Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U tri mjeseca 39 osoba napunilo rezervoar benzinom i pobjeglo

18.09.2011. 22:00
U tri mjeseca 39 osoba  napunilo rezervoar  benzinom i pobjeglo


U samo tri ljetna mjeseca na području PU zadarske prijavljeno je 39 krađa goriva s benzinskih crpki. Lopovi najčešće zauzmu poziciju na “pilonima” koji su najmanje vidljivi zaposlenicima, napune rezervoar “do čepa” i nagaze gas. Račun uglavnom namiruju zaposlenici, a iz policije poručuju da lopove uspješno love


U nizu prijevara i  trikova kojima se lopovi služe  ne bi li se domogli kakva  plijena i okoristili, sve je veći  broj “varalica s benzinskih crpki”. Način je gotovo uvijek  isti. Lopov se svojim automobilom, motorom ili mopedom doveze na neku od benzinskih crpki nakon čega zauzima poziciju na kojoj je najmanje uočljiv zaposlenicima.
– Obično gorivo toče na  zadnjim i najmanje vidljivim  “pilonima”, a najčešće dolaze  u vrijeme gužvi ili u sitnim  noćnim satima. Tijekom ljetnih mjeseci koriste situaciju  kada je na postaji veliki broj  ljudi pa nakon što napune  rezervoar “do čepa”, samo nagaze gas – žali se zaposlenik  jedne od gradskih benzinskih  crpki koji je želio ostati anoniman kako ne bi kasnije imao  problema s poslodavcem. Iako su krađe goriva učestale,  ispričao nam je da su on i  njegove kolege od nadređenih dobili strogi naputak  da o tom problemu razgovaraju isključivo s nadređenima i policijom.
Lopovi najčešće koriste  gužvu
– Problem su nam tijekom  ljetnih mjeseci bili i turisti  koji nas nerijetko pitaju za  razno-razne informacije, ili  pred nas izvade plan grada te  nas pitaju za najbliži put do  svojih destinacija. To itekako koriste lopovi za svoje  rabote, a kad primijetimo da  nam neki račun za uliveno  gorivo nije plaćen, oni su već  kilometrima daleko. Kasnije  satima pregledavamo snimke nadzornih kamera,  međutim, račun u većini  slučajeva moramo podmiriti  sami, a uz pomoć policije  kasnije pokušavamo ući u  trag lopovima i povratiti novac – priča zaposlenik napominjući da je u tri ljetna  mjeseca zbog obujma posla  trebao imati veću plaću, no  upravo zbog učestalih krađa  goriva da to na koncu nije  bilo tako.
A kako bi se koliko-toliko  zaštitili od lopova, zaposlenici na benzinskim crpkama su se “umrežili” te jedan  drugoga upozoravaju na  sumnjiva vozila. Splet okolnosti tako je zbližio inače  konkurente u poslu, pa dojave razmjenjuju i izvan svojih tvrtki. No ni to im nije  bilo od velike pomoći, a posebice kada su u pitanju vozači “na dva kotača”.
– Motoristi obično ostave  kacigu na glavi dok toče,  tako da su snimke nadzornih  kamera kasnije od male pomoći – zaključuje 28-godišnji zaposlenik jedne benzinske crpke, a njegovu  priču “potiho”, da ne čuju  poslodavci, potvrdio nam je i  drugi, također zaposlenik na  jednoj crpki na području  grada.
U zadarskoj policiji dobro  su upoznati s njihovim problemima i čine, kaže Elis  Žodan, glasnogovornik PU  zadarske, sve što je u njihovoj moći da razotkriju prevarante, a to im, ističe, u  većini slučajeva i polazi za  rukom.
Dvojica zaposlenika s kojima smo razgovarali požalili  su se na crnu “toyotu jaris” s  lažnim tablicama, te bijeli  “fiat punto” bez tablica. Ta  dva vozila, naime, tijekom  tri ljetna mjeseca u nekoliko  navrata uhvaćena su objektivom nadzorne kamere, a  vozači nisu prezali ni u kratkom vremenskom razmaku  doći na isto mjesto i ponovno okušati sreću.
Policija riješila više od  polovice prijavljenih krađa
– U evidenciji koju smo  prikupili kako u razgovorima sa zaposlenicima, a tako i sa snimki nadzornih  kamera, imamo veći broj vozila i osoba osumnjičenih za  kaznena djela krađe. Neki  od njih su razotkriveni, a za  nekima se još uvijek traga –  kaže Žodan dodajući kako  prije ili kasnije svi oni dođu  pred lice pravde. U nekoliko  slučajeva, ističe, pokazalo se  kako je riječ o slučajnim  kradljivcima.
– Znalo se dogoditi da čovjek ode s benzinske crpke  neplativši račun ne zato što  je htio pobjeći, već zbog nemara. Jednostavno nam se  kasnije javi da se nešto zamislilo i otišao, a onda račun  i plati. Ima opet onih koji se  nedugo nakon “bijega” vrate  i plate račun.  Riječ je, također o nenamjernom  udaljavanju zbog raznih  osobnih razloga, a opet imamo evidentiran i veći broj  onih koji to namjerno čine –  kaže Žodan ističući kako je  od 1. lipnja do 1. rujna u PU  zadarskoj prijavljeno 39 takvih krađa, a više od polovice  ih je razriješeno. Što se tiče  zaposlenika i njihove obveze  plaćanja nastale štete odmah nakon što je je zamijećeno da je kupac pobjegao neplativši račun,  Žodan kaže kako to nije pod  ingerencijom policije te da  su to interni dogovori unutar pojedinih tvrtki. Upravo  iz tog razloga javnosti nisu  dostupne snimke kradljivaca koje bi zasigurno pomogle pri njihovoj identifikaciji.