Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Desničini susreti na temu “Intelektualci i vlast”

Autor:

18.09.2009. 22:00
Desničini susreti na temu “Intelektualci i vlast”


“Intelektualci i vlast 1945.-1954.” središnja je tema “Desničinih susreta”, stručnog skupa posvećenog književniku Vladanu Desnici, koji će se održati od 18. do 20. rujna u Zagrebu, Zadru i Islamu Grčkom.
Svrha ovogodišnje teme je istraživanjima i stručnim raspravama propitati proturječne i često konfliktne fenomene i procese u hrvatskom i širem južnoslavenskom transkulturacijskom prostoru u modernom i postmodernom razdoblju, od 18. do 21. stoljeća, stoji u najavi “Desničinih susreta” objavljenoj na mrežnim stranicama Hrvatskog društva pisaca, jednog od organizatora manifestacije.
Prva dva dana održat će se cjelodnevni programi s izlaganjima tridesetak stručnjaka koji će, u skladu s temeljnom programskom orijentacijom “Desničinih susreta”, pokušati dati kritičku refleksiju fenomena kulture i kulturalnosti s komparatističkog stajališta.
Organizatori drže da problem uspostavljanja monopolne vlasti komunističkih partija u zemljama Srednjoistočne i Jugoistočne Europe, te stvaranja sveobuhvatne kontrole nad svim društvenim sferama, predstavlja izuzetno važno i tek sporadično istraženo poglavlje u povijesti velikog dijela europskog kontinenta, pa su u tom kontekstu posebno važni sistemski stav prema intelekualcima i odnos intelektualaca prema novom ideologijskom autoritetu. Očekuje se da će ta tema otvoriti i nove mogućnosti pristupa Vladanu Desnici, njegovim iskustvima intelektualca, u rasponu od visokoga državnog činovnika do profesionalnog književnika.
Treći dan skupa održat će se u Zadru, gdje će se sudionici upoznati s istraživačkim programom “Arhipelogos” Vladimira Skračića te sa zadarskom kulturnopovijesnom baštinom od 1945. do 1954. U Islamu Grčkom, u Kuli Stojana Jankovića, baštini obitelji Vladana Desnice gdje je on stvorio veliki dio svog opusa, odat će mu se počast te predstaviti projekt Međunarodnoga sveučilišnog centra u toj kuli, kao i aktualni projekt “Stara Kula-novi mostovi” Centra za mirovne studije iz Zagreba.
Organizatori “Desničinih susreta” su zagrebački Filozofski fakultet, Centar za komparativnohistorijske interkulturne studije “Desničini susreti”, Odsjek za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”.