Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Filip kao simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu

Autor: Siniša Klarica

18.09.2008. 22:00
Filip kao simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovaj mladi čovjek koji je poginuo, omogućio je nama slobodno kretanje po ovom terenu. Stoga će svi mještani općine Novigrad biti vječno zahvalni Filipu Gaćini, rekao je donačelnik Josip Gospić
U zaseoku Narančići u Pridragi u petak je obilježena deseta obljetnica pogibije Filipa Gaćine, poznatog po legendarnom uzviku “Obadva-obadva, oba su pala…!”
Gaćina je tu legendarnu rečenicu uzviknuo 1991. prilikom obrane Šibenika u Domovinskom ratu, kad su hrvatski branitelji na brdu Zečevo oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”. Kobnog 19. rujna 1998., oko 11.30, Gaćina je, kao pirotehničar Mungosa, stradao od zaostale protupješačke mine PROM-2. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao. Prisjećanju su, kod spomen-obilježja u Telici, uz obitelj nazočili i Filipovi suborci iz Općine Primošten. Predsjednik UVDR-a Primoštena Josip Gracin podsjetio je da je najegov uzvik obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu.
– Nakon toga uzvika, možete zamisliti kako nam je porastao moral, i zbog toga je Filip za nas simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu. Nažalost, poginuo je u razminiranju jer nakon rata nije mogao naći posao. Njegova smrt toliko nas je ražalostila jer smo izgubili dragog prijatelja i osobu koja je uvijek mislila ono najbolje. Ovim obilježavanjem nastojimo se sjetiti svih naših kolega poginulih u Domovinskom ratu, jer ako se mi nećemo sjećati, nitko neće podsjećati na one koji su dali svoje živote za slobodu svih nas, rekao je Josip Gracin.
U ime Općine Novigrad daljnju skrb o ovom spomen-mjestu obećao je donačelnik Josip Gospić.
– Prije nekoliko godina probili smo put do spomen-obilježja kojeg ćemo trajno održavati. Ovaj mladi čovjek koji je poginuo omogućio je nama slobodno kretanje po ovom terenu. Stoga će svi mještani općine Novigrad biti vječno zahvalni Filipu Gaćini, rekao je donačelnik Gospić, dodavši da postoji svega još jedan mali dio koji je minski sumnjiv, ali da je 90 posto nekad minski sumnjivog područja općine, koja je izuzetno stradala u Domovinskom ratu, razminirano.