Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd od Zadra traži odštetu za Šimu Markića

Autor: Šime Ćurko

18.08.2009. 22:00
Biograd od Zadra traži odštetu za Šimu Markića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S obzirom da nam svaka kuna mnogo znači odlučili smo da nema ispisnice za Markića, dok Zadar ne isplati ono što nam je dužan – kaže Marin Tomić
Iza rukometaša Biograda je mirna sezona u Drugoj ligi. Sedmo mjesto u konkurenciji 12 momčadi može se smatrati uspjehom. Ipak, ta je pozicija daleko od drugog mjesta na kojem su Biograđani bili 2005./06. kada ih je vodio Tomislav Šarić, a na parketu predvodio Ivan Buovac. U novu sezonu Biograd će najvjerojatnije ući bez Šime Markića, lani najboljeg strijelca Treće lige i jednog od najboljih igrača. Markić bi trebao pojačati Zadar Slad, premda dogovor Zadrana i Biograđana o tom transferu još nije postignut.
– Imamo pravo tražiti odštetu za Markića s obzirom da je riječ o mladom igraču. Odšteta se odnosi na ono što je Biograd uložio u razvoj Markića za vrijeme koje je proveo u našem klubu. Konkretno, za svaku sezonu od 16. do 23. godina po pravilniku HRS-a matični klub za mladog igrača ima pravo od novog kluba tražiti 500 eura po sezoni. Mi to trenutačno potražujemo od Zadra i tek kad nam oni to uplate moći će reći da je Markić njihov igrač. Za Markića je taj iznos oko 1.500 – 2.000 eura. S obzirom da nam svaka kuna mnogo znači odlučili smo da nema ispisnice za Markića dok Zadar ne isplati ono što nam je dužan – pojasnio je Marin Tomić, predsjednik Biograda. Očito je da se na odšteti za Markića ustraje i zbog teške financijske situacije u klubu. Biograd se gotovo isključivo oslanja na financijsku pomoć Grada koja bi za 2009. godinu trebala iznositi 130 tisuća kuna. Stoga bi odšteta za Markića znatno popunila proračunske rupe.
– Bez Markića ćemo sigurno biti oslabljeni, ali ne treba zanemariti da je iza mladih igrača dobra lanjska sezona u kojoj su mnogi od njih znatno napredovali. Stoga mislim da ne bismo najmanje mogli ponoviti lanjski rezultat, ako i ne biti još koje mjesto iznad. Šteta što smo lani najbolje utakmice pružali na kraju sezone jer da smo tako igrali i ranije bili bismo u vrhu ljestvice – smatra Tomić.
Od odlaska u Zadar definitivno je odustao Domagoj Duvnjak, koji će tako treću sezonu zaredom biti igrač i trener. Iz Zadra su poručivali da je s Duvnjakom sve dogovoreno, dok je on (Duvnjak) tvrdio da je sve bilo i ostalo samo na razgovorima.
– Odlučio sam ostati u Biogradu. Vjerujem da je to bolja opcija od odlaska u Zadar – poručuje Duvnjak.
U momčad se vratio Marko Punoš, koji je lani pokušao izboriti se za priliku u prvoligašu EMC Splitu. Svi ostali igrači koji su prošle sezone nastupali za Biograd ostaju Duvnjaku na raspolaganju, a u prvu će momčad biti ubačena i dva-tri igrača iz generacije 1994. godišta, koja će drugu godinu zaredom igrati ligu mlađih kadeta. Osim sa seniorima i mlađim kadetima Biograd će ligaška natjecanja igrati i s dječacima (1996.) uz napomenu da su obje mlađe selekcije formirane u momčadi Mini Sunce.


Djevojke i dalje na marginama


Ženski rukomet u Biogradu i sljedeće će sezone ostati na čekanju koje traje već godinama. Bez uključenja u neko ligaško natjecanje ne može se očekivati razvoj ženskog rukometa, a s obzirom da Biograd može igrati samo u Trećoj ligi, djevojke koje se žele baviti rukometom u kraljevskom će gradu i dalje morati čekati bolje dane.
– U Trećoj ligi nastupaju klubovi iz najjužnijih županija, od kojih su neki i na otocima. To je natjecanje koje bi nas previše koštalo i zato smo odlučili da ne idemo u Treću ligu. Nažalost, takva je financijska situacija – ističe Tomić.