Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DSV-u se ne žuri s imenovanjem predsjednika Županijskog suda u Zadru

18.09.2013. 22:00
DSV-u se ne žuri s imenovanjem predsjednika Županijskog suda u Zadru


Iako se u lipnju spominjalo da će Državno sudbeno vijeće u rujnu odlučivati o kandidatu za predsjednika Županijskog suda u Zadru, ta točka nije uvrštena ni na dnevni red 82. sjednice DSV-a. Tamo se, naime, nalaze prijedlozi za odluke o sucima na tri druga hrvatska suda, te prihvaćanje odluka s pretho0dne, 91. sjednice na kojoj se raspravljalo o sedam različitih sudova, a opet ne o zadarskom.
Zašto je to tako, nitko sa sigurnošću ne može reći, a službena verzija priče je kako zbog obujma posla DSV rješava prioritete. Netko je, očito, procijenio kako to Županijski sud u Zadru nije, pa ni usprkos činjenici da je na čelu te važne ustanove posljednje tri godine vršitelj dužnosti predsjednika.
Inače, natječaj za prvog čovjeka Županijskog suda u Zadru objavljen je polovicom listopada prošle godine. Sudsko vijeće, na čijem čelu je sutkinja kaznenog odjela tog suda Dijana Grancarić, još je krajem 2012. godine na adresu DSV-a poslalo ocjene za troje prijavljenih kandidata. Do danas, međutim, nitko od njih nije pozvan na intervju u Zagreb.
Na natječaj su se, podsjetimo, javili Vladimir Mikolčević, aktualni v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru, a kao njegovi protukandidati Marijan Bitnga, sudac kaznenog odjela tog suda te Sanja Prosenica, sutkinja Građanskog odjela istog suda.
Inače, zadarski Županijski sud nema predsjednika još od rujna 2010. godine kada se dotadašnji predsjednik Antun Klišmanić, a ujedno i jedini kandidat za to mjesto, povukao zbog odlaska u mirovinu. Zamijenio ga je Bitanga koji potom, na natječaju u travnju ove godine kod vijeća DSV-a nije dobio prolaznu ocjenu. Kako je njegov privremeni mandat započeo teći od 1. siječnja 2011. godine, po isteku, 31. prosinca 2011. godine mjesto vršitelja dužnosti dobio je sudac Vladimir Mikolčević. Državno sudbeno vijeće je potom, nakon što su odbili jedinog kandidata Marijana Bitangu, raspisalo novi natječaj. Na njega su se osim Bitange javili i Mikolčević i Prosenica.