Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bruntolonje, pjesma i veselje u Jardinu

Autor: Ivan Stagličić

18.08.2009. 22:00
Bruntolonje, pjesma i veselje u Jardinu


Udruga žena “Luzor” i Turistička zajednica općine Preko organizirali su kulturno-zabavnu manifestaciju “Otočka besida” koja je održana u parku Jardin u Preku. Ovo je bio drugi takav program ovoga ljeta, a ujedno i jubilarni deseti od osnutka udruge “Luzor”.
Program je tradicionalno započeo pjesmama Sonje Kačan, “Moj dragi kraj” i “Preko, misto malo” koje su izvele članice “Luzora”. Potom su mlade glumice: Josipa, Sara, Rebeka, Magdalena, Ema i Karla odigrale igrokaz “Mobitel” posvećen temi današnje komunikacije između mladih.
KUD “Nevijane” iz Neviđana nastupio je više puta, a okupljenima su prikazali nevijansko kolo te otpjevali pjesme “Od kuda si divo”, “Sveti Ante”, “Sjela djeva” i “Djevojka je ruže brala” uz ples. Osim mještana Neviđana u ovome KUD-u, koji djeluje od od 1997., sudjeluju i mještani Banja, Mrljana i Pašmana, a sve pod vodstvom prof. Jadranka Miloša i Marka Jurkovića.
Na priredbi je potom nastupio vokalno instrumentalni sastav “Stella Maris” koji je izveo skladbe “I love you lord today” i “When Israel was in Egypt’s land”. Nenad Petar Funčić, već je tradicionalno uveseljavao publiku svojim šalama i vicevima.
U programu je nastupila i Anka Jurin koja je kazivala monolog Čede Barića koji govori o danima kada je mladost teško radila htjela nehtjela. “Bruntulonje” je bilo dozvoljeno, ali samo ako mati ne čuje pa su okupljeni mogli uočiti razliku između života i običaja nekad i danas.
Gošće iz Privlake, ženska klapa “Libar”, otpjevale su pjesme “Kaleto moja draga” i “Libar od života”, “Spomeni se jedno vrime” i “Naše malo misto”. Prikazan je i igrokaz “Dica u bobu i bižima” autorice Čede Barić, a obrađuje temu svađa i prepirki u prošlosti koje na kraju završe s pitanjem – a zoč se mi to svađamo – koji je bio lijepo primljen kod publike.
Prigodni darovi za sjećanje na ovu večer uručeni su Desi Mašina, Jasminki Kučini i Lucijani Bega, a potom je priredba okončana zajedničkom pjesmom svih sudionika.