Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Planuo” roman s intrigantnom zadarskom temom

18.09.2016. 22:00
“Planuo” roman s intrigantnom zadarskom temom


Zbog čega je Zadar napadnut za vrijeme Križarskih ratova? Zašto je jedan kršćanin nasrnuo na drugoga? Pitanja su, na koja, usprkos raznim interpretacijama ni dan danas ne znamo točan odgovor. No neke nove spoznaje, neko novo „svjetlo” na tragične događaje, koji su se dogodili davne 1202. godine pruža knjiga zadarskog autora Frane Herende „1202.”, predstavljena javnosti u subotu na KaLibar BestiValu, festivalu književnosti i umjetnosti.
Herendi je trebalo deset godina da temeljito prouči materiju, da se upozna, ne samo s tim nemilim događajem, već i sa srednjovjekovnim Zadrom, koji je tada bio na vrhuncu svoje moći. Rezultat njegovog istraživanja, želja, kako je naglasio, da se na neki način „oduži” svom Zadru, je spomenuti roman, o kojem su prekjučer govorili, osim samog autora, i književnik Mirko Jamnicki Dojmi, uz asistenciju moderatorice predstavljanja novinarke Valentine Mlađen.
Jamnicki Dojmi se prisjetio svojih prvih susreta s mladim književnikom i magistrom farmacije po struci, prepričavajući prisutnima nekoliko anegdota iz tog doba, zadržavajući se posebice na njegovoj prvoj priči „Otkucaji”, kao i na zbirci poezije „Daleki vrhovi”. No „zvijezda” događanja je ipak bio Zadar, kako je to primjetila Mlađen, glavni lik romana, grad s toliko slojeva, s toliko priča.
– Ispod svakog zadarskog kamena je još najmanje deset kamenja povijesti. Koliko li je samo ovdje ljudi, naroda obitavalo, a mi, mi smo nasljednici svega toga, ove prekrasne sredine i moramo itekako paziti što ćemo s našim Zadrom, naglasio je Herenda.
Ne želeći očekivano previše govoriti o sadržaju romana, ostavljajući čitateljima/cama da se sami upoznaju s radnjom tisućudvjestodvojke, Mlađen, Jamnicki Dojmi i Herenda su čitali i problematizirali tek neke aspekte romana i vjerojatno jednog od najznačajnijih događaja njegove tri tisuće godina duge povijesti. Te je 1202. Zadar uživao u obilju i prosperitetu, bio je ono što i danas nastoji biti: utjecajan, moćan, ne samo u vlastitoj zemlji, već i daleko izvan državnih granica. Tada mu je rival bila moćna Venecija, oslabljena upravo od neuspješnih napada na Donatov grad, sve do onog trenutka kada je „svoj” nasrnuo na „svoga”, sve do onog trenutka, kako se moglo čuti, nakon kojeg Zadar više nikada nije uspio povratiti svoj stari sjaj. Treba li naglasiti da su nakon predstavljanja svi primjerci ove knjige, koji su bili u ponudi, prodani?