Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na “stupu srama” ravnatelji zadarskih škola

18.09.2016. 22:00
Na “stupu srama” ravnatelji zadarskih škola


Tijekom prosvjeda Pet do 12 Sindikat hrvatskih učitelja na kojemu se u subotu u Zagrebu okupilo oko 150 učitelja, najviše iz Dalmacije, sindikalisti su na „crni stup srama” postavili ravnatelje devet hrvatskih osnovnih škola, a po udjelu u županijama prednjači Zadarska, iz koje su se u ovom “biranom” društvu našla čak četvorica njih.
Na trećem mjestu po redu našao se ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Marko Marin. Od sedmog do devetog mjesta na “stupu srama” poredani su ravnatelji OŠ Stanovi Markica Perić, OŠ Biograd na moru Jordanko Miloš te ravnatelj OŠ Škabrnja Marin Pavičić.
– Od mjerodavnog ministarstva tražimo da se pošalje dopis svim ravnateljima da je obvezatno poštovanje kolektivnog ugovora, istaknula je predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Dodala je kako je zbrinjavanje tehnoloških viškova transparentno uređeno trima aktima i utemeljeno u granskome kolektivnom ugovoru te da potpisano treba poštovati. U ime Sindikata pozvala je prosvjetnu inspekciju da u skladu sa zakonskimn ovlastima kazni one koji ne poštuju zakon i koji ga krše.
Ravnatelji ne mogu zapošljavati na temelju politike – nisu svi krivi jer neki imaju određene naredbe, no koriste se pozicijom radi zapošljavanja rodbine (nepotizam) ili zapošljavaju iz samo njima znanih razloga. Ne možemo optužiti sve ravnatelje da tako postupaju jer ima i onih koji su ravnopravni socijalni partneri koji poštuju kolektivne ugovore. Kritika se odnosi na one koji krše zakonske propise i potpisani kolektivni ugovor, rekla je Šprem.
Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin razgovarao je s predsjednicom Sindikata Sanjom Špremom te je rekao kako podupire sindikalne zahtjeve i da je spreman pomoći. Dodao je da su dobili informacije o konkretnim primjerima kršenja zakona jer se nisu zbrinjavali tehnološki viškovi i da će provjeriti svaki pojedinačni slučaj te reagirati kako bi ravnatelji koji nisu poštovali zakon snosili sankcije.