Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarska dvorana nema kapacitet za finale, ali…

18.09.2016. 22:00
Zadarska dvorana nema kapacitet za finale, ali…


Hrvatski teniski savez se nešto više od dva mjeseca uoči finala nalazi u prilično teškom položaju glede izbora mogućih mjesta u kojima bi se mogući meč protiv Argentine mogao igrati. Naime, u Davis Cup pravilniku je kao jedan od zahtjeva za organizaciju finala Davis Cupa postavljen i minimalni kapacitet gledališta, a iznosi 12.000 mjesta. U iznimnim slučajevima, kao što je bilo i 2005. godine u Nacionalnom teniskom centru u Bratislavi, gdje je Hrvatska osvojila svoj jedini Davis Cup naslov u dvorani za 4.500 gledatelja, ITF može dopustiti domaćinu održavanje u dvorani ili na stadionu manjeg kapaciteta.
Jasno je da će Hrvatska krajem studenoga ugostiti Argentinu u dvorani, a bude li Hrvatski teniski savez želio zadovoljiti minimum od 12.000 mjesta, tada mu se kao prva opcija za domaćinstvo tog dvoboja nameće zagrebačka Arena. No, tu nastaje problem. Naime, u tom je terminu Arena već rezervirana, a trebali bi je zauzeti Marvelovi superjunaci. Radi se o putujućem šou Marvel Universe Live koji superjunake iz stripova i filmskog platna donosi uživo pred gledatelja u zahtjevnoj i bogatoj produkciji pa su im potrebna velike dvorane, kao što je Arena Zagreb. Termin za taj šou je odavno rezerviran, a i ulaznice su već puštene u prodaju.
Druga opcija za HTS mogla bi biti Spaladium Arena u kojoj su tenisači poraženi (1-4) u dvoboju četvrtfinala protiv Srbije 2010. godine. No, i u Spaladiumu postoji problem s rasporedom događaja, jer je za 19. studenoga zakazan koncert Parnog Valjka, za koji se također već mogu kupiti ulaznice. Iako je taj koncert šest dana prije početka finala Davis Cupa, u to doba bi teren u Spaladiumu već morao biti spreman za tenisače.
Kao treća opcija ostaje povratak u zadarski Višnjik. Bio je sretan hrvatskim tenisačima u doigravanju za Svjetsku skupinu protiv Brazila 2008. godine i protiv Francuske u polufinalu. Možda bi tenisačima bilo drago u poznatom okruženju odigrati i finale? No, ne treba u ovoj priči zanemariti ni financijsku stranu. Što veći kapacitet, veći će biti ukupan prihod, što je u interesu i Hrvatskog teniskog saveza, ali i ITF-a.