Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatski košarkaši izborili Svjetsko prvenstvo

Autor:

18.09.2009. 22:00
Hrvatski košarkaši izborili Svjetsko prvenstvo

Foto: FAH



Pobjedom nad Rusijom hrvatski košarkaši su se izravno plasirali na Svjetsko prvenstvo koje će se 2010. igrati u Turskoj. Hrvatski košarkaši će tako nakon 16 godina ponovno nastupiti na SP-u, a zadnji puta su među najboljim momčadima svijeta bili 1994. u Kanadi.
Hrvatski košarkaši su konačno odigrali jednu dobru utakmicu na EP u Poljskoj, svladavši u izravnom dvoboju za odlazak na SP 2010 europske prvake Ruse s 76:69, pa će se izabranici Jsmina Repeša sutra boriti za peto mjesto s Francuzima.
Hrvatska je bolje započela dvoboj, vodila sve do sredine druge četvrtine, kada po tko zna koji put na ovom prvenstvu naši košarkaši zapadaju u veliku krizu i Rusi na odmor odlaze s osam koševa prednosti. Srećom, u drugom su dijelu Hrvati Rusima napravili ono što su u petak Slovenci napravili njima, odličnom obranom i pametnim izborom šuta nadoknadili su prednost i dvije minute prije kraja poveli s 70:67. Ključnu tricu 65 sekundi prije kraja postigao je naš najbolji igrač Roko Leni Ukić za 73:67, Bikov iz slobodnih bacanja smanjuje na 73:69, da bi Kus pogodio jedno bacanje, a nakon što je promašio drugo, Rozić skače i uzima loptu za pobjedu.
Ukić je dvoboj završio s 18 poena, 8 asista i tri skoka, a odlični su bili i Rozić (12, 3 skoka), Kasun (12, 4 skoka) i Kus (8, 5 skokova). Kod Rusa najbolji Monja s 18 koševa, dok je zaustavljen Mozgov (9), junak pobjede Rusa u prvom srazu protiv Hrvatske.
Uz Hrvatsku, Europu će predstavljati domaćin Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Slovenija i Srbija, dok se kao olimpijski prvak izravno plasirao i SAD. Iz američke zone idu još Brazil, Argentina, Kanada i Portoriko, Afriku će predstavljati Angola, Obala Bjelokosti i Tunis, iz Azije idu Iran, Kina i Jordan, a kao predstavnici Oceanije Novi Zeland i Australija. FIBA će 13. prosinca odlučiti koje će preostale četiri reprezentacije dobiti pozivnicu. Inače, osim plasmana na SP 2010, Hrvatska je ulaskom među šest naboljih u Poljskoj izborila i izravan nastup na EP 2011. u Litvi, pa napokon više nećemo korati igrati zamorne kvalifikacije.


 HRVATSKA – RUSIJA 76:69


HRVATSKA: Ukić 18, Kus 5, Popović 8, Vujčić 2, Prkačin, Rozić 14, Planinić 5, Stojić, Lončar 6, Banić , Nicević 6, Kasun 12
RUSIJA: Voroncevič 6, Kurbanov, Bikov 8, Fridzon 3, Mc Carty 9, Sokolov , Dmitriev, Vjalcev, Monja 18, Ponkrašov 6, Zuzulin 8, Mozgov 9.