Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povećan broj zahtjeva za jednokratnu pomoć

Autor:

18.09.2009. 22:00
Povećan broj zahtjeva za jednokratnu pomoć

Foto: Zvonko KUCELIN



Dok broj korisnika ove stalne pomoći nije znatnije povećan, prema riječima ravnatelja Orovića, kriza i novi troškovi, počevši već od ukidanja besplatnih školskih udžbenika mnoge je građane nagnala da se jave Centru te zatraže jednokratnu novčanu pomoć


U proračunu Grada Zadra za provedbu programa socijalne zaštite ove je godine osiguran 21 milijun kuna. U vremenu gospodarske krize socijalno ugroženih građana je sve više, a kako se vrijeme sezonskih poslova polako bliži kraju i u Gradu Zadru očekuju da bi se broj zahtjeva za ovakvim oblicima pomoći mogao povećati.
Kako iz gradskoga Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo doznajemo, na području grada pomoć u obliku financiranja dijela troškova stanovanja koristi oko petsto domaćinstava. Trenutačno je to ipak manje korisnika nego u isto vrijeme lani, no kako broj zahtjeva za socijalnom pomoći tijekom godine varira, nije isključeno da će se s dolaskom jeseni i zime, koja iziskuje dodatne troškove počevši već od ogrjeva, i povećati.
– Vjerojatno će nam se korisnici pomoći ponovno početi javljati, ali ne možemo sa sigurnošću znati u kolikom broju. Korisnici koji ostvaruju stalnu pomoć preko Centra za socijalnu skrb, ujedno su i korisnici prava na podmirivanje dijela troškova stanovanja od strane Grada. Takva pomoć uključuje troškove za struju, vodu i komunalnu naknadu, a trenutačno je ostvaruje 463 korisnika od strane Centra te još pedesetak korisnika koje je Grad oslobodio troškova, kaže Nada Gauta, voditeljica Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.
Kriteriji za ostvarivanje prava na podmirivanje dijela troškova stanovanja utvrđuju se Pravilnikom, ovisno o broju članova. Tako za samce mjesečna naknada za vodu iznosi 40, a za stuju 80 kuna, dok na primjer za dvočlana domaćinstva, Grad Zadar osigurava 50 kuna za troškove vode i 100 za struju. Potrebiti stanovnici ostalih mjesta u županiji, takvo pravo ostvaruju preko jedinica lokalne samouprave, ovisno o njihovim financijskim mogućnostima.
Broj korisnika koji primaju stalnu socijalnu pomoć preko Centra za socijalnu skrb, a koji osim Grada pokriva i najveći dio županije, izuzev Biograda i Benkovca, kako doznajemo od ravnatelja Centra Tomislava Orovića, za sada je također na razini prošlogodišnjeg. Stalnu pomoć u Zadru prima oko 800 korisnika, na području Obrovca 370, Gračaca 420, te Paga 16.
Osnovica za stalnu socijalnu pomoć, koju može ostvariti samac ili obitelj, koji nemaju stalna primanja, nekretnine na osnovi koje mogu ostvariti prihode te uz uvijet da se redovito javljaju na Zavod za zapošljavanje, iznosi 500 kuna. Pritom se određeni postotak dobiva s obzirom na broj članova obitelji. No, dok broj korisnika ove stalne pomoći nije znatnije povećan, prema riječima ravnatelja Orovića, kriza i novi troškovi, počevši već od ukidanja besplatnih školskih udžbenika mnoge je građane nagnala da se jave Centru te zatraže jednokratnu novčanu pomoć.
– U zadnjih mjesec dana imali smo dvjestotinjak takvih zahtjeva od onih građana koji inače nisu u sustavu socijalne skrbi, što znači da po Zakonu namaju pravo na socijalnu pomoć. No, našli su se u teškoćama, primanja su im mala pa im Centar, koliko može s obzirom na limit u stavci jednokratne pomoći, nastoji izići u susret da takvu situaciju prevladaju, kaže Orović.


 HALO POMOĆ




Osim pomoći u vidu plaćanja dijela troškova za stanovanje socijalno ugroženim građanima Grad Zadar u okviru mjera socijalne zaštite provodi i druge programe, od skrbi za starije i djecu do pomaganja udrugama.
U okviru programa poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi odvija se rad službe pomoći i njege u kući pri Domu za odrasle osobe Sv. Frane.
Od listopada Grad Zadar uključit će se u financiranje službe Halo pomoći, gdje će korisnici stariji ljudi moći komunicirati sa službom medicinskih sestara. Donacijama se pomaže i Gradska udruga umirovljenika, a dalje se nastavlja i sa subvencijom smještaja djece u jaslicama i vrtićima.
Također, u tekućoj godini realiziraju se programi provedba subvencioniranja gradskog prijevoza umirovljnicima, pomaganje Udruga, zaštite djece s teškoćama u razvoju, pomoći osobama s invaliditetom.