Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najuređeniji Nin, Biograd i Zadar, najbolji restoran Pet bunara

18.10.2010. 22:00
Najuređeniji Nin, Biograd i Zadar, najbolji restoran Pet bunara


Danas smo podijeli nagrade najzaslužnijima za uspješan ovogodišnji turistički rezultat u Zadarskoj županiji, a sve u sklopu sada već tradicionalne zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije Biramo  najuređenije mjesto, Biramo najljepši vrt te  konobu  i restoran s   najboljom izvornom  gastroponudom. Riječ je o akciji koja se organizira već devetu godinu za redom i koja je sastavni dio akcije Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice, a za domaće prilike nadograđena nagradama za  pojedinačne objekte ili sadržaje turističke ponude predviđene pravilnikom akcije Plavi cvijet.
Nagrade u 2010. godini dobili su Zadar kao najuređenije mjesto  u Zadarskoj županiji s preko  10.000 stanovnika, Biograd na more kao najuređenije mjesto od 3.000 do 10.000 stanovnika i Nin kao najuređenije mjesto s manje od 3.000 stanovnika.
Najuređenija plaža u Zadarskoj županiji je Dražica u Biogradu, najuređenija okućnica je  vrt Ane i Vlade Matešića iz zadarskog naselja Diklo, a najuređeniji TIC ima Starigrad. Posebna nagrada turističkoj  ponudi ide za  Glazbene večeri  u Sv. Donatu uz 50. obljetnicu  i upornost kojom obogaćuju i  ovaj grad i njegovu ponudu. Najbolji suvenir u godini  kada je unijeta i u baštinu  čovječanstva UNESCO-a je  Paška čipka. Restoran 5 bunara obitelji  Babac dobio je priznanje za  najbolju izvornu gastroponudu oplemenjenu kreativnošću  baziranoj na tradiciji. Identičnu nagradu za konobu pripala je konobi Slon, Hedon i Boem iz  Poljane na Ugljanu.
Povjerenstvo kojeg su  činili predstavnici TZ Zadarske županije, Gospodarske  komore i Zadarskog lista dodijelilo je i posebna priznanja. Taxi Lulić d.o.o. dobio je priznanje za doprinos unaprjeđenju turističke ponude. TZ Pakoštane nagradu je  zaslužila za organizaciju Vitezova vranskih i svega onog čime vraća život i slavi jedan ovdašnji povijesni biser obogaćujući ukupnu ponudu ovog  kraja. Posebno priznanje pripalo je TZ  Zadra za organizaciju Ljeta  2010.
– Zadarski list već deset godina sudjeluje u akcijama HTZ. Nakon desetljeće rada na promociji turizma i njegovih vrijednosti i turističkih djelatnika došli smo do toga da gradovi iz naše sredine dobivaju nagrade. Vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti i taj korak da naši gradovi budu proglašeni najboljima. Zadarski list nastavit će s promocijom turističkih vrijednosti i to ne samo općina i gradova koji su povezani s morem nego i onih iz zaleđa koji bi se jednog dana trebali moći natjecati za Zeleni cvijet. Naš je cilj, ali i svrha motivirati i ih poticati u tome, rekao je glavni urednik Zadarskog lista Luka Perić
Na glavnog urednika Zadarskog lista nadovezao se župan Stipe Zrilić:
– Naš cilj je produžiti turističku sezonu, a to možemo učiniti razvojem zaleđa. Na nedavno održanom sajmu Eko – etno vidjeli smo da naše zaleđe ima što ponuditi.
Zrilić je podsjetio kako je sezona za nama bila iznimno uspješna:
– Na početku sezone svi smo strepili što će biti sa sezonom zbog globalne krize. Aktivnim pristupom na svim razinama mi smo u Zadarskoj županiji ostvarili porast noćenja za 11 posto. Još uvijek nemamo financijske učinke, ali možemo reći kako je uspješna turistička sezona znatno doprinijela smanjenju utjecaja krize.
Najavimo kako  predstavnici s ove turističke regije danas putuju u Rovinju na Dane   hrvatskog turizma i dodjele Plavog cvijeta HTZ-a gdje će preuzeti dvije iznimno vrijedne nagrade – Biograd i Nin svaki u  svojoj kategoriji dobitnici Plavih su cvjetova sa srebrnim znakom. Ostaje nam  vidjeti i eventualne  dobitnike  u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za  Hrvatsku Hrvatske  gospodarske komore i HRT-a  koja se  ove godine održava  zajedno s  akcijom HTZ-a. Tu  je Čovjek  ključ  uspjeha u kojem će slaviti dvoje naših djelatnika. To su Goran Zrilić, zaposlenik tvrtke Lulić d.o.o., u kategoriji taksist i Ranka Perović Bilić iz TN Zaton u kategoriji hortikulturni djelatnik.


 KNEZ: ZBOG NAGRADE ĆU POVEĆATI PLAĆE U BOŠANI


– Ova nagrada je nagrada za rad svih biogradskih gradonačelnika od 1993. godine. Ona je rezultat sinergije između Grada, TZ Biograd, hotelijera i rada djelatnika našeg komunalnog poduzeća Bošana kojima obećavam veće plaće, rekao je gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez.
– Ovo je nagrada svim Ninjanima koji su me podržali u mom radu. Nagrada potiče i obavezuje da Nin, kolijevku hrvatskog naroda, dovedemo u vrh hrvatskog turizma, rekao je gradonačelnik Nina Emil Ćurko i obećao kako će Nin nastavit razvijati kulturni turizam.