Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Izložba rabljenih plovila na sajmu u Biogradu

18.10.2011. 22:00
Izložba rabljenih plovila na sajmu u Biogradu


Unatoč trendu smanjenja kapaciteta nautičkih sajmova u Biogradu će se predstaviti više od 200 izlagača


Trinaestu godinu zaredom u četvrtak počinje novi Biograd Boat Show. Najpoznatiji sajam nautike u zadarskom kraju ove godine donosi više izlagača, novih brodova i premijera nego ikad prije čime ponovno potvrđuje status najveće izložbe plovila u Hrvatskoj i na istočnom Jadranu. Na sajmu će se predstaviti više od 200 izlagača, unatoč trendu smanjenja kapaciteta nautičkih sajmova. Organizatori s ponosom ističu da je Biograd Boat Show svih ovih godina postojanja imao neprekidan rast, a ove godine ima najveće povećanje broja i kvalitete izloženih plovila i nautičke opreme.
 Premijerno će se predstaviti više od 25 najavljenih plovila počevši od 6-metarskih fishermana do jedrilica i motornih plovila većih od 50 stopa kao i nova polupodmornica – hrvatski izum. U zapadnoj Marini Kornati na više od 400 m2 bit će zastupljeni nautička oprema i proizvodi za direktnu prodaju na sajmu. Najveću ponudu činit će HUNT – Hrvatska udruga nautičkih trgovina, s predstavljanjem svojih osam članova, između ostalog nudeći rasprodaju sezonske robe po posebnim cijenama. Uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore prvi put se ove godine otvara novi izlagački prostor, posebna hala C u kojoj će biti predstavljena brodska oprema, a nalazit će se u sjevernoj Marini Kornati. Kreativna radionica Stol Art organizira “Malu školu brodogradnje” – projekt namijenjen djeci koja kroz praktičan rad uče o tradicionalnoj hrvatskoj brodogradnji. Udruga “Crveni koralj” – Corallium Rubrum iz Zagreba, prikazat će autentične filmove i fotografije o podmorju, predstaviti radove i knjigu članova udruge. Prvi put na sajmu će biti postavljena dva videozida na kojima će posjetitelji moći vidjeti sve zanimljivosti i novitete sajma.
 Ove godine predviđen je i rekordan broj stručnih skupova s aktualnim temama. Između ostalih tu je i tema ikonferencija koja obrađuje problematiku turističkog i nautičkog sektora na pomorskom dobru na kojoj je predavača Branko Kundih sa suradnicima, a koja će se održati u subotu 22. listopada 2011. U 11.00 sati u konferencijskoj dvorani hotela Ilirija Na marginama sajma u petak će biti održana sjednica izvršnog odbora HUP-a s temom problemi u nautici, apel za ukidanje trošarina. U subotu se održava i plenarna sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter, a u nedjelju i plenarna sjednica Udruženja turističkih brodara i grupacije jahte s profesionalnom opremom. Također na Biograd Boat Showu održat će se i najveća izložba rabljenih plovila u Hrvatskoj.
 Sajam inače privlači mnoštvo posjetitelja iz središnje Europe, kao i vlasnike plovila koji imaju vez u blizini. Između ostalog, Biograd slovi kao jedna od najvećih čarter destinacija s najbogatijim kalendarom međunarodnih regata, s prosječno 40-ak regata godišnje pod međunarodnom organizacijom. U petak je to Croatia Cost Cup – s više od 50 plovila i 370 sudionika na ruti Biograd – Korčula – Biograd, Pitter End of Season – s više od 150 sudionika te Elan 210 Match racing – kroz sve dane sajma. Zainteresirani za ovaj novi, uzbudljivi brod moći će dogovoriti test vožnju na mjestu događaja. Regata klasičnih i tradicionalnih brodova bit će upriličena 22. i 23. listopada i otvorena za tradicionalne brodove.
Organizator je pripremio ukupno osam zabava uključujući More magazin, Yacht Club Biograd, austrijski časopis Yacht Revue, afterparties i BBS otvorenu večer koncert grupe Jinx.