Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Škabrnja ide naprijed

Autor: Velimir Brkić

18.10.2008. 22:00
Škabrnja ide naprijed

Foto: Velimir BRKIĆ



– Ovih dana se treba objaviti javni natječaj za izvođače radova na izgradnji mjesne vodovodne mreže u Škabrnji i Prkosu vrijednih 14,6 milijuna kuna koje financira Kalmetinovo ministarstvo te za izgradnju dječjeg vrtića vrijednog 1,8 milijuna kuna koje pak financira Ćobankovićevo ministarstvo, istaknuo je načelnik Bubnjar


Škabrnja je u subotu svečano obilježila i na dostojanstven način proslavila blagdan Svetog Luke, Dan svoje općine. Svečano obilježavanje započelo je prisjećanjem na sve poginule škabrnjske branitelje i civile u Domovinskom ratu, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na mjesnom groblju Sv. Luke. Vijence su položili predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Zadarske županije, Općinskog poglavarstva i vijeća, Grada Ogulina, Općine Hercegovac i stranke HDZ Škabrnja. Molitvu odrješenja predvodio je župnik don Boris Pedić.
U crkvi Uznesenja BDM svetu misu također je predvodio don Pedić, koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio važnost blagdana Sv. Luke, kao i važnost proslave Dana općine i sjećanja na sve one koji su svoj život dali za slobodu koju mi danas živimo. Među zaista brojnim gostima i uzvanicima su između ostalih bila četiri saborska zastupnika, Nevenka Marinović, Ivo Grbić, Branko Kutija i Ivan Vučić, zadarski župan Stipe Zrilić, dožupan Josip Miletić, predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić i predstojnik Ureda državne uprave Damir Valčić.
– U ratu posve spaljena i uništena Škabrnja, desetak godina nakon povratka svojih stanovnika iz progonstva krupnim koracima korača prema prosperitetnijoj budućnosti. Imali smo određenih problema ali smo ih uspješno prevladali, naglasio je na početku svog sveobuhvatnog izlaganja načelnik Nedjeljko Bubnjar na početku svečane sjednice Općinskog vijeća održanoj u prepunom atriju OŠ Vladimir Nazor.
– Ovih dana se treba objaviti javni natječaj za izvođače radova na izgradnji mjesne vodovodne mreže u Škabrnji i Prkosu vrijednih 14,6 milijuna kuna s PDV-om koje financira Kalmetinovo ministarstvo te za izgradnju dječjeg vrtića vrijednog 1,8 milijuna kuna koje pak financira Ćobankovićevo ministarstvo. Početak radova na ova dva zaista kapitalna infrastrukturna projekta krenut će do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine, s neskrivenom radošću obznanio je Bubnjar koji je potom nabrojio projekte koje su u tijeku poput izgradnje nogostupa broz cijelo naselje u dužini od 3,1 kilometra vrijednog 1,7 milijuna kuna, izradu glavnog projekta navodnjavanja Vlačina vrijednog 1,2 milijuna kuna kojeg provode Hrvatske vode, završnu izgradnju igrališta za veliki i mali nogomet i dva tenis igrališta na SC Vlačine, poljoprivredno sufinanciranje, brigu o svim udrugama, novčane poticaje za svako novorođenče, studente…
Izražavajući pijetet svim škabrnjskim žrtvama u svom obraćanju zadarski župan Stipe Zrilić izrazio je zadovoljstvo uspješnoj provedbi brojnih projekata, lokalnih, regionalnih i državnih, koji jamče ubrzani razvoj Općine Škabrnja i Zadarske županije.
Aktivno se uključite u hvalevrijedan projekt okrupnjivanja zemljišta, pozvao je župan Zrilić sve Šbarnjance i Prkošane, pošto se s nekoliko biranih riječima nazočnima obratila i saborska zastupnica Nevenka Marinović, porijeklom iz Škabrnje.
Svečanom ugođaju pridonio je i školski zbor i KUD Škabrnja.
 


 OPĆINSKO PRIZNANJE PROF. SLAVKU RAŽOVU




Ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Općine Škabrnja je Škabrnjanac prof. Slavko Ražov, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru. Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja objavio je niz znanstvenih i stručnih radova te raznih članaka o povijesti Škabrnje u vrijeme Domovinskog rata kao i razne povijesne priloge gdje je došlo do izražaja domoljublje ljudi ovog ravnokotarskog sela i to ne samo u novijoj povijesti.