Za sada je prijavljeno desetak ekipa, a sve ekipe koje još žele sudjelovati mogu se prijaviti najkasnije do večeras. Osim domaćih ekipa i ekipa iz okolnih mjesta i ove godine dolaze dvije ekipe iz Opuzena koje će spremati njihov tradicionalni brudet od jegulja, cipala i žaba
Sutra, u petak, s početkom u 20 sati u Sukošanu će se održati neobično natjecanje, drugo natjecanje u kuhanju domaćeg brudeta pod nazivom “Brudetijada Sukošan 2010.”. Natjecanje će se održati na obali uvale Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz XV. stoljeća na lokaciji zvanoj Donje more. Iz nadbiskupskog ljetnikovca, sagrađenog na umjetno nasutom otočiću usred uvale, brodovima će se i dovesti riba potrebna za kuhanje brudeta.
– Za sada je prijavljeno desetak ekipa, a sve ekipe koje još žele sudjelovati mogu se prijaviti najkasnije do večeras. Osim domaćih ekipa i ekipa iz okolnih mjesta i ove godine dolaze dvije ekipe iz Opuzena koje će spremati njihov tradicionalni brudet od jegulja, cipala i žaba. Stručni ocjenjivački sud na čelu kojeg je i ovu godinu kulinarski meštar Renato Kraljev izabiru tri najbolja brudeta, a posebna nagrada pripada i najveselijoj ekipi, najavljuje turistička animtorica Mirjana Nadinić Veleslavić dodajući kako će se održati i natjecanje u muri, sukošanski naziv za šije šete ili šijavicu.
Izvan konkurencije se kuha veliki sukošanski brudet s oko 250 kilograma ribe koji će se moći degustirati po minimalnoj cijeni.
– Brudet je “začinjen” znanjem, umijećem i trudom kuhara. On govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja se prenosi generacijama.
Najvažniju ulogu tu igra dobra, “friška” riba i to po mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo. Riba koja je definitivno bolja je škarpina, grdobina i pauk, no u obzir dolaze i sve vrste školjki i rakova, kazao je kulinarski meštar Igor Brkić, začetnik ideje prve povijesne brudetijade u Sukošanu.
Na prošlogodišnjoj prvoj, povijesnoj “Brudetijadi” pred oko tri tisuće okupljenih znatiželjnika Grand prix, veliki pehar i novčana nagrada otišla je u Kali. Miris i okus “kualjskog” brudeta od gruga i “rošpe” Jakova Blaslova, Šišmara, Kujara i Sinjanina osvojio je ocjenjivački žiri i publiku. Kaljani su prvo mjesto podijelili s Opuzencima, članovima “Pivčeve kale”.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Širi roster
UEFA će omogućiti izbornicima da na EURO u Njemačkoj povedu 26 umjesto 23 igrača
Hrvatska
WANDERLUST I HOLIDAY PIRATES
HTZ pokrenuo suradnju s vodećim globalnim travel platformama
Hrvatska
LAŽNE PORUKE
Oprez! Šire se lažne poruke o povratu poreza; nemojte davati svoje podatke
Gastro
Vrhunski gastronomski doživljaj
Jedinstveni okusi Slovenije za prvomajski vikend u čarobnoj uvali Čikat
Hrvatska
KOMENTAR ANALITIČARA
Puhovski o Penavi: “On je nesuvisli desničar, nema kapacitet za nacionalni rang”
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU