već treniram. Bio sam i u Italiji na svjetskom prvenstvu, kaže Jure priznajući da mu ipak treba mali odmor, ali inače bi mogao svaki dan tako.
Osim geste za brata Antu, Jurin maraton snažna je poruka cjelokupnoj javnosti.
– Ovo je poruka svim ljudima da pruže priliku osobama s Down sindromom da se uključe u sve aspekte društvenog života jer oni mogu puno više nego što ljudi obično misle, kaže trener. Ujedno ovaj je maraton bio odlična priprema za Europsko prvenstvo osoba s Down sindromom koje će se ove jeseni održati u Portugalu, a na kojem će nastupiti i Jure. Kaže trener, ne idu po medalje, ali Jure – uporan kakav je – kući će se sigurno vratiti barem s jednom.
Dok je preuzimao pehar Juri se na licu ocrtavala prava sreća, a njegovim roditeljima ponos. Nisu mogli ni sanjati o ovakvom uspjehu svoga sina, ali ne znači to da su u njega sumnjali, znaju oni za što je on sve sposoban. Baš zato mama Klaudija kaže kako nije bilo potrebe za zabrinutošću kada je čula da će njezin sin otplivati dionicu dugu 4.400 metara. Ponos se ne može skriti, ne samo činjenicom da je Jure uspješno isplivao maraton već i porukom koju je poslao cijeloj Hrvatskoj.
– Prvi memorijalni maraton Ante Milin otplivao je Velimir Šušak u sjećanje na našeg Antu, a ganuće je još veće jer je isto ponovio i Jure. Ovim putem želimo ukazati i na važnost odgovornog ponašanja mladih u prometu jer su često vrlo neodgovorni i ne znaju cijeniti život pa umjesto da ga slave, oni ga gube na cesti – poručila je majka Klaudija. Ni otac Slobodan ne skriva svoje emocije, jer koliko god jučerašnji dan sa svojom obljetnicom bio za njih tužan, s tugom su se miješale sreća i ponos zbog Jurinih uspjeha, a na brata je ponosna i sestra Matija koja ga je, također jučer bodrila.