Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kabalista je bilo i u starom Zadru

Autor: Ivan Stagličić

18.08.2009. 22:00
Kabalista je bilo i u starom Zadru

Foto: AP



Pop zvijezda Madonna imala je nedavno priličnih problema pri svome nastupu u poljskoj prijestolnici. Različite vjerničke rimokatoličke udruge, bunili su se što nastupa na blagdan Velike Gospe, a razlog ili makar jedan od razloga koji se mogao čuti pritom je bio i to da se “Madonna bavi Kabalom pa da je možda i sotonist”.
Ima li i kakva je veza između Kabale i sotonizma, znaju valjda jedino predstavnici tih poljskih udruga. No, kako je poznato da je glupost priljepčiva, dobro je malo pojasniti pojmove. Podrijetlo Kabale seže u vrijeme Babilonskog sužanjstva Židova, premda je o tome danas malo pisanih dokaza. Disciplina se nastavila razvijati među rabinima i školovanim Židovima i dalje kroz antiku i srednji vijek, a za nju su se sve više počeli zanimati i kršćanski i islamski mislioci.
Osnovna postavka Kabale jest da se sve vrste ideja i fenomena mogu izraziti brojčanim odnosima. Univerzalni matematički jezik nigdje nije tako daleko dopro kao u kabalističkim izračunima i proučavanjima.
Grafički se kabalistički sustav prikazuje Drvetom života, koje se sastoji od deset sefirot za prvih deset brojeva i 22 staze koje ih spajaju i kojima pripada po jedno slovo židovskoh alefbeta. Posebni postpuci, tablice i odnosi omogućuju kabalistima da služeći se ovim sustavom obavljaju svoje proračune i proučavanja. Pritom se stoljećima Kabala rabila prvenstveno za dublja proučavanja Biblije. O tome su se pohvalno izražavali i rimokatolički mislioci, osobito tijekom renesanse.
Zadarski filozof i astrolog Fridrik Grisogono, nije međutim, imao visoko mišljenje o kabali, držeći da nije dovoljno učinkovita i da je astrologija kao znanost puno čvršća i temeljitija te da se po njoj može bolje proučavati božje djelovanje, dok religijski krugovi danas odbacuju i astrologiju. Skoro je sigurno da je kroz Zadar makar proputovao i Abraham, autor jednog od poznatijih kabalističkih priručnika “Knjiga svete magije Abramelina maga”, jer u predgovoru pisanom svom sinu navodi kako je putovao kroz Dalmaciju prema Zagrebu.