Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatske svjetske igre u Zadar dovode više od tisuću sudionika

Autor: Šime Ćurko

18.10.2009. 22:00
Hrvatske svjetske igre u Zadar dovode više od tisuću sudionika


Izvjesno je da će Zadar i okolna mjesta u kojima se budu održavala sportska natjecanja sljedeće godine tijekom sedam dana postati hrvatski centar svijeta – ističe Jure Strika, ravnatelj Igara


Četiri su mjeseca prošla od početka prijava za druge po redu Hrvatske svjetske igre kojima će od 18. do 23. srpnja sljedeće godine biti domaćin Zadarska županija. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju Hrvata i njihovih potomaka iz cijeloga svijeta u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa. Prve Igre održane su u srpnju 2006. godina i okupile su više od 700 sudionika iz 25 država.
– Prijave idu jako dobro i sigurno je da će se održati najmanje 15 od najavljenih 19 sportskih disciplina. Prema trenutačnoj dinamici prijava, a u usporedbi s onim što smo imali 2006. godine, na drugim Hrvatskim svjetskim igrama realno je očekivati i više od tisuću sudionika iz 30 država. Na Igrama mogu nastupiti svi koji su hrvatskog porijekla, a natjecati se mogu isključivo za državu u kojoj borave, tj. u kojoj stalno borave posljednje tri godine od dana prijave. Svi zainteresirani se mogu prijaviti preko službenih stranica Igara ili putem Nacionalnih odbora u pojedinim državama. Prijave, koje traju do kraja godine, su na http://www.zadar2010.com, a e-mail adresa je [email protected]. Prijavni rok bit će produžen za one discipline gdje još ima mjesta. Inače, sve informacije o Igrama su na internet stranici www.zadar2010.org – objašnjava Jure Strika, ravnatelj Igara. Prve Igre otvorene su na Poljani Pape Ivana Pavla II uz defile svih sudionika Igara.
Promocije Igara
– Svakako očekujemo da će na otvaranju drugih Igara prisustvovati velik broj uglednika hrvatskih korijena iz kulturnog, sportskog i političkog života. No, za taj dio imamo još dosta vremena, a trenutačno su najaktualnije promocije Igara koje su posljednji mjeseci uspješno održane u mnogim gradovima diljem svijeta u svrhu animacije sudionika za HSI 2010. Buenos Aires, Caracas, Adelaide, Melbourne, Stuttgart, Hamburg, Koeln su neki od gradova u kojima su se Igre predstavile hrvatskoj zajednici u tamošnjim državama. U proteklim mjesecima težište priprema bilo je u prekooceanskim državama, dok je u ovih dana pojačana komunikacija za hrvatskim zajednicama u Zapadnoj Europi i bližem susjedstvu poput Skopja i Subotice.
Strika dodaje da se na igrama očekuje i jedna država koja na zastavi ima iste boje poput hrvatskih.
– Posebno smo zadovoljni što će se 25. listopada održati promocija u Rotterdamu. Na taj način Hrvati u Nizozemskoj će biti u prilici prijaviti se za Igre, nakon što iz te države 2006. nismo imali predstavnike. Ovih dana promovirat ćemo 50 ambasadora Igara koji će nam značajno pomoći u predstavljanju ovog projekta kako kod nas u Zadru tako i među našim mnogobrojnim iseljenicima. Ambasadori će biti sve mahom poznate osobe iz Hrvatske i/ili osobe koje su poznate u državama u kojima žive. Bit će tu sportaša, umjetnika, znanstvenika i nezaobilaznih političara.
Tko će predstavljati Hrvatsku na Igrama?
– Još je otvoreno tko će predstavljati domaću selekciju. Vjerojatno će to, kao i 2006. godine, biti županijske selekcije. I delegacija Bosne i Hercegovina formirat će se prema posebnim odredbama. Igre će u sportskom smislu biti kvalitetnije nego 2006. godine. Iako su Igre amaterskog karaktera nastupit će nekoliko profesionalnih sportaša ili budući profesionalaca koji su još u juniorskim uzrastima.
Višestruka korist
S obzirom na vrijeme krize u kojem mnogi događaji kulturno-sportskih sadržaja trpe nedostatak financija projekt Hrvatskih svjetskih igre suočavaju se s mogućnošću da neće moći ugostiti sve prijavljene. To se prvenstveno odnosi na sudionike lošijeg ekonomskog stanja iz dalekih zemalja. Sve će ovisiti o pokroviteljima, sponzorima i donatorima. Uz organizatora, Hrvatski svjetski kongres, očekuje se da će pokrovitelj Igara biti Vlada RH, a Zadarska županija, Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija.
– I na ovaj način želimo uputiti poziv sponzorima i donatorima da nam se pridruže u ovom projektu koji nadilazi lokalne okvire. Prije tri godine, kada smo organizirali prve Igre potvrdilo se da je ovo pravi put za zbližavanje domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Stoga nas i pomalo čudi nezainteresiranost određenih institucija koje bi od Igara mogle imati koristi u svakom smislu, kako u onom financijskom tako i u promotorskom. Izvjesno je da će Zadar i okolna mjesta u kojima se budu održavala sportska natjecanja sljedeće godine tijekom sedam dana postati hrvatski centar svijeta. Pitanje je, međutim, koliko je prepoznat potencijal Hrvatskih svjetskih igara i koliko one mogu pridonijeti zadarskom i hrvatskom turizmu, ali i gospodarstvu uopće.


 IGRE SVAKE ČETVRTE GODINE




Hrvatske svjetske igre održavat će se svake četvrte godine.
– Želja nam je da Igre trajno budu vezane uz Zadar i Zadarsku županiju kao mjesto njihovog održavanja. U tri godine između Igara zamisao je da se održavaju Igre za djecu ili drugi susreti poput regata ili golf turnira. Na taj bismo način osigurali da svako ljeto kod nas dolazi velika skupina Hrvata. To bi bio i poticaj našem turizmu, a napravili bismo i značajan korak naprijed u tome da se brojna generacije iseljenih Hrvata, od kojih neki imaju vrlo malo doticaja s matičnom državnom, upoznaju sa zemljom svojih predaka.


 KVALIFIKACIJE


* Na kvalifikacijskom turniru za tenisače u Adelaideu potvrđeni su prvi članovi australske delegacije za HSI 2010. godine. Unatoč kišnom i vjetrovitom vremenu u danima prije turnira natjecanja su održana prema najavi. Predstavnici Australije u kategoriji do 35 godina bit će Aeron Martinović, Tomislav Klarić i Marko Jurić. U veteranskoj kategoriji nastup u Zadru izborili su Marin Matešić, Stipe Šarić i Bruno Radešić.
* Hrvatski svjetski kongres Njemačke, na čelu s voditeljem projekta Danijelom Lučićem, organizirao je nogometni turnir za igrače mlađe od 13 godina. Na turniru su sudjelovali neki od najboljih klubova iz Njemačke, uz gostujuće ekipe iz Danske i Hrvatske (Hajduk Split). Posebnost turnira bila je selekcija hrvatskih nogometaša koji igraju za vrhunske njemačke klubove, a koja je ujedno i osvojila turnir. Dakle, selekcija hrvatskih nogometaša iz Njemačke koja je po prvi put igrala skupa pobijedila je najbolje njemačke klubove. Ovu mladu generaciju igrača očekujemo na trećim Hrvatskim svjetskim igrama 2014. godine kao predstavnike Njemačke.


 DOLAZE BRAZILCI


Sljedeće godine svoju premijeru na HSI-u imat će delegacija Brazila.
– Najavljivali smo mogućnost sudjelovanja jedne manje delegacije iz Brazila, no stvari su krenule u dobrom smjeru i sada očekujemo sudjelovanje jedne respektabilne delegacije koja će nastupiti u nekoliko momčadskih i pojedinačnih disciplina. Prema sadašnjim najavama u muškoj konkurenciji možemo očekivati momčadi u nogometu i nogomet veterana, a kod žena ekipe za rukomet i odbojku. Posebnost ove delegacije jest da dio njezini članova “Dunavski švabi” koji su nakon II. svjetskog rata odselili s područja Osijeka. HSI vide kao jedinstvenu priliku da upoznaju Domovinu svojih predaka i time prvi puta posjete Hrvatsku.