Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor: Nećemo prestati dok borba protiv korupcije ne dođe do svih stranaka

18.09.2011. 22:00
Kosor: Nećemo prestati dok borba protiv  korupcije ne dođe do svih stranaka


HDZ žele uništiti i jer se usudio reći da nitko nije iznad zakona te da se moraju procesuirati svi zločini, pa i oni komunistički, kazala je Kosor


Pobijedit  ćemo na izborima jer želimo čuvati Hrvatsku. Pokažimo snagu, zajedništvo,  jedinstvo, put kojim ćemo  ići, a to je put do pobjede  HDZ-a na parlamentarnim  izborima, poručila je u subotu Jadranka Kosor koja je  na 14. Općem saboru  HDZ-a u zagrebačkoj Areni pljeskala, poskakivala i  pjevala zajedno s euforičnim stranačkim članovima na dosad najvećoj stranačkoj konvenciji u političkoj povijesti Hrvatske.  Pozvano je više od 10.700  HDZ-ovaca, a odazvalo se  njih 9.854. Među njima i  oko 500 izaslanika iz Zadarske županije.
Kosor je istaknula da nitko ne može skršiti ni uništiti stranku koja je, tada na  čelu sa Franjom Tuđmanom, stvarala i obranila Hrvatsku, a potom je uvela u  NATO te je pred vratima  EU.
– Zbog toga moramo  udružiti snage, svaki od nas  dati sve od sebe da pobijedimo na izborima, ne zbog  nas, ne zbog mene, nego  zbog Hrvatske. Kad misle da  su nas uništili, HDZ pokazuje snagu, zajedništvo i  pobjednički duh, poručila je,  popraćena vijorenjem stranačkih zastava i gromoglasnim skandiranjem “Jadranka, Jadranka…”.
Članstvu je zahvalila što,  kako je rekla, ponovno pokazuje pobjednički duh  HDZ-a, što unatoč brojnim i  učestalim napadima na  stranku i njezino vodstvo i  dalje imaju povjerenje u vrh  HDZ-a.
Neki mrze HDZ
– Neki danas traže da priznamo krivnju i odemo s političke scene. E, pa priznajemo da smo htjeli samostalnu, slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.  Priznajemo, stali smo uz  Franju Tuđmana u obrani  Hrvatske, u najtežim vremenima borbe za samostalnost. Priznajemo, izborili  smo međunarodno priznanje, ulazak u NATO, pred  ulaskom smo u EU i to nam  očito neće oprostiti. Priznajemo i da smo vodili zemlju kroz tešku krizu i da su  plaće, mirovine i socijalna  davanja redovito isplaćivani.  I priznajemo dakako da smo  složna obitelj koja će pobijediti 4. prosinca 2011.,  poručila je Kosor i izazvala  ovacije.
Pred gotovo 10 tisuća okupljenih članova i simpatizera, Jadranka Kosor se  obračunala sa svim svojim  neprijateljima te vladajuću  stranku proglasila jedinim  “spasiteljem” i izbaviteljem  države.
– Neki mrze HDZ od trenutka kad im je upravo HDZ  s dr. Franjom Tuđmanom  srušio komunizam i Jugoslaviju. Rado bi uništili HDZ  jer ne mogu podnijeti što  nismo dali da se zaborave  naši heroji, naši branitelji,  poručila je Kosor.
Mnogi bi, ističe, uništili  HDZ i jer im smeta “što se  više ne ide u Beograd po  instrukcije, što se Beograd  ne pita za dozvolu, što u  Beograd ne idu novci koje  ovdje mi zaradimo”, te što ne  mogu prihvatiti činjenicu da  je HDZ uveo Hrvatsku u  NATO i uvodi je u EU i što  Hrvatska više nikada neće  biti usamljena i bez moćnih  saveznika.
– HDZ žele uništiti i jer se  usudio reći da nitko nije iznad zakona te da se moraju  procesuirati svi zločini, pa i  oni komunistički, dodala je.
Kosor uvjerena u pobjedu  na izborima
Naime, oporbe se dotakla i  kod spominjanja Zakona o  sprječavanju sukoba interesa za koji nisu kao i vladajući  podigli ruke u Saboru.
– Nećemo prestati dok borba protiv korupcije ne dođe  do svih stranaka, pred vrata  SDP-a, HNS-a, IDS-a i dok  ne vidimo što su oni proteklih godina radili i što je  istina iz priča koje kruže  gradom i Hrvatskom, poručila je predsjednica Kosor.
Najavila je i izmjene stranačkog statuta, jer, kako je  rekla, u prošlosti HDZ-a  katkad nije bilo čvrste demokratske prakse, te je stoga  predložila uvođenje mehanizama u statut kako bi sve  stranačke odluke bile plod  unutarstranačke demokratske procedure, a ne diktata s  vrha.
– Želim jak HDZ koji će  biti uvijek spreman slušati  glas svog naroda. HDZ još  jednom, kao i 1990., mora  biti stranka koja okuplja sve  one koji misle na Hrvatsku.  Stranka domovinske i iseljene RH, stranka koja će štiti  interese Hrvata u BiH, poručila je Kosor.
Prisjetila se kako nitko nije rekao da će se pregovori  završiti do kraja lipnja.
– HDZ ispunjava svoja  obećanja. Mi smo snaga koja  jamči da će članstvo u EU  biti instrument za jačanje  hrvatske države i nacionalnih interesa, rekla je i zahvalila svima koji su joj dali  potporu.
Nećemo uvesti porez na  imovinu jer bi to bio prevelik udar na standard.  Nećemo smanjivati porodiljne naknade. Bit će  olakšica u porezu na dobit i  smanjit ćemo razna neporezna davanja. Za mlade zaposlenike i one koji su dvije  i više godina na burzi poslodavci će plaćati samo polovicu doprinosa za I. mirovinski stup. Do kraja  2012. prepoloviti ćemo  državni deficit te nastaviti s  odgovornom politikom fiskalne discipline, obećala je  premijerka.
– Pobijedit ćemo na parlamentarnim izborima jer  želimo čuvati Hrvatsku i  zato se moramo okupiti i  moramo pokazati da nas  ima, da smo snažni i jedinstveni i moramo okupiti  sve koji misle za Hrvatsku,  koji misle hrvatski i sve koji  ljube Hrvatsku. Ovako jedinstveni krenimo na posao, zaključila je Jadranka  Kosor.


Bruxelles neće biti Beograd




Veliki vjetar u leđa HDZ-u svojim euforičnim govorom  u Areni je polučio Antonio Lopez Isturiz, glavni tajnik  Europske pučke stranke, vodeće političke snage Europe.
Želio bih pojasniti jednu stvar svima vama nazočnima danas ovdje i cijelom hrvatskom narodu – Bruxelles neće za Hrvatsku biti ono što je Beograd bio  za vrijeme Jugoslavije! Hrvatska ljevica i Socijaldemokratska partija imali su 50 godina da uvedu  Hrvatsku u Europu, a činili su posve suprotno. Sada,  kada je Jadranka Kosor već odradila cijeli posao, oni  tvrde da žele uvesti Hrvatsku u Uniju i dobiti priznanje za nešto za što nisu učinili ništa. Sve napore,  sav težak rad, pregovore, sve je to predsjednica  Vlade RH već odradila ovih proteklih godina. Birajte  HDZ a ne SDP, poručio je Antonio L. Isturiz.


Kalmeta: U Zadru osvajamo 10 mandata


Ovo je veličanstveni Sabor HDZ-a. Jedna snažna  potpora premijerki Kosor, HDZ-u, ali i cijeloj  Hrvatskoj. Još smo jednom pokazali svu našu  snagu i zajedništvo s kojim ćemo u pobjedu na  parlamentarnim izborima  U 9. izbornoj jedinici ponovit ćemo rezultat prije  četiri godine, ostvarit  ćemo 10 mandata, kazao  je Božidar Kalmeta.


Da loše bude bolje


Predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je da je njegova stranka odabrala HDZ kao koalicijskog partnera  kako bi u toj suradnji dali doprinos težnjama hrvatskog naroda, a ne radi preslagivanja funkcija i fotelja.  Friščić je dodao da je ta suradnja u vlasti zadnje četiri  godine bila obilježena teškim okolnostima izazvanima gospodarskom krizom, ali da su dvije stranke,  iako su neki zahtijevali pomoć MMF-a, odlučile same  tražiti i naći rješenja “da to loše bude bolje”.