Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crnčević: U Stankovce ću dovesti sto aviona dnevno

18.10.2011. 22:00
Crnčević: U Stankovce ću dovesti sto aviona dnevno


Bit će to avionski servis za jugoistočnu Europu i zimska marina za vlasnike aviona iz zemalja sjeverne Europe, vizija je stankovačkog aerodroma za bogatu klijentelu, Josipa Crnčevića, vlasnika tvrtke Aerodrom Stankovci d.o.o. i predsjednika Aerokluba “Ban”


Spreman sam sutra uložiti novac u izgradnju aerodroma u Stankovcima. Aerodrom će zapošljavati 500 ljudi, na njega će moći slijetati privatni avioni, mlažnjaci, čarter avioni do sedamdeset putnika. Bit će to avionski servis za jugoistočnu Europu i zimska marina za vlasnike aviona iz zemalja sjeverne Europe, vizija je stankovačkog aerodroma za bogatu klijentelu Josipa Crnčevića, vlasnika tvrtke Aerodrom Stankovci d.o.o. i predsjednika Aerokluba “Ban”.
Prema planu aerodrom bi se trebao nalaziti na površini od sto hektara jugozapadno od Stankovaca, dužina piste bila bi 1.400 metara, a širina dvadeset i tri metra. Aerodromi ovog tipa u zapadnoj Europi nalaze se u blizini turistički frekventnih zona i sadržaja. Gledano iz stankovačke perspektive onda je riječ o cestovno odlično povezanoj lokaciji sa Zadrom, Vodicama, Šibenikom, Splitom, Kornatima i drugim značajnim turističkim destinacijama. Uglavnom su namijenjeni klijenteli dubljeg džepa koja privatnim avionima dolazi na odmor desetak dana ili samo preko vikenda.
– Aerodrom je autocesta za bogatu klijentelu. To je infrastruktura za nešto što će biti sa strane, hotele s pet zvjezdica, kockarnice, a koje bez jednog ovakvog sadržaja nemaju smisla. Dovest ću sto aviona dnevno s bogatim ljudima poput Romana Abramovića, ljude sa zlatnim karticama i minimum 1.000 eura gotovine u džepu. Oni traže vrhunsku kvalitetu i uslugu i spremni su je platiti. Sada ja samo pitam ljudi jesu li oni spremni uzeti njihov novac, kaže Crnčević.
Prema njegovoj zamisli aerodrom bi bio servis za avione s cijelog prostora jugoistočne Europe i marina za vlasnike aviona iz zemalja sjeverne Europe gdje je tijekom zime zbog ekstremnih uvjeta praktično nemoguće letjeti. Crnčević čeka samo da se riješi administracije, odnosno da postane vlasnik 100 hektara krša koje je trenutačno u vlasništvu Hrvatskih šuma. Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić vjeruje kako bi to trebalo biti riješeno za najkasnije šest mjeseci, uzimajući u obzir veliko iskustvo njegovog tima kada se radi o izvlaštenju državnog zemljišta u vlasništvo općine, a za potrebe društvenog i gospodarskog razvoja.
– U prvom redu na aerodromu će se zaposliti ljudi, što je nama najvažnije. Drugo, on će doprinijeti razvoju imidža ovog prostora kao razvijene i napredne sredine. Kada imate aerodrom onda cijeli svijet zna za vas. Cijene zemljišta i nekretnina će višestruko porasti i lokalno stanovništvo dobit će priliku da razviju vrhunsku uslugu i ponudu ljudima koji će sutra doći, kaže Baradić.