Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Bankrotiralo” osam Zadrana, 12 tisuća blokiranih

18.09.2016. 22:00
“Bankrotiralo” osam Zadrana, 12 tisuća blokiranih


Zakonsku mogućnost za proglašenje osobnog bankrota, odnosno izvansudski postupak u savjetovalištu Financijske agencije, Podružnici Zadar, od 1. siječnja 2016. godine, kada je Zakon o stečaju potrošača stupio na snagu, podnijelo je ukupno 12 potrošača, doznajemo od Josipa Klišmanića, šefa zadarske Fine koji pojašnjava da potrošači nisu dužni podnijeti prijedlog u savjetovalište nadležno prema mjestu prebivališta, pa samim time otvara mogućnost da je broj takvih zahtjeva s područja Zadarske županije i veći jer su ga mogli predati u nekom drugom od ukupno 22 savjetovališta.
– Od 12 izvansudskih postupaka, s ukupnim iznosom duga od 4.769.910 kuna prema 55 vjerovnika, u jednom je postupku zahtjev za provedbu izvansudskog postupka povučen, dva postupka su još u tijeku, dok je u osam predmeta izdana potvrda da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio. Potvrda o neuspješnom pokušaju sklapanja izvansudskog sporazuma izdana je iz razloga što se nitko od vjerovnika nije pojavio na zakazanom sastanku u savjetovalištu ili je netko od vjerovnika izjavio da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku čime je zadovoljen uvjet iz čl.19. Zakona o stečaju potrošača za izdavanjem te potvrde, kaže Klišmanić te pojašnjava kako postoji niz uvjeta za pokretanje izvansudskog postupka stečaja potrošača te da oni ovise i o nekim drugim bitnim činjenicama vezanim uz postupak.
Klišmanić pojašnjava da je potrošač svaka fizička osoba, odnosno građanin koji sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu izvan svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti.
– Potrošač je i fizička osoba obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti prema odredbama Zakona o porezu na dohodak te fizička osoba obveznik poreza na dobit ako nema više od 20 vjerovnika, ako obveze iz obavljanja djelatnosti ne prelaze iznos od 100.000 kuna, ako nema obveza iz radnih odnosa koje proizlaze iz obavljanja djelatnosti i ako za istog nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak, ističe Klišmanić, dodajući kako je nesposobnost plaćanja uvjet koji svaki potrošač mora zadovoljiti da bi pokrenuo izvansudski postupak.
– Smatrat će se da je potrošač nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. Ako potrošač želi pokrenuti postupak stečaja potrošača pred sudom, on prije toga svakako mora pokrenuti izvansudski postupak pred savjetovalištem kako bi pokušao sklopiti izvansudski sporazum sa svojim vjerovnicima, kaže Klišmanić i dodaje da u slučajevima kada izvansudski postupak ne uspije, posrednik u savjetovalištu potrošaču izdaje potvrdu o tome te da isključivo o volji potrošača ovisi hoće li nakon toga sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja potrošača u narednih 90 dana. Vođenje izvansudskog postupka plaća se 300 kuna, izuzev u situacijama kad zadovoljava uvjete za besplatnu pravnu pomoć koju može ostvariti u Uredu državne uprave.
Što se tiče građana koji su upali u financijske probleme te su im zbog neizvršavanja obveza blokirani osobni računi, zaključno s 31. srpnjem u Zadarskoj županiji ih je bilo 11.960, što je 7,03 posto od ukupnog broja stanovnika od 170.017, a od čega je radno sposobnih 111.652.
Ukupan dug blokiranih iznosi 1.619.036.795 kuna, od čega se iznos od 118.100.009 odnosi na dug prema državi, 9.316.594 prema jedinicama lokalne samouprave, a 1.491.620.192 prema drugim vjerovnicima.