Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U školi Lin-cro svijet u malom

Autor:

18.08.2009. 22:00
U školi Lin-cro svijet u malom

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Škola je prilagođena željama polaznika pa u programima nudimo od individualnih do skupnih tečajeva. Već tri godine imamo organizirani i poseban šestotjedni program za američke studente, a dosad je tečajeve pohađalo oko 550 polaznika, raznolike dobne i obrazovne strukture, istaknuo je stručni voditelj škole prof.dr.sc. Mile Mamić
U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića svečano je jučer proslavljena desetogodišnjica djelovanja Škole hrvatskoga jezika Lin-cro. Škola Lin-cro tečajeve hrvatskoga jezika i kulture za brojne zainteresirane polaznike održava od 1999. godine. Prvi tečaj, prema riječima stručnog voditelja škole prof.dr.sc. Mile Mamića, održao se za sedam prijavljenih polaznika, da bi s vremenom njihov broj i zanimanje za školu rasli sve više, pa sada broji i do 20 polaznika na tečajevima koji se održavaju tijekom cijele godine, a posebno intenzivno u srpnju i kolovozu.
– Škola je prilagođena željama polaznika pa u programima nudimo od individualnih do skupnih tečajeva. Već tri godine imamo organizirani i poseban šestotjedni program za američke studente, a dosad je tečajeve pohađalo oko 550 polaznika, raznolike dobne i obrazovne strukture, od sveučilišnih profesora, diplomata i bankara, do potomaka hrvatskih iseljenika, istaknuo je Mamić, napominjući da se mnogi od njih u školu vraćaju i po nekoliko puta, a što je ujedno i najbolji pokazatelj njezine dosadašnje uspješnosti.
Sudionike jedanaestog tečaja koji je upravo u tijeku, pozdravio je i Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, koja uz dobru suradnju već dugi niz godina ustupa prostor za održavanje ljetnih tečajeva. Posebno ga raduje, kako je rekao, to što se svakoga ljeta u školi susreće svijet u malom, polaznici iz različitih zemalja, sa svih kontinenata.
– Sretni smo što sudjelujemo u izvozu hrvatske riječi, pri čemu svi polaznici osim znanja jezika sa sobom nose i sjećanja na našu školu, uspomene na naše prirodne i kulturne vrijednosti, kazao je jučer Paštar, a svoje dojmove, kao i razloge koji su ih potaknuli na učenje hrvatskoga jezika iznijeli su i neki od polaznika.
– Otac mi je Hrvat. U Zadru imam mnogo prijatelja pa tu često boravim i željela bih stoga hrvatski jezik što bolje naučiti, kaže dvadesetšestogodišnja Ana iz Njemačke. Roditelji Hrvati na učenje su potaknuli i Juliju koja u Njemačkoj studira slavistiku. Uz pomoć tečaja željela je obnoviti hrvatsku gramatiku, što joj je ujedno i obavezni dio studija.
Program jučerašnje svečanosti pjesmom je uveličala i klapa Kadena.