Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kuhat će se i brudet od žaba

18.08.2010. 22:00
Kuhat će se i brudet od žaba


Za sada je prijavljeno desetak ekipa, a sve ekipe koje još žele sudjelovati mogu se prijaviti najkasnije do večeras. Osim domaćih ekipa i ekipa iz okolnih mjesta i ove godine dolaze dvije ekipe iz Opuzena koje će spremati njihov tradicionalni brudet od jegulja, cipala i žaba
Sutra, u petak, s početkom u 20 sati u Sukošanu će se održati neobično natjecanje, drugo natjecanje u kuhanju domaćeg brudeta pod nazivom “Brudetijada Sukošan 2010.”. Natjecanje će se održati na obali uvale Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz XV. stoljeća na lokaciji zvanoj Donje more. Iz nadbiskupskog ljetnikovca, sagrađenog na umjetno nasutom otočiću usred uvale, brodovima će se i dovesti riba potrebna za kuhanje brudeta.
– Za sada je prijavljeno desetak ekipa, a sve ekipe koje još žele sudjelovati mogu se prijaviti najkasnije do večeras. Osim domaćih ekipa i ekipa iz okolnih mjesta i ove godine dolaze dvije ekipe iz Opuzena koje će spremati njihov tradicionalni brudet od jegulja, cipala i žaba. Stručni ocjenjivački sud na čelu kojeg je i ovu godinu kulinarski meštar Renato Kraljev izabiru tri najbolja brudeta, a posebna nagrada pripada i najveselijoj ekipi, najavljuje turistička animtorica Mirjana Nadinić Veleslavić dodajući kako će se održati i natjecanje u muri, sukošanski naziv za šije šete ili šijavicu.
Izvan konkurencije se kuha veliki sukošanski brudet s oko 250 kilograma ribe koji će se moći degustirati po minimalnoj cijeni.
– Brudet je “začinjen” znanjem, umijećem i trudom kuhara. On govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja se prenosi generacijama.
Najvažniju ulogu tu igra dobra, “friška” riba i to po mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo. Riba koja je definitivno bolja je škarpina, grdobina i pauk, no u obzir dolaze i sve vrste školjki i rakova, kazao je kulinarski meštar Igor Brkić, začetnik ideje prve povijesne brudetijade u Sukošanu.
Na prošlogodišnjoj prvoj, povijesnoj “Brudetijadi” pred oko tri tisuće okupljenih znatiželjnika Grand prix, veliki pehar i novčana nagrada otišla je u Kali. Miris i okus “kualjskog” brudeta od gruga i “rošpe” Jakova Blaslova, Šišmara, Kujara i Sinjanina osvojio je ocjenjivački žiri i publiku. Kaljani su prvo mjesto podijelili s Opuzencima, članovima “Pivčeve kale”.