Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gotovina: Sve je u redu sa zdravljem

Autor: Hina (H)

18.09.2012. 22:00
Gotovina: Sve je u  redu sa zdravljem


Na Haškom sudu u utorak je održana statusna konferencija u predmetu “Gotovina, Markač”  na kojoj su razmijenjene informacije o stanju žalbenog  postupka te o zdravstvenom stanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Na pitanje o svom zdravstvenom stanju, general Markač je rekao da je nedavno  podvrngut operaciji, da je sada u fazi oporavka, da ima  primjerenu zdravstvenu skrb te da je zasad sve u redu.  General Gotovina je rekao da je u pogledu zdravlja sve  u redu.
Pravila Haaškoga suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili  osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u  pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim  pitanjima. Zadnja statusna konferencija održana je 23.  svibnja ove godine.
Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na  24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih  tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do  kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o  žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.
Branitelj generala Gotovine Greg Kehoe pokušao je od  predsjedatelja Žalbenog vijeća Theodora Merona dobiti  neke vremenske odrednice u žalbenom postupku, a  sudac Meron je rekao da će se o tome izjasniti čim bude  imao nešto za reći.
Sudac Meron je tijekom kratke statusne konferencije,  koja je trajala nekoliko minuta, podsjetio na stanje  stvari u žalbenom postupku, navevši da je Žalbeno  vijeće zatražilo od tužitelja da se izjasne o tome može li  se Gotovinu i Markača osuditi po zapovjednoj odgovornosti ako padne optužba o udruženom zločinačkom  pothvatu.
Obrane dvojice generala u svom su podnesku navele da  ih se ne može suditi po zapovjednoj odgovornosti jer se  ona uopće nije utvrđivala u prvostupanjskom postupku.