Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Majka ubijenih u Benkovcu policiji: “Da ste poduzeli što ste trebali, sada bi mi dijete bilo živo”

18.08.2010. 22:00
Majka ubijenih u Benkovcu policiji: “Da ste poduzeli što ste trebali, sada bi mi dijete bilo živo”


Dan nakon dvostrukog ubojstva i samoubojstva obitelj ubijenih i mještani Benkovca se pitaju – je li policija napravila krivu procjenu i je li tragedija mogla biti spriječena? Naime, majka pokojne Marine tvrdi kako je njezina kći policiji prijavila Marka, no da je izostala njihova reakcija jer je nisu ozbiljno shvatili, niti uzeli u obzir prijeteće poruke koje joj je slao
Marko Dukić (33) iz Lisičića, kojeg prijatelji i poznanici opisuju kao mirnog i pristojnog mladića, u srijedu je nešto prije 22 sata u kafiću Amadeus u Benkovcu ubio svoju bivšu djevojku Marinu Palavra (22) i njezina dvije godine starijeg bata Marina Kambera, a potom je hicem iz pištolja malog kalibra presudio i sebi propucavši se kroz sljepoočnicu i lijevo oko.
U trenutku pucnjave u kafiću je bilo desetak osoba koje su se nakon prvog hica koji je Marko ispalio Marini u čelo razbježali po Ulici kralja Dmitra Zvonimira u kojoj se kafić nalazi te su s udaljenosti promatrali razvoj situacije, a spletom okolnosti s ubojicom i njegovim žrtvama u unutrašnjosti kafića ostao je samo 18-godišnji Stjepan Lovrić.
Marin molio da zovu hitnu
No, sve je vidio i Ante Vrbovija Muve koji je ispričao da je Marko najprije pucao Marini u glavu na ulazu u lokal gdje je sjedila, s obzirom da tu večer nije radila, a potom da se uputio prema Marinu ispalivši mu dva hica u prsa.
– Mislio sam da je plašljivac. Marin je stajao uz mene. Začuo se prvi hitac, Marin je pao, a Marko je došao iznad njega i još jednom opalio – ispričao je Ante koji je nakon nemilog događaja sa svim ostalim gostima istrčao van.
– Marina je sjedila pokraj mene, a Marko je ušao u kafić i odmah ju napao. To je vidio njezin brat Marin, pa ga je zgrabio za majicu i izgurao van, ali on se odmah vratio i ponovno krenuo prema njoj. Nastala je gužva i došlo je do naguravanja pa nisam vidio što se točno događa. Sjećam se samo da je Marko mahnuo nečim crnim odmah meni pred očima, nakon čega se čuo prasak popraćen bljeskom. To me zaslijepilo i zaglušilo mi uši, pa sam se progurao do wc-a – priča Stjepan koji je potom čuo još dva praska ali je, kaže, pomislio kako je riječ o petardama. Po izlasku ugledao je Marka koji se pred vratima wc-a srušio na pod, a kad je u šoku pogledao oko sebe svega nekoliko koraka dalje vidio je i Marina koji je ležao na podu krvavih prsa tresući se.
– Dotrčao sam do njega i pokušao ga dignuti, a on mi je dvaput rekao „zovi mi hitnu”. Istrčao sam van i viknuo „upomoć, zovite hitnu”, a kad sam se okrenuo tek tada sam vidio Marinu kako leži pokraj šanka. Uzeo sam je za ruku, ali nije davala nikakve znakove života. Ispod njezine glave samo se širila lokva krvi. Tako sam i dočekao policiju – priča Stjepan koji je, nakon što je hitna odvezla ozlijeđene mladiće, pred kafićem zatekao uplakanu Marininu i Marinovu majku. Nije znala što se točno dogodilo, pa se sažalio i rekao joj da su ranjeni i da ih je hitna odvezla u Biograd.
Ubijena na proslavi 22 rođendana
– Kroz suze je vikala da će Marka ubiti ona sama ako preživi, a policajcima je shrvana bolom dobacila “da ste poduzeli što ste trebali, sada bi mi dijete bilo živo” – kaže Stjepan, a okupljeni mladići koji su 100-tinjak metara od poprišta stravičnog događaja promatrali policijski očevid ispričali su kako je Marina u dva navrata prijavljivala Marka policiji zbog prijetnji smrću. Prvi put se to dogodilo prije mjesec dana pa se on nakon policijskih opomena primirio. To je potrajalo do utorka navečer kada je ponovio prijetnju, a ona prijavu, no izostala je reakcija policije. Kobne večeri Marina je, navodno, u kafiću slavila svoj 22 rođendan što je Marka razbijesnilo pa je došao naoružan i ispunio kobno obećanje. Upućeni kažu kako su se nakon što je Marina napustila supruga neko vrijeme ona i Marko družili, no kada ga je ona prije mjesec dana ostavila odnosi su se zategli i prerasli u prijetnje. Večer prije ubojstva, Marko je navodno Marinu gađao bocom, a slao joj je i neumjesne i prijeteće SMS poruke.
Marina je na mjestu preminula, a njezin brat u kolima Hitne pomoći gdje su ga liječnici bezuspješno pokušavali reanimirati elektrošokovima. Liječnici su se borili i za život mladića koji je ispalio kobne hice, no po dolasku u Opću bolnicu Zadar, podlegao je ozljedama.


Mladić pucao iz 7,62 kalibarskog pištolja kojeg je ilegalno posjedovao


Nakon dovršenog očevida jučer ujutro se policija oglasila službenim priopćenjem potvrdivši da je 33-godišnjak u srijedu oko 22 sata iz pištolja marke “crvena zastava”, kalibra 7,62 milimetra koji je ilegalno posjedovao, usmrtio 22-godišnju djevojku i njenog dvije godine starijeg brata, nakon čega je oduzeo život i sebi. U pretresu mladićeva automobila policija je pronašla još 50-ak metaka za pištolj kojima je mladić počinio dvostruko ubojstvo i suicid.
– Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 33-godišnjak odmah po ulasku u kafić iz vatrenog oružja najprije ispalio hitac u djevojku, koja je na mjestu događaja preminula, zatim je pucao u njenog brata koji je ubrzo po dolasku ekipe Hitne medicinske pomoći preminuo. Na kraju je ispalio jedan hitac sebi u glavu te je u teškom stanju prevezen je u Opću bolnicu Zadar, gdje je noćas preminuo od zadobivenih ozljeda – rekla je Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornice PU zadarske navodeći kako je zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda u kafiću Amadeus liječničku pomoć zatražio i jedan 62-godišnji Benkovčanin. Neslužbeno doznajemo kako ga je metak ispaljen u pokojnu Marinu okrznuo po čelu.




 


Majka je u krvavoj noći ostala bez dvoje djece


Radoslava Klicić, majka ubijene djevojke i mladića, u krvavoj je noći ostala bez dvoje djece, a to se, jecala je, ne bi dogodilo da je policija dan ranije odradila svoj posao kako treba.
– Marina je njega u utorak navečer prijavila policiji kada ju je u tom kafiću dok je radila fizički napao. S njim je došla i neka cura pa su je oboje vrijeđali i omalovažavali. Posljednjih mjesec dana od njega je svakodnevno dobivala prijeteće poruke na mobitel, ali i to je benkovačka policija zanemarila – pričala je kroz suze neutješna majka koja još ima jednog 10-godišnjeg sina i 2,5 godišnju djevojčicu sa suprugom Stjepanom Klicićem.


 


U Benkovcu će na dan pogreba biti proglašen dan žalosti


– Obustavili smo sve manifestacije koje su ovih dana bile zakazane u Benkovcu, a na dan pogreba tragično stradalih proglasit ćemo dan žalosti. Jutros sam razgovarao s majkom ubijene djevojke i mladića i s njom dogovorio da će joj Grad financijski pomoći oko troškova pogreba – rekao nam je Mirko Erstić, dogradonačelnik Benkovca dodavši kako će istu pomoć dati i roditeljima Marka Dukića, ukoliko je od njih zatraže.


 


Policija ponovila pogrešku iz Gračaca od prije tri mjeseca?


Iz PU zadarske jučer su potvrdili da je pokojna Marina u utorak poslijepodne prijavila više osoba zbog omalovažavanja, vrijeđanja i fizičkog napada na radnom mjestu, odnosno u kafiću Amadeus, nakon čega su podnijeli prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira protiv jedne ženske i jedne muške osobe, koja je još i kazneno prijavljena zbog fizičkog napada.
– Nakon što je zaprimljena dojava policajci su triput mladića tražili na njegovoj kućnoj adresi, no nisu ga pronašli – rekla je Sonja Šimurina pojasnivši kako mladiću nije pretražen dom kako bi se utvrdilo posjeduje li oružje jer nije prijavljena prijetnja smrću, već nasilničko ponašanje.
No, prije manje od tri mjeseca gotovo identičan scenarij odigrao se u Tomingaju pokraj Gračaca kada je hicima iz pištolja ubijena 38-godišnja Mirjana Nikolić koja je jednako kao i u benkovačkom slučaju, svog ubojicu, Milana Kneževića Paripa (40), dan ranije prijavila zbog zlostavljanja. Sačinjen je policijski zapisnik i izrečena mu zabrana prilaženja, no to očito nije dovoljno.


 


Isti kafić i lani bio poprište pucnjave


U ožujku prošle godine isti kafić bio je u središtu pucnjave, no srećom, nitko nije stradao. Tada je 20-godišnji Slaven Franić ušetao u kafić s automatskom puškom i počeo pucati pa se, među ostalim, i o tome govorilo sinoć nedaleko mjesta događaja, a trojica mladića koja su poznavala svo troje stradalih kazali su kako u taj kafić ne zalaze već da odlaze u „domaće„ u centru. Napomenuli su kako se slično događalo i u kafiću Stres koji je odnedavno zatvoren te upozorili kako u Benkovcu postoji još jedan kafić gdje je zbog svakodnevnog „zveckanja oružjem” samo pitanje trenutka kada će se dogoditi tragedija.