Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Aktivni i kupališni turizam dobitna kombinacija

18.08.2011. 22:00
Aktivni i kupališni turizam dobitna kombinacija


Kako bi svojim gostima ponudili što raznolikiji program, u Starigradu su razvili bogatu ponudu aktivnog turizma od planinarenja, alpinizma, biciklizma, safari tura, raftinga i špiljarenja


U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” posjetili smo središte Rivijere Paklenica – Starigrad. Nastao na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma Starigrad je okružen s čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode. Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju mjesto je s najdužom turističkom sezonom, koja počinje oko Uskrsa te se nastavlja do listopada. Kako bi svojim gostima ponudili što raznolikiji program u Starigradu su razvili bogatu ponudu aktivnog turizma od planinarenja, alpinizma, biciklizma, safari tura, raftinga i špiljarenja.
Na samom ulazu u mjesto proteže se nogostup koji Starigrad povezuje sa Selinama, susjednim mjestom. Nogostup je u večernjim satima napučen šetačima i biciklistima željnim svježeg zraka s mirisom soli. Upravo zbog zraka ispunjenog soli te bure koja često puše s Velebita hortikultura u Starigradu teže uspijeva, ali iz Turističke zajednice trude se smisliti adekvatno rješenje te se svake godine vidi određeni napredak na ovom polju. Na putu do TIC-a prolazimo pokraj središnjeg trga Bikarija na kojem su još vidljivi ostaci fešte, dok domaćini i turisti u lokalnim kafićima uživaju u debelom hladu. Stižemo do TIC-a, jedinstvenog u cijeloj Zadarskoj županiji. Naime, Velebit koji se velebno nadvija nad mjestom, svojim sivim kamenom infiltrirao se u cijelo mjesto pa je tako i TIC spoj kamena i drveta. Naravno ne hladnoga jer nas tu dočekuju nasmiješeni djelatnici, kao i šarena paleta brošura, a da se tu pruža odlična usluga vidljivo je i po prometu turista koji svako malo ulaze s novim pitanjima. Također ispred TIC-a valja pohvaliti hortikulturalno uređenje, a u hladu se nalazi i veliki plan mjesta s nekim zanimljivim turističkim lokacijama.
Gotovo preko puta turističkog ureda smjestila se riva s priključcima za vodu i struju što omogućuje ugodno pristanište brodicama, a na šetnici uz more susreli smo osim šetača i nešto kupača. No, kao i u svakom turističkom mjestu, ljeti najnapučenije mjesto tijekom dana je plaža. Glavna starigradska plaža jest plaža hotela Alan koja je osim za goste hotela otvorena i za sve ostale kupače. Ova plaža može se pohvaliti da je jedna od rijetkih u Zadarskoj županiji na kojoj se vijori Plava zastava, a kada je posjetimo jasno nam je i zašto. Plaža je u potpunosti opremljena tuševima, kantama za otpad, klupama, kabinama za presvlačenje, riješen je sanitarni čvor, a opremljena je i različitim zabavnim sadržajima. Uz ovu plažu najposjećenije su još dvije, “Kulina” u Starigradu i “Pisak” u susjednom mjestu Seline.
Osim aktivnog turizma Starigrad nudi i mnoštvo događanja. Izdvojimo samo 2. Starigrad Paklenica Film Festival koji je i ove godine doveo brojna uvažena svjetska imena iz filmske i glazbene industrije, posjet Broda knjižare kao i veliku feštu za Veliku Gospu.
Od predsjednice TZ Općine Starigrad Marjane Marasović saznali smo kako statistika za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuje da su na razini protekle godine, s time da je prošla godina za Starigrad bila najbolja do sada.


Turistička ambulanta




Starigrad se može pohvaliti i da je jedno od rijetkih mjesta u kojima već niz godina u samom srcu sezone djeluje turistička ambulanta. Ona je smještena u prostorijama ambulante Starigrad, a radi od 1. srpnja do 31. kolovoza. Liječnici u turističkoj ambulanti rade u dvije smjene, a organizirana su i dežurstva te kola hitne pomoći za vrijeme vikenda i blagdana. Kako je istaknula Marasović, zbog velike udaljenosti od najbliže bolnice ovakva vrsta usluge gostima ulijeva veliki osjećaj sigurnosti i brige. Nadaju se kako bi se ova usluga jednoga dana mogla proširiti i na predsezonu, kao i posezonu.