Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Skiper nasukao gliser na lukobran u Punti Bajlovoj

18.09.2011. 22:00
Skiper nasukao gliser na lukobran u  Punti Bajlovoj


Dvije jahte sudarile su se u subotu u Pašmanskom kanalu, a večer ranije u uvali Bregdetti gliser se cijelim prednjim dijelom nasukao na novoizgrađeni lukobran. U oba slučaja posada je prošla bez ozljeda, a nije bilo ni onečišćenja mora


U svega 24 sata u zadarskom akvatoriju dogodile su se dvije  havarije, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i  infrastrukture.
U subotu oko 13.20 sati,  15-metarska jahta “Mezimac”, koja plovi pod hrvatskom zastavom, u  Pašmanskom se kanalu sudarila s austrijskom jahtom  “Shirin”, duljine 13,8 metara, no srećom nitko od  članova posada nije povrijeđen, niti je bilo  onečišćenja mora.
Jahti “Shirin” oštećena je  lijeva strana trupa zbog čega   je kapetan Ispostave Lučke  kapetanije Damir Santini  zapovjedniku izdao zabranu  plovidbe do izvanrednog  pregleda Hrvatskog registra  brodova. Zbog nepažnje i  nepoštovanja pravila sigurnosti plovidbe zapovjednik  jahte “Mezimac” kažnjen je  prekršajnim nalogom, odnosno novčanom kaznom u  iznosu od 3.100 kuna. 
Vlasnik i zapovjednik jahte “Shirin” je austrijski  državljanin, a jahta “Mezimac” je u vlasništvu tvrtke  Grgić d.o.o.. U trenutku nesreće jahtom “Mezimac” je  upravljao hrvatski državljanin A. H. – rekla je Marina  Halužan, glasnogovornica  Ministarstva mora izvijestivši da se, također večer  ranije, oko 20.30 sati, u zadarskoj Uvali Bregdetti dogodila havarija.  
Tamo se, naime, hrvatski  gliser “Škarpelin” nasukao  cijelom dužinom na lukobran u uvali, a odsukan je  sutradan, odnosno u subotu  oko 11 sati.
– U trenutku nasukavanja  u gliseru su se nalazili 51-godišnji voditelj brodice H. S. i  jedan član posade, no  srećom prošli su bez ozljeda.  Nakon havarije nije bilo  onečišćenja mora, ali je kroz  oštećen trup došlo do manjeg prodora mora u unutrašnjost “morske jurilice”.
– Nakon izvršenog očevida  inspektori Lučke kapetanije  Zadar zabranili su isplovljivanje plovila, a protiv voditelja brodice bit će podnesen optužni prijedlog jer  je alkotestom utvrđeno da je  bio pod utjecajem alkohola  od 0,9 promila.
“Veseli” nautičar u plovidbu se uputio s otoka Žirja, a  odredište mu je bilo luka  Krk. Putem se odlučio svratiti u lučicu na Punti Bajla  kako bi tamo prenoćili. Zbog  nestručnog upravljanja plovilom i alkoholiziranosti skipera, gliser je nasukan cijelom dužinom na nedavno  izgrađen lukobran.