Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vještakinja: Okrivljenik je bio smanjeno ubrojiv zbog terapije heptanonima

18.10.2010. 22:00
Vještakinja: Okrivljenik je bio smanjeno ubrojiv zbog terapije heptanonima


Nakon što je Vrhovni sud poništio prvotnu presudu, Županijsko državno odvjetništvo potom je izmijenilo dio činjeničnog opisa, pa se u ponovljenom postupku Ušljebrki na teret stavlja posjed i davanje opojne droge na uživanje drugoj osobi
Zbog sumnje na zloporabu opojnih droga jučer je u ponovljenom postupku na zadarskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Anti Ušljebrki iz Zadra.
Prvotnom optužnicom Županijskog državnog odvjetništva kojom je kao drugookrivljeni bio obuhvaćen i Krešimir Pedišić, Ušljebrku se sumnjičilo za posjed i prodaju marihuane, heptanona i heroina, nakon čega je u studenom prošle godine bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 20 mjeseci. Istom presudom Pedišić je oslobođen krivnje, no u žalbenom postupku Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, a slučaj je nakon suca Borisa Radmana, preuzeo Marijan Bitanga.
Sumnjiči ga se da je nabavljao i prodavao ovisnicima različite vrste opojnih droga, te da je 22. listopada 2008. godine Pedišiću prodao 0,30 grama marihuane. Osim toga, na teret mu se stavljao i posjed droge koju su mu kasnije policajci pronašli u pretresu stana u kojemu je živio s nevjenčanom suprugom, također ovisnicom, a riječ je o 2,3 grama heroina spakiranog u četiri PVC paketića, dvije hrpice heroina raspoređene na staklu, dva paketića marihuane od 7,88 i 0,36 grama te šest doza heptanona izmiješanog s cedevitom od oko 23,87 grama i jednu digitalnu vagu.
Nakon što je Vrhovni sud poništio prvotnu presudu Županijsko državno odvjetništvo potom je izmijenilo dio činjeničnog opisa, pa se u ponovljenom postupku Ušljebrki na teret stavlja posjed i davanje opojne droge na uživanje drugoj osobi.
Na jučerašnjoj raspravi, a na okolnosti njegove ubrojivosti u vrijeme počinjenja kaznenog djela, svoj je stručni nalaz iznijela stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke, dr. Vera Klarić, koja je kazala da je Ušljebrka, s obzirom da je bio na terapiji od 20 heptanona dnevno, bio smanjeno ubrojiv.
– Prema onome što sam pronašla u liječničkoj dokumentaciji za okrivljenika proizlazi da je tri godine bio na terapiji od 20 heptanona te da je u veljači 2008. godine doveden na pregled iz pritvora u kojemu se nalazio zbog istovjetnog kaznenog djela zbog zdravstvenih problema. Ti problemi nastali su nakon što su mu u pritvoru “skinuli” terapiju ispod deset tableta što se kod njega manifestiralo u vidu zimice, treskavice, gubitka apetita i nesanice nakon čega mu je ordiniran subutex – pojasnila je dr. Klarić navodeći kako je dugotrajno konzumiranje opijata u što se ubraja i heptanon, Ušljebrki trajno narušilo strukturu zdravlja. Na zahtjev Ušljebrkinog odvjetnika na sljedećoj će se raspravi zakazanoj za kraj ovog mjeseca saslušati i njegova liječnica opće medicine dr. Dubravka Pedić koja mu je izdavala terapiju heptanonima, a na okolnost njegova zdravstvenog stanja, ubrojivosti, ali i kako bi se očitovala na navode okrivljenika da je zatečeni heptanon dobio upravo od nje i da je bila riječ o tjednoj dozi koju je dobivao unaprijed.
Osim liječnice Pedić, saslušat će se i policajac Zvonimir Škara koji je sudjelovao u njegovu uhićenju.