Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadovoljni gosti, zadovoljni domaćini

18.08.2011. 22:00
Zadovoljni gosti, zadovoljni domaćini


– Sezona zapravo teče odlično i jako smo zadovoljni dosadašnjim pokazateljima. Koliko kontaktiram s mještanima mislim da su zaista zadovoljni s brojem gostiju i noćenja, i rekao bih da je sezona uspješnija nego lani, kazao je Pedisić


Zajednička patrola Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije odvela nas je ovoga puta, u sklopu akcije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i  grad”, do srdačnog mediteranskog mjesta Sv. Filipa i  Jakova. Mogli bismo ga još  nazvati i cvjetnom oazom Zadarske županije, ne samo  zbog njegovane hortikulture,  nego i poznate manifestacije  “Dani cvijeća u Sv. Filipu i  Jakovu” kojom ovo mjesto  svake godine otvara predsezonu kao uvod u bogato i  zabavno ljeto. Zahvaljujući  ovom, ali i drugim manifestacijama Sv. Filip i Jakov osvaja nagrade na razini Lijepe  naše, ali i brojne goste svojom  ponudom. A da bi mjesto  zaista bilo privlačno i atraktivno svim gostima brinu se i  mještani pa se tako primjećuju brojne uređene  okućnice u mjestu.
Već na samom ulazu u  mjesto dočekala nas je novost. Kako nam je pojasnio  načelnik Igor Pedisić od ove  godine ulaz u mjesto uljepšan  je novom cestom na koju je  konačno postavljen semafor.  Načelnik, koji privremeno  obnaša i funkciju predsjednika TZO Sv. Filip i Jakov,  uputio nas je i u dosadašnji  tijek sezone, koja je vrlo zadovoljavajuća.
– Sezona zapravo teče  odlično i jako smo zadovoljni  dosadašnjim pokazateljima.  Koliko kontaktiram s mještanima mislim da su zaista zadovoljni s brojem gostiju i  noćenja, i rekao bih da je  sezona i uspješnija nego lani,  kazao je Pedisić. Njegove navode potvrdila je i Renata Batur, djelatnica TZO Sv. Filip i  Jakov istaknuvši kako je lipanj ove godine za 24 posto  bolji u odnosu na isti mjesec  prošle godine, dok je srpanj u  razini prošlogodišnjeg. Gosti  koji prevladaju uglavnom su  Slovenci, Nijemci, Česi i Austrijanci.
Iz Turističkog ureda uputili  smo se, prije spuštanja na  rivu, kroz uske kamene kale  ovog simpatičnog mjesta.  Odmah nam je bilo jasno što  to goste, željne netaknutog  mediterana svake godine u  sve većem broju privlači u  ovo mjesto. Ulice su uske, s  lampama koje nalikuju na  starinske fenjere, kuće su kamene starih zelenih i smeđih  škura, vrata otvorenih na ulicu. Kroz mjesto se na više  mjesta na štandovima prodaje domaće voće i povrće.
Teška srca odvojili smo se  od kamenog hlada kaleta i  uputili na rivu. Nakon mira  jezgre mjesta iznenadila nas  je vreva koju smo zatekli.  Mnogobrojni mještani i gosti  uživali su u lokalnim kafićima. Tek se tu, na šetnici  vidjelo svo bogatstvo hortikulture zahvaljujući kojoj je  šetnica čak i za najveće  vrućine ugodno mjesto za boravak. Naime, brojne klupe  sakrile su se u hladu s pogledom na more i otočiće na  pučini, a šetnica je naravno  opremljena i javnom rasvjetom za večernje šetnje, kao i  kantama za sitni otpad.  Šećući rivom stigli smo do  mjesne plaže na kojoj se vijori  Plava zastava – dokaz najviše  kvalitete. Na plaži je bilo nemoguće naći mjesto na kojem  bi se smjestio još koji kupač, a  jasno je i zašto. Pruža ona  sve, od sunca do hlada, a i  potpuno je opremljena:  koševi za smeće, tuševi, kabine za presvlačenje, tornjevi  za spasioce, a riješen je i sanitarni čvor.
Tijekom šetnje Sv. Filipom  i Jakovom sreli smo brojne  goste, gužva je u mjestu kao  da je sezona tek počela. Cilj je  jasan, postati destinacija broj  jedan u Zadarskoj županiji, a  nakon toga i na jadranskoj  obali.


Bogato turističko ljeto




Program turstičkog ljeta u Sv. Filipu i Jakovu, ali i susjednim mjestima  Turnju i Sv. Petru koji spadaju pod TZO Sv. Filip Jakov nudi ponešto za  svakoga. Za ljubitelje kulture tu su kulturne večeri, kazališne predstave, a  neizostavna je i manifestacija “Kako su živili i radili naši stari” koja je postala  prepoznatljiva među gostima. Ujedno svakog petka ispred filipjanske škole  nastupaju različiti KUD-ovi. Oni koji više vole sport mogu birati između ulične  košarke, cestovne utrke turanjskom obalom, odbojke na pijesku ili  jedriličarskih regata. Da ne nedostaje pjesme pobrinule su se brojne klape,  ali i zabavni bendovi poput Magazina, Rockatanski benda ili grupe Joy.