Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Revitalizacija orgulja i orguljske glazbe u Istri

18.08.2010. 22:00
Revitalizacija orgulja i orguljske glazbe u Istri


Od 21. do 27. kolovoza održat će se još jedan Organum Histriae – Međunarodni festival orguljske glazbe. Festival počinje 21. kolovoza u umaškoj župnoj crkvi. Uz Umag, koncerti će se ove godine održavati u župnoj crkva Sv. Servula u Buju i Katedrali Uznesenja Blaženje Djevice Marije u Puli.
Tragovi istarskih identiteta skrivaju se unutar crkva, a svaka je crkva bila na razmeđi između elitne i narodne umjetnosti. Jedan od istarskih identiteta pronalazimo upravo unutar njegove sakralne arhitekture.
Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok revitaliziralo se kroz 13 godina održavanja festivala Organum Histriae te tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona. Međunarodni festival Organum histriae uz Međunarodno orguljaško natjecanje Andrea Antico da Montona dio je dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri utemeljenog 1998. godine.
Festival, koji prati puteve istarskih orgulja, svake se godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Umag, Pula, Buje, Motovun, Završje, Sv. Petar u Šumi neke su od najvažnijih glazbenih postaja.
Festival, dakle, počinje večeri pod nazivom Improvisation only, a nastavlja se 24. kolovoza koncertom “Povratak Bachu”. “Barokni misteriji”, naziv je koncerta koji će se održati u četvrtak, 26., a posljednji koncert, “Najljepša hrvatska rana glazba”, održat će se u župnoj crkvi u Bujama.