Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Peroš i Vukšević dobili po šest godina zatvora i odmah odvedeni u zatvor

Autor: Suzana Bandić

18.09.2012. 22:00
Peroš i Vukšević dobili po šest godina zatvora i odmah odvedeni u zatvor

Foto: Vedran SITNICA



Vukšević i Peroš nepravomoćno su optuženi zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju i osuđeni su na šest godina zatvora svaki. Osim kazne zatvora, dvojcu je po pravomoćnosti presude naloženo i solidarno podmirivanje sudskih troškova od oko 120 tisuća kuna, a Perošu i povrat nezakonito stečenih 4,8 milijuna kuna
Na šest godina zatvora osuđeni su i odmah po izricanju nepravomoćne presude odvedeni u ćeliju Istražnog centra u Zadru poznati zadarski gospodarstvenici Marinko Vukšević (47) i Đenko Peroš (64). Sudac Županijskog suda u Zadru, Boris Radman, pred kojim se ovaj postupak vodio, proglasio ih je krivima za niz malverzacija u gospodarskom poslovanju koje im je tužiteljstvo stavljalo na teret – Vukševiću kao direktoru, a Perošu kao većinskom vlasniku i predsjedniku Nadzornog odbora nekadašnje tvrtke Prigorka prometa.
Vukšević je osuđen za tri kaznena djela iz područja gospodarskog poslovanja u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, jedne godine i jedne i pol godine.
– Sud vas osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina zatvora, rekao je sudac Radman Vukševiću obrazlažući kako je sud pri odmjeravanju kaznene sankcije uzeo u obzir njegovu raniju neosuđivanost, činjenicu da je otac troje malodobne djece te što kaznenim djelima koje mu je tužiteljstvo stavilo na teret nije sebi osobno pribavio korist. No u slučaju drugooptuženog Peroša uz solidarno plaćanje sudskih troškova koji premašuju 120 tisuća kuna, sudac Radman je po pravomoćnosti presude Perošu naložio i vraćanje materijalne koristi u iznosu od 4,8 milijuna kuna.
Prema optužnici, Vukšević, nekadašnji direktor “Prigorka prometa” i Peroš, nekadašnji vlasnik te tvrtke, poljoprivrednog kombinata “Vrana”, Zadar filma te suvlasnik dioničkog paketa “Dalmatinske banke” zajedno su se teretili za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljstvo zastupano po Goranu Troskotu optužilo ih je da su u razdoblju od 1994. do 1998. godine “izvlačili” novac iz zadarskog poduzeća “Prigorka promet”, gdje je u inkriminirano vrijeme Peroš bio predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik, a Vukšević direktor i to tako što su izdali mjenice za koje su znali da se neće moći naplatiti jer je žiro-račun “Prigorke” bio u blokadi.
Tužiteljstvo je Vukševića optužilo da je za Đenka Peroša u četiri godine poslovanja iz blagajne “Prigorka prometa” izvukao gotovo pet milijuna kuna. To su prema navodima optužbe ostvarili preuzimanjem dionica iz tvrtke “Vrana” u kojoj je Đenko Peroš, također bio većinski vlasnik na način da su od trojice suvlasnika – Mirjane Škare, Dragana Perajića i Tihomira Crnogorca, umanjili nominalnu vrijednost dionica za iznos od oko 7,8 milijuna tadašnjih DEM.
Ostali dijelovi optužnice, sedam točaka, vezanih uz prijevare i zloporabe u gospodarskom poslovanju, odnosili su se samo na Marinka Vukševića, no za četiri točke od tog ukupnog broja, oslobođen je optužbi. Oštećene tvrtke, među kojima “Strong” iz Žepča u BiH, “Croex trade” iz Splita, “Dilj” iz Vinkovaca te zadarsku “Zadranku”, sudac Radman uputio je u parnični postupak za naknadu nanesene im štete. 
Na ovu nepravomoćnu optužbu odvjetnici drugooptuženog Đenka Peroša, koji je presudu odslušao u šoku, crven i na rubu kolapsa, Milan i Draga Petričić najavili su žalbu.