Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Očeve lopiže Nika postavila na morsko dno (FOTOGALERIJA)

18.08.2016. 22:00
Očeve lopiže Nika postavila na morsko dno (FOTOGALERIJA)


Iako se Predraga Petrovića Pepija redovito nazivalo posljednjim iškim lopižarom, kako stvari stoje tradicija će se ipak održati. Doduše, nakon njegove smrti nemamo više lopižara, već lopižarku. Nika Petrović nastavila je tamo gdje joj je stao otac, a u sjećanje na njega nedavno je, u dva navrata priredila foto performans pod nazivom “Pepijevo (pod)morsko blago”.
– Pepijevi lopiži rone morem svijesti, postavljeni na dno i tako vraćeni na početak ove naše zemaljske priče. More koje je rodilo sav život sada ih uzima u zagrljaj i čuva u tišini koja vlada pod površinom. Tako pročišćeni lopiži spremni su za nov početak i svoj novi život te se ponovo rađaju iz morskih dubina, ističe Nika, mlada umjetnica podrijetlom s dalmatinskog otoka Iža, na kojem se razvila višestoljetna tradicija izrade glinenih posuda. Između 18 različitih oblika jedinstvenih upotrebnih najmena i raznolikih imena, najpoznatiji je lopiž – posuda za kuhanje, po kojem su iški majstori dobili ime “lopižari”.
Njezin otac, Predrag Petrović – Pepi, počeo ih je izrađivati nakon njenog rođenja i 28 godina bio nositelj te velike tradicije. Svojim je marljivim radom ostavio velik trag u povijesti Iža i hrvatske kulturne baštine koju je promovirao i izvan granica. Pepijevi su lopiži obišli cijeli svijet i iako je njegov put na zemlji završio 2015. godine, oni su ostali u brojnim domovima kao podsjetnik na veliku priču jednog velikog čovjeka.
Nika je od rođenja bila okružena glinom pa se uz oca, ubrzo počela baviti njenom obradom. Već od svoje četvrte godine života stalna je gošća na svim njegovim izložbama, te ga prati na javnim prezentacijama i radionicama. Nakon završene Srednje škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, odlazi u Austriju na studij međukulturalne komunikacije po čijem završetku upisuje i uspješno polaže Fotoakademiju u Grazu. Usporedno studira u Ljubljani gdje u siječnju 2016. godine brani magisterij iz likovne umjetnosti. Njen medij je i dalje glina koju oblikuje u posude, ali i u skulpture, a sve više zastupa i fotografiju, instalaciju te slikarstvo.
Ovaj (pod)morski foto performas predstavlja njenu predanost iškoj tradiciji i veliku povezanost s ocem. Pepi je bio posljednji iški lopižar i Niki je prenio sve svoje znanje. Time je ona preuzela titulu posljednje, no ujedno i prve iške lopižarke, te se našla u jednoj, do sada isključivo muškoj tradiciji. Upravo zato je ponijela očeve lopiže pod morsku površinu i prošla fazu promjene s njima. Dokumentirala je njihov zajednički morski put foto kamerom i prikazala s kojom ih nježnošću, ali i velikom snagom sada ona nosi. Pepijevo blago u njenim je rukama sigurno jer se on na vrijeme pobrinuo da joj uz zanat prenese ljubav i poštovanje prema tradiciji koja je, osim u srcu, pohranjena i u sjećanju njenih ruku.
– Vjerujem da će se i naći netko entuzijastičan kao ja. Nije važno gdje smo i odakle smo, važno je da se tradicija nastavlja, kazala nam je Nika koja odlazi u Beč, gdje će se i dalje baviti s više grana umjetnosti. Ove godine je imala malo više odmora, pa ga je iskoristila za ovaj način sjećanja na svog oca. Ona i njena majka najavljuju kako će redovito obilježavati sjećanje na Pepija, a svakako je u planu jedna izložba ovih fotografija.