Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ljevica čuva drugo mjesto

Autor: Šime Ćurko

18.10.2009. 22:00
Ljevica čuva drugo mjesto

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadrani su u Kaštel Starom bili na rubu drugog poraza u sezoni budući da su domaćini stalno vodili u prvom poluvremenu, a početkom drugog dijela otišli su Kaštelani na 24:21. Tri gola viška nisu prednost koja se u rukometu ne bi mogla nadoknaditi, no Zadar dugo nije izgledao kao momčad sposobna za preokret. Na kraju se preokret ipak dogodio nakon što je Zadar uspio povesti 31:29 u završnici utakmice i tako sačuvati vrijednu pobjedu koja ga je učvrstila na drugom mjestu na ljestvici.
Očekivalo se da će Kaštelani biti težak protivnik, no malo tko je u zadarskim redovima očekivao toliko muke. Zadru se na neki način ponovila utakmica sa Županjom iz prošlog kola koju je obilježilo loše prvo i mnogo bolje drugo poluvrijeme. Kaštela, baš kao i Županja, nisu nimalo bezopasan protivnik koji ne bi mogao kazniti svaku pogrešku suparnika. To se momčadi iz Mocira i dogodilo nakon što je u prvih 30 minuta uspjela primiti čak 18 golova. U obrani su igrači Roka Paleka bili razvučeni kao da igraju ragbi, pa osvajaju teren, a koliko-toliko solidan napad nije mogao zakrpati sve ono što je prolazilo kroz propusnu obranu.
Ključ pobjede bila je Palekina odluka da se Zadar u drugom poluvremenu brani zonom 6-0. Bio je to zapravo logičan izbor budući da Kaštelani nemaju posebno visokih igrača. Protiv Županje kritizirana desna strana zadarskog napada odradila je odličan posao, ljevaci Brkljača i Humbolt zajedno su zabili 17 golova sjajno iskoristivši to što su domaći igrači preveliku pažnju posvećivali desnoj strani gdje je s krila prijetio Ninčević. Nakon što su domaći krenuli u presing u posljednjim sekundama u strijelce se upisao i zadarski vratar Balent koji je pogodio za konačnih 33:31.
Iako su bili u momčadi Paleka uopće nije koristio povratnika Žeravicu te Merhara, koji je zbog slabine koja ga je uhvatila još na putu prema Kaštelima završio nakon utakmice na liječnikom pregledu. Buovac je igrao vrlo malo i to u obrani, Paleka ga je poštedio napora u napadu budući da i dalje vuče probleme s preponama.


 KAŠTELA ADRIACHEM – ZADAR SLAD 31:33


KAŠTELA ADRIACHEM – ZADAR SLAD 31:33 (18:16)
KAŠTEL STARI – Gradska dvorana. Gledatelja: 100. Suci: Bulum i Carević (oba Metković).
KAŠTELA ADRIACHEM: D. Bujas, Trivić, T. Topić, Jeremić, Ševo 4, P. Topić 4, Krokar 1, Musulin, Babić, M. Bujas 6 (2), Bosnić, Jureškin 1, Pavić, Radnić 10 (2), Družijanić, Nenadić 5. Trener: Ante Jureškin.
ZADAR SLAD: Vučković 1, Jerak 1, Žeravica, Buovac, Šimičević, Merhar, Peša 1, Balent 1, Brkljača 8, Humbolt 9, Markić, Bašić 5, Cota, Ninčević 7 (2). Trener: Roko Paleka.
Sedmerci: Kaštela Ad. 4 (5); Zadar Slad 2 (2).
Isključenja: Kaštela Ad 6 minuta; Zadar Slad 8 minuta.




 PALEKA: IGRALI SMO LOŠE


– Ponovili smo slabosti koje smo pokazali na utakmici sa Županjom. Posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme koje smo odigrali jako loše, zapravo katastrofalno. Drugo poluvrijeme je bilo bolje, premda smo i u tih 30 minuta imali dosta pogrešaka. Očito je u našoj momčadi previše samopouzdanja zbog kojeg možda i ne respektiramo dovoljno protivnike. Tome moramo stati na kraj jer nam se može dogoditi da nas vrlo brzo netko zbog toga i kazni. U Kaštelima nikad nije lako pobijediti, ali unatoč tome što smo osvojili dva boda ovo ipak nije igra koja se od nas očekuje – rekao je Roko Paleka, trener Zadrana.


  


METKOVIĆ – Gradska dvorana. Gledatelja 70. Suci: Mucić i Parunov (oba Split).
METKOVIĆ: Obšivač, Darišić, Deak 4, Markota, Čosić, Crnčrvić 2, Pavlović 1, Vučković 8, I. Crnčević, Dodig 2, Bilić, Palemeta, Jurković, Kozina 1. Trener: Ivan Šprlje.
BIOGRAD: Tomić, Protega, Abramović 5, Fabijan, Katuša, Troskot 2, Sakić 5, Zorica 6, Pelicarić 1, Vulinović 3, Zrilić 2, Duvnjak 4. Trener: Danijel Duvnjak.
Isključenja: Metković 4 minute; Biograd 12 minuta.
Sedmerci: Metković 3 (3); Biograd 3 (4).
Na početku utakmice Biograđani su pokazali da su u Metković došli po pobjedu. Počelo je s 3:0 za Biograd, koji ove sezone igra sjajnu obranu, a u napadu zabija iz kontri i polukontri. Ni u jednom trenutku domaćini se nisu rezultatski približili gostima kojima odličan početak sezone (u pet utakmica četiri pobjede) daje nadu da će se do kraja boriti za sam vrh ljestvice. Jedan od konkurenata bit će im svakako i Metković 1963 kod kojeg Biograd gostuje već u sljedećem kolu.


2. LIGA: METKOVIĆ II – BIOGRAD 18:28


DRUGA LIGA RUKOMETAŠICA – JUG, 5. KOLO
ZADAR – METKOVIĆ 30:29
ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja 100. Suci: Milić i Stipandžija (oba Šibenik).
ZADAR: Smoljo, Zorić 5, Dujić 4, Stojanov, Jurčević, Hrboka, Babić 2, Maruna, Pinčić, Bokanović 1, Katarić 6 (1), Bilaver 5 (2), Zekanović, Pažin 7. Trener: Damir Samaržija.
METKOVIĆ: Dominiković, Zovko, Buntić 7, Obšivač 1, Križanović 1, Soldo, Lonac, Grmoja, Prusac 2, Leontenko, Vekić 16 (5), A. Pehar 2, M. Pehar. Trener: Marija Medar.
Sedmerci: Zadar 3 (4), Metković 5 (6).
Isključenja: Zadar 2 minute; Metković 8 minuta.
Od jednostavne i ležerne utaknice do poluvremena, Zadranke su u nastavku napravile pravu dramu. U početku utakmica dosta tvrda do 8:8, a potom malo poletnija i angažiranija zadarska ekipa radi seriju i na odmor se odlazi sa zasluženih 16:11.
Početkom nastavka igra se izjednačeno, a potom gošće prave seriju 8-2 i dolaze na 21:23. Zadranke kasnije stižu na 23:23 i do kraja je vodila izjednačena borba, a u zadnjem napadu najmlađa na terenu Ana Babić postiže pobjedonosni pogodak desetak sekundi prije kraja za prvo pobjedu Zadranki u sezoni. (Č. FABULIĆ)