Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Goričani pohrlili za Bibliobusom

Autor: Ante Rogić

18.09.2012. 22:00
Goričani pohrlili za Bibliobusom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Čim smo danas došli ovdje nastala je velika navala, ponajviše osnovnoškolaca u potrazi za lektirom, ali starijih, kaže nam Marko Klaić, knjižničar koji skupa s Ivanom Čolakom, pomoćnim knjižničarem i vozačem vodi Bibliobus
Na veliku radost,  posebno najmlađe populacije, Bibliobus Gradske  knjižnice Zadar od početka  rujna dolazi i u Goricu. Prvi  put je pokretna knjižnica u  ovo mjesto došla 5. rujna, a  već jučer prilikom drugog  dolaska, mještani su pohrlili  po knjige, ali i ostali sadržaj  koji nudi Bibliobus. A on je  šarolik, pa osim knjiga  možete posuditi i slikovnice,  stripove, tu su i enciklopedije, rječnici, leksikoni, a  mogu se posuditi i računalni  i glazbeni CD-i, te se može  koristiti internet, te neke usluge poput fotokopiranja.
– Građa je šarolika, a tako  je i s potražnjom. Najviše se  traži lektira, dosta se korisi  internet, a imamo mogućnost posuđivanja filmova, za  što također postoji velik interes. Djeca su jako zainteresirana i za društvene igre  koje imamo u Bibliobusu.  Čim smo danas došli ovdje  nastala je velika navala, ponajviše osnovnoškolaca u  potrazi za lektirom, ali starijih, kaže nam Marko Klaić,  knjižničar koji skupa s Ivanom Čolakom, pomoćnim  knjižničarem i vozačem vodi  Bibliobus. Oni obilaze ukupno 32 mjesta, te staju na 37  stajališta. A kako je uopće  došlo do pristajanja u Gorici.
– Nekoliko korisnika dolazilo je u Galovac prilikom  našeg dolaska. Općina Sukošan zatražila je dolazak  Bibliobusa u Goricu, budući  da je velika potražnja korisnika. Valja napomenuti  kako smo mi umreženi sa  Središnjom knjižnicom, tako da svatko tko posudi knjigu u Bibliobusu može je vratiti u Središnjoj knjižnici i  obrnuto. Na taj način  olakšano je korištenje usluga, kažu Klaić i Čolak. Jučer  su se upisale četiri starije  osobe, a ono što se podizalo  je svjetska književnost.
– Imamo jako puno znanstveno-popularne literature  za djecu i to sve jako dobro  ide. Primjerice, puno se toga  traži od rekorda. Danas nemamo ni jednu knjigu ovdje,  sve je razgrabljeno, ali se  nadamo da ćemo sljedeći put  donijeti sa sobom neku knjigu, kaže Klaić. Djeca iz Gorice dosad su išla u grad po  lektiru, a sad imaju priliku  svaka dva tjedna posuditi u  Bibliobusu ono što im treba.
– Pa jako nam je drago što  je Bibliobus počeo dolaziti u  naše mjesto. Najviše nam je  potrebna lektira i sad nam je  puno lakše, kazuju maleni  osnovnoškolci.