Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VIP loža: Tenis je promocija Zadra u svijetu

Autor: Siniša Klarica

18.09.2008. 22:00
VIP loža: Tenis je promocija Zadra u svijetu

Foto: Zvonko KUCELIN



Susretom Marija Ančića i Thomaza Belluccija svijet je ponovno došao na vikend u Zadar. U tome su u petak gotovo jedinstveni bili posjetitelji VIP lože u novoj košarkaškoj dvorani na Višnjiku. Ovog puta Zadranima se predstavio tenis i to ništa manje nego u inačici dvoboja Davis cupa između Hrvatske i Brazila u kojoj Hrvati, kao nekadašnji osvajači najvećeg pokala na svijetu, traže povratak u Svjetsku skupinu. To je za hrvatski sport primarna stvar, ali za Zadar je najbitnije da je Višnjik nakon rukometnih olimpijskih kvalifikacija, ponovno vijest u svjetskim sportskim medijima.
U tjednu nakon Venecijanskog bijenala Zadar se u punoj ekspanziji, opet svojim “instalacijama” na Višnjiku, ponovno predstavlja svijetu.
– Očito je da se profiliramo u pravi grad. Zadar je u nekoliko mjeseci pokazao kako može biti centar sportskih događanja. Evo npr. u mom fahu skoro svake godine imamo jedan veliki događaj u jedrenju. Davis cup meč s Brazilom stvarno je veliki događaj, a još sam sretniji što to možemo gledati u ovoj prekrasnoj dvorani na Višnjiku. Nadam se da će nam ova dvorana donijeti puno lijepih uzbuđenja, rekao je predsjednik Jedriličarskog kluba Uskok, ali i prvi čovjek najvećeg hrvatskog brodara Tankerske plovidbe Ivo Mustać.
Mustać tvrdi da u Zadru, gradu od nepunih 100 tisuća stanovnika postoje organizacijski kapaciteti i ljudi koji su spremni za organizaciju još većih i zahtjevnijih natjecanja.
Izolirano od samog sporta, utakmica Davis cupa veliko je priznanje Zadru koji nije poznat kao teniski centar. S tim će se složiti zadarski dogradonačelnik Rade Škarica. Jedino što je malo pokvarilo opći dojam jest relativno mali posjet prvom meču. Njegov stranački kolega i zadarski dožupan Đani Bunja gleda na sve to s turističkog aspekta.
– Davis cup je jedno od najvećih sportskih natjecanja u svijetu. Ako se ne varam, 127 zemalja sudjeluje u natjecanju za golem pehar. Stoga je još veća radost što je Zadar dobio priliku da se baš u njegovom gradu reprezentacija pokuša izboriti za povratak u Svjetsku skupinu. Sad kad je dvorana dovršena u potpunosti, sa svojim pomoćnim dvoranama, otvara se jedan novi sadržaj koji dosad nismo imali. Ako znamo da cijeli niz sportova treba vrhunske uvjete za pripreme, onda znamo koliki je doprinos dvoranom na Višnjiku takvim mogućnostima razvoja sportskog turizma. No u samom gradu nam ipak nedostaje smještajnih kapaciteta, ali posljednje najave gradnje hotela na Poluotoku i oko njega govore da će se i na tom planu učiniti mnogo, rekao je Đani Bunja.
No svako natjecanje, pa tako i Davis cup ne može bez malih aferica. Naime, u dopisu sportske zajednice Zadarske županije, odaslanom na adrese svih medijskih kuća u Zadru, stajalo je da je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najzaslužniji za dovođenje utakmice Davis cupa u Zadar.
– Na temelju iskustava s rukometnih kvalifikacija bio sam jedan od onih koji su se zalagali da Davis cup dođe u Zadar. Podržavamo politiku Grada Zadra da se izgradnjom ovakvih sportskih objekata da doprinos produživanju turističke sezone. Naša sezona je prekratka i bez drugih oblika turizma poput zdravstvenog, sportskog i zabavnog mi nemamo nikakve šanse produžiti sezonu. Izuzetno je bitna profilacija Zadra kao takvog sportskog centra. No sportski objekti su objekti općeg društvenog standarda kao vodovod, kanalizacija i ostala komunalna infrastruktura, izgrađeni na dobrobit svih. Druga je stvar što treba voditi pametnu policentričnu politiku u sportu tako da svi gradovi u Hrvatskoj, koji imaju dobru sportsku i navijačku tradiciju, trebaju dobiti velika svjetska natjecanja. Najbolje se to pokazalo baš u Zadru na rukometnim kvalifikacijama. Ne treba sve biti u Zagrebu, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.
Malo zatečen onim da je Mateša baš najzaslužniji za utakmicu Davis cupa u Zadru, bio je predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Radimir Čačić.
– Prvi put čujem da gospodin Mateša ima neke veze s tim. No gospodin Mateša je svakako vrlo kvalitetan, koristan i konstruktivan navijač, ljubitelj pa i pasionirani igrač tenisa. Isto kao i ja. Dakle, sve što se odnosi na tenis, on punim srcem podržava, isto kao i ja. Jako je važno da se i tenis afirmira u Zadru. Kao što znate imamo mladu, 14-godišnju Zadranku koja je prvakinja Hrvatske, a u prepoznavanju tenisa bih prije svega istaknuo gradonačelnika Kolegu s kojim sam razgovarao i za vrijeme prošle utakmice Davis cupa u Dubrovniku. Iako dvorana tad nije bila spremna, gradonačelnik Kolega je rekao da je zainteresiran za organizaciju domaćinstva Davis cup utakmice. Inače moram reći da je dvorana na Višnjiku izvanredna. Nema tu ništa pretenciozno, ništa neodgovorno, niti bahato. Dvorana je lijepo projektirana, i ja sam oduševljen rekao je prvi čovjek hrvatskog tenisa.
Nakon svega ostaje da hrvatska Davis cup reprezentacija dade svoj doprinos još jednom prvoklasnom sportskom vikendu u Zadru.