Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Korak ka osnivanju glagoljaškog kruga u Zadarskoj županiji

18.09.2011. 22:00
Korak ka osnivanju glagoljaškog kruga  u Zadarskoj županiji


Nadamo se da ćemo pokušati oformiti glagoljaški krug na ovom prostoru. To bi značilo da bismo po prvi puta osnovali društvo glagoljaša kojeg na ovom području nema. To nam je važno jer je upravo ova zadarska nadbiskupija i ovo područje jedno od kolijevki glagoljaštva u Hrvatskoj


Danas u Turnju i  službeno završava Mali sabor  glagoljaša – Ajmo dico glagoljati. U tri dana, koliko je  sabor trajao, otvoreno je nekoliko izložbi, održano više  predavanja i ono što je djeci  bilo najzanimljivije organizirane su brojne zabavne radionice. Sabor je otvoren u  subotu svetom glagoljaškom  misom koju je predvodio fra  Izak Špralja dok su glagoljaške napjeve, predvođeni etnologom Liviom Marijanom,  pjevali pučki pjevači Zadarske nadbiskupije. Stara glagoljaška turanjska misa zadnji puta pjevala se prije 44  godine.
Ovo je druga godina da se  Sabor održava, a nakon što je  prošle godine oduševio i djecu  i stručne krugove od ove godine uvršten je i u proračun  općine Sv. Filip i Jakov.
– Kad smo pripremali sabor  shvatili smo da se sve ovo  dogodilo nekako spontano,  bez nekih velikih planova. Svi  koje smo tražili da se uključe  prihvatili su to otvorena srca i  moram napomenuti da su svi  ovi predavači, svi voditelji radionica zapravo volonteri, rekla je Danijela Deković organizatorica i voditeljica Male  škole glagoljice koju čine osnovnoškolci iz Općine Sv. Filip i Jakov.
Iza glagoljaške mise kratki  program izveli su Vitezovi  Vranski, a zatim su otvorene  tri izložbe: Julija Vojković “Vrbnički misal” i “Injoštar” i  Grozdana Franov Živković  “Ostavština Nede Grbina”.  Dok su se u župnom uredu  održavala stručna predavanja, za djecu su, u osnovnoj  školi i mjesnom vrtiću, organizirane radionice veza, prijevoda, izrade nakita s glagoljaškim motivima i slikanje  na svili. U 16 sati održan je  veliki okrugli stol glagoljaša  zadarskog kruga kojeg je  predvodio mons. dr. sci. Pavao Kero.
– Nadamo se da ćemo pokušati oformiti glagoljaški  krug na ovom prostoru. To bi  značilo da  bismo po prvi puta  osnovali društvo glagoljaša  kojeg na ovom području nema. To nam je važno jer je  upravo ova zadarska nadbiskupija i ovo područje jedno od  kolijevki glagoljaštva u Hrvatskoj. Međutim mi do sad nismo imali niti udrugu glagoljaša niti smo imali jedan prostor  tako da bismo sad htjeli  povezati i velike i male glagoljaše, najavila je Deković.
Na drugom Saboru malih  glagoljaša sudjelovalo je više  od stotinu djece iz Osijeka,  Zagreba te Zadarske županije. Uz domaće, na saboru su  sudjelovali učenici Osnovne  škole Jagode Truhelke iz Osijeka, učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba, osnovnoškolci iz Šibenika, Sv.  Filipa i Jakova, Pakoštana, Bibinja, ali i gimnazijalci Nadbiskupske klasične gimnazije  iz Zadra. U ovogodišnji sabor  uključeno je i Društvo prijatelja glagoljice, Glagoljaška  mladež, Udruga “Frankopan” i  mnogi drugi.
U nedjelju, drugog dana Sabora na rasporedu je bio veliki  glagoljaški izlet na otok Frmić, Babac i izlet u samostan  Sv. Duje u Kraju, a danas  će  domaćini goste iz Osijeka povesti u Zadar i Nin da upoznaju Zadarsku županiju nakon čega Sabor završava. Ipak  obaveze se nastavljaju i  dalje.
– Već sad mogu najaviti da je  učenička zadruga “Đardin”,  unutar koje je i Mala škola  glagoljice, ove godine na smotri u svibnju proglašena najboljom učeničkom zadrugom  tako da su i Mala škola glagoljice i učenička zadruga  “Đardin” pozvane na državnu  smotru učeničkih zadruga koja se održava u Opatiji od 3.  do 6. studenog. To dokazuje  da imamo itekako velikih potencijala, zaključila je Deković.