Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turci osvojili pakoštansku luku

18.08.2011. 22:00
Turci osvojili pakoštansku luku


Treći po redu Dani vitezova vranskih, manifestacija oživljene povijesti koja spaja kulturnu tradiciju i modernu turističku ponudu, otpočeli su sinoć u Pakoštanima spektakularnom pomorskom bitkom.
Na pakoštansku obalu vratila su se vremena Ivana od Paližne i njegove borbe za obranu obale i Vrane od Turaka i Mlečana. Turski brod uz zaglušujuću buku topova napao je obalu i nastao je okršaj. Letjele su strijelice, sijevali mačevi, uz udaranje bubnjeva i taktove srednjovjekovne glazbe. U odlučujućem jurišu Turci su osvojili pakoštansku luku. Branitelji su se povukli prema Vrani gdje će se borbe nastaviti sljedeća dva dana.
Viteške skupine potom su prošetale središtem Pakoštana gdje su svojim bogatim i šarenim opravama, kao i starinskim naoružanjem plijenile veliku pozornost mještana i mnogobrojnih turista.
Danas, s početkom u 16 sati na programu u Vrani su mnogobrojne srednjovjekovne radionice s obrtnicima, glagoljašima, streličarima, srednjovjekovnim specijalitetima i mnogim drugim zanimljivostima, a predstavit će se i plesna skupina s konjima – Winx of Guardian. U 19.45 osmanlijska vojska napast će Vranu te slijedi velika bitka, a nakon zauzeća, Turci priređuju zabavu u orijentalnom stilu s odgovarajućom glazbom i plesačicama.
Sutrašnji program će uz i oko hana Jusufa Maškovića u Vrani trajati čitav dan od 11 sati ujutro do kasnih večernjih sati. Bit će još bitaka i predstava, a na Vrani će se pojaviti i hrvatski kralj Dmitar Zvonimir. Održat će se turniri u streličarstvu i mačevanju, a navečer će kršćanska vojska Vranu preoteti Osmanlijama, nakon čega slijedi velika srednjovjekovna zabava.