Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posljednji privlački sabunjar Frane Grbić u potrazi za najboljim trsovima maraštine

Autor: Ante Vidović

18.08.2012. 22:00
Posljednji privlački sabunjar Frane Grbić  u potrazi za najboljim trsovima maraštine

Foto: Adam VIDAS



Klon maraštine koji se posebno izdvaja u području Privlake daje fenomenalne rezultate vina te je uključen u projekt Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Zadarske županije “Evaluacija autohtonih sorata na području Zadarske županije”, kaže eneloginja Nikolina Paleka
Mi u Privlaci smo  dobri vinogradari,  ali loši vinari.  Grub je to, ali i iskren opis  privlačkih vinogradara i vinara koji daje predsjednik  Udruge vinara, vinogradara i  maslinara Privlaka Bore Glavan. On je čovjek koji ima  viziju vinogradarskog razvoja ovoga dijela Zadarske  županije te zna što govori i  što treba promijeniti. S ovom  lošom hipotekom suočavali  su se u Stankovcima, Polači,  Benkovcu pa danas imaju vrhunska vina. Ljudi su učili  kroz degustacije, a uče sada i  u Privlaci gdje Udruga već tri  godine zaredom organizira  degustacije domaćih vina.  Rezultati se vide i ljudi kroz  natjecanja polako napuštaju  zastarjelu tehnologiju.
Vino za natašte
U Privlaci su krenuli kasnije od već spomenutih, ali  možda je to danas njihova  prednost. Sada imaju priliku  ne upasti u zamku podizanja  masovnih nasada francuskih  introduciranih sorti koje su  preplavile benkovačko-stankovačko vinogorje i okrenuti  se domaćim sortama. Danas  u pomahnitaloj globalizacijskoj eri izvornost je ono što se  traži. U svijetu vina najbolje  je to objasnio ugostitelj Željko Dobrović iz Pirovca koji je  svojom maraštinom pokorio  benkovački Vinfest prije dvije godine: “Francuz kad dođe  kod nas ne traži chardonnay  jer njega ima doma, on traži  nešto naše što još nije probao.” Upravo s maraštinom  Privlačani imaju priliku napraviti iskorak, pogotovo jer  je njihova posebna.  Međutim, trebaju biti brzi jer  vrijeme nije na njihovoj strani.
– Mi vino od naše maraštine  pamtimo kao vino koje se moglo ujutro piti natašte, ko mliko. Svi koji su ga pili bili su  oduševljeni njime. Struka  kaže da je privlačka maraština posebna, a možda je to i  zbog pjeskovitog tla. Danas  je ostalo malo njenih panja.  Nju bi trebalo zaštititi i na  njoj temeljiti budućnost vinogradarstvo ovog kraja. Ne  treba ići s velikim nasadima  jer mi nemamo velike površine kao što imaju u Ravnim kotarima. Međutim, ono  što se dobije treba biti kvalitetno i što je još važnije originalno, kaže Bore Glavan.
Maraština i  smederevka
Vinogradarski put je zacrtan s dobrom perspektivom. Ukusna vina od privlačke maraštine s kvalitetnim marketingom zasigurno  bi našla svoj put do stolova  turista. Međutim, do tada  treba prijeći veliki put, a vremena je malo. Zainteresiranih za podizanje vinograda  od maraštine ima. Jedan od  njih je Darinko Grbić. On  pripada novom valu privlačkih maslinara koji usvaja moderne tehnologije  proizvodnje vina. Danas  kaže kako je vino koje sada  radi neusporedivo bolje od  onoga koje je radio prije deset godina. Ima namjeru podignuti vinograd sa 600 panja privlačke maraštine.
– Mi smo maraštinu držali  od pamtivijeka, ali ju je poslije zamijenila srpska smederevka. Ljudi su se njoj priklonili jer je davala veliku  količinu, ali kvaliteta joj je  bila slaba. Nažalost, žrtvovali smo našu domaću sortu  radi nje, kaže Grbić te prenosi svoja iskustva s maraštinom:
– U ovom našem podneblju ona je najbolja i u mom  novom vinogradu bit će samo ona. Daje odlične šećere  i njihov omjer s kiselinama.  Odgovara joj valjda naše  pjeskovito tlo. Ono gore izgleda suho, ali što više kopate to ima više vlage.
I struka se slaže s njima te  ih podržava u njihovim nastojanjima. Enologinja i  stručnu suradnicu poljoprivredne savjetodavne službe  Nikolina Paleka dobro je  upoznata s tamošnjim aktivnostima. Drži edukacije  vinarima i vinogradarima.
Obilježavanje trsova
– Ljudi ovog kraja imaju  jedno golemo bogatstvo od  kojeg mogu imati odlično vino. Klon maraštine koji se  posebno izdvaja u području  Privlake daje fenomenalne  rezultate vina. Postiže velike  šećere i ima pristojne kiseline. On se pokazao zanimljiv za praćenje te je  uključen u projekt Agronomskog fakulteta i Zadarske županije “Evaluacija autohtonih sorata na području  Zadarske županije”, kaže  Paleka te dodaje:
– Plan je na području Privlake obilježiti najbolje trsove u pojedinim vinodradima i kao takve pratiti. Od  njih će se praviti vino, pratiti  rezultati u tom smjeru, a onda nakon istraživanja rezultati će se znanstveno obraditi i donijeti zaključak o  perspektivi te sorte koja je  sigurno velika.
U potrazi za najboljim trsovima trebat će pomoć Frane Grbića – posljednjeg privlačkog sabunjara. Njegov  otac mještanima je bio poznat kao katastarska enciklopedija, a danas je Frane jedina veza između autohtone  privlačke maraštine i novih  generacije. Treba ga što prije  zaposliti da pronađe najbolje trsove na kojima bi se  temeljilo novo privlačko vinogradarstvo i vinarstvo.