Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Liječnici u štrajku, pregledi otkazani za bolja vremena

18.09.2013. 22:00
Liječnici u štrajku, pregledi otkazani za bolja vremena


Ja ne mogu štrajkati jer radim na kemoterapijama, ali naravno podržavam kolegice i kolege koji su u štrajku, rekla nam je jučer jedna mlada medicinska sestra koju smo zatekli u bolničkom krugu.
Naime, od jučer u sedam sati ujutro, kako su i najavili liječnici i medicinske sestre/tehničari diljem Hrvatske stupili su u najavljeni štrajk kojim traže povrat prava iz kolektivnog ugovora potpisanog 2011. godine, a koji je na snazi trebao biti do 2015. Kako ni dva mirenja ovog vikenda nisu uspjela, dva zdravstvena sindikata, Hrvatski liječnički sindikat predvođen dr. Ivicom Babićem i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara predvođen Anicom Prašnjak stupili su u štrajk, kojem se pridružilo zdravstveno osoblje i izvan sindikata, a procjenjuje se da bi čak oko 40.000 zdravstvenih djelatnika moglo štrajkati, što je njih 70 posto.
Problema u normalnom funkcioniranju bolnice jučer je ipak bilo, a kako je potvrdila predsjednica sindikalne podružnice HLS-a dr. Milka Matešić Hoti nehitne operacije, kao i neki nehitni kontrolni pregledi i pretrage su otkazivani.
– Svi liječnici koji su po rasporedu za rad, naravno po onom 48- satnom radnom vremenu, danas su na svojim radnim mjestima. Odrađuju se hitnoće, akutna stanja, sve ono što treba odrađivati da ne dođe do trajnog ili djelomičnog invaliditeta, kao ni bilo kojeg drugog stanja koje vitalno ugrožava pacijenta. U to spadaju i trudnice, rodilje, djeca, psihijatrijski bolesnici, kemoterapije, kao i pacijenti čije se stanje ne može predvidjeti, ali i svi oni ostali pacijenti koji su potrebiti i danas trebaju uslugu zbog bolesti, nekog akutnog stanja i slično. Otkazan je hladni program, znači neke operacije. To su dogovorene operacije koje akutno ne ugrožavaju pacijenta, a koje su ugovarali pred mjesec dana kada se nije još znalo kakav će tijek biti jer do zadnjeg trenutka se nadalo da će uspjeti mirenje sindikata s Vladom, rekla je dr. Matešić Hoti. Također, otkazivani su i neki kontrolni pregledi koji nisu hitni, kao i pretrage, ali naglasila je dr. Matešić Hoti nijedan pacijent nije ugrožen.
Što se tiče funkcioniranja bolnice za vrijeme štrajka jučer kroz jutro iz uprave su obišli čitavu bolnicu te je zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo utvrdio kako zadarska Bolnica radi gotovo uobičajeno.
– Gotovo sve ambulante rade, manje od dvadeset posto ambulanti, koje nisu hitne, su izvan pogona, međutim ti pacijenti su naručeni u najbliži termin već po okončanju štrajka. Operacijski zahvati i na ginekologiji i na kirurgiji se izvode normalno, sve pretrage na internoj i radiologiji se rade, postoji jedna grupa pacijenata koja je odgođena s magneta, ali i njima je određen termin odmah nakon završetka štrajka. Nekih većih potresa u funkcioniranju bolnice nema, nismo imali neke veće pritužbe pacijenata niti primjedbe liječnika, ne radimo po modelu vikenda nego po modelu uobičajenog radnog dana u nešto manjem obimu, ali se to ne odražava na ukupan rad bolnice, kaže dr. Karlo.