Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pomorci na brodu ostali su bez hrane i vode

18.08.2010. 22:00
Pomorci na brodu ostali su bez hrane i vode


Komparić je pomagao u popravku stroja nakon što je od Monrovie do ispred luke Owedo u Gabonu na brodu izbilo 13 požara. Situacija je postala neodrživa kad su prestali raditi generatori za struju i kad se pokvarila hrana
Nakon više od četiri mjeseca golgote na brodu “Swift Split” u Gabonu, jučer se u Zadar vratio 47-godišnji vođa palube Nenad Komparić. Komparić je zajedno s ostala 24 člana posade svo vrijeme proveo na blokiranom brodu na sidrištu ispred luke Owedo, bez plaće, a u posljednje vrijeme i bez hrane. Na brodu je, rekao nam je Komparić nakon slijetanja u Zadar, ostao dio posade među kojima je treći časnik stroja Ukrajinac koji se nalazi u kritičnom stanju.
– Izvukao sam se jedva jedvice, a tom sam čovjeku sve oprostio kad sam vidio svoju suprugu. Preksutra bi trebali doći gospoda Marić i Luketić, a hoće li oni uspjeti što učiniti za ove na brodu, ja to ne znam jer ne vjerujem tom čovjeku više, drhtavim glasom uzbuđeno je govorio je Nenad Komparić nakon dirljivog susreta sa svojom suprugom.
“Taj čovjek” za Komparića je Ratko Božić, vlasnik Split Ship Managementa, predsjednik Udruge pomorskih menadžera koji se bave ukrcavanjem pomoraca na brodove. Božiću navodno ovo nije prvi put da je izigrao hrvatske pomorce. Sindikat pomoraca često ga je prozivao zbog neisplate plaća pomorcima, opravdavajući se aktualnom recesijom. Iako najavljivana, smjena Ratka Božića s predsjedničkog mjesta na nedavnom sastanku upravnog odbora udruge u Zadru se ipak nije dogodila. Udruga je, službeno, detaljno analizirala “nezadovoljstvo” ministarstva te utvrdila da zamjerke nisu tako “teške” da bi se Božiću oduzela dozvola za rad. Božiću su, navodno, ostavljena tri mjeseca da zakrpa svoje obveze, nakon čega će udruga ponovno analizirati njegov slučaj. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je tek opomenu oduzimanja dozvole za rad, ako se u roku tri mjeseca ne popravi.
– Pitam i ja sad ministarstvo što su napravili? Za koga je ova Hrvatska i hoće li i meni ministarstvo platiti porez, a samo sam četiri mjeseca bio na brodu. Ako idemo u kriminal, a onda Bože moj… Poručio bih tom čovjeku da se “mola” ovog posla jer on s pomorstvom nema veze, optuživao je Božića Komparić.
Njegova supruga Julijana rekla nam je da Komparić nije bio u štrajku, nego časnici na brodu. Također, pomagao je u popravku stroja nakon što je od Monrovie do ispred luke Owedo u Gabonu na brodu izbilo 13 požara. Situacija je postala neodrživa kad su prestali raditi generatori za struju i kad se pokvarila hrana. Posljednjih dana Julijana Komparić sa suprugom je komunicirala preko nekakve jeftine afričke mobitel kartice i PC-a.
– Tu situaciju s tri mjeseca popravnog kojeg mu je dalo ministarstvo ja zaista ne razumijem. Kako je s onim obiteljima koje nemaju tri mjeseca za preživljavanje? Agentu koji je trebao brinuti brigu o njima Božić također duguje puno novaca, pa se ovaj uopće nije brinuo o njima. Nitko od njih nije rekao da neće raditi, ali smo morali alarmirati medije i poznanstva kako bismo pomogli tim ljudima koji nisu imali osnovne uvjete za život. Kad smo izašli u medije, moj muž je već tad bio tri dana bez hrane i vode, govorila je Julijana Komparić nakon što je njezin muž ostao bez riječi.
Komparić jučer zbog prevelikog uzbuđenja i stresa povremeno nije niti u najosnovnijim crtama mogao opisati što mu se sve događalo na zapadnoj obali Afrike. Sve što bi rekao, kaže izigrani hrvatski pomorac, pretvorilo bi se u bijes i srdžbu koja bi mu pomutila sreću ponovnog susreta s njegovim najmilijima.