Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udomiteljstvo – pomoć starijim osobama i samozapošljavanje

18.10.2011. 22:00
Udomiteljstvo – pomoć starijim osobama i samozapošljavanje


S obzirom na to da je završeno osposobljavanje i dodijeljene su diplome za njegovateljice, poseban osvrt imali smo na udomiteljstvo, jer to je oblik pomoći starijim osobama, a ujedno i za samozapošljavanje, kazala je Miličić


Teme su bile socijalna upućenost, zapošljavanje i socijalno uključivanje žena, a na kraju je podijeljeno i 17 uvjerenja o osposobljenosti za zanimanje njegovatelja, kazala je Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero o okruglom stolu na temu “Međusektorskom suradnjom prema socijalnom uključivanju” održanom u ponedjeljak u vijećnici Općine Gračac.
Uz organizatore Udrugu za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura plus iz Splita te partnerske organizacije Udrugu Prospero iz Gračaca, Udrugu žena Nit iz Korenice te Tehnološki centar Split na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici UNHCR-a, UNDP-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb. Projekt “Zajedno k socijalnom uključivanju” financiran je sredstvima EU preko programa “Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina”.
Cilj okruglog stola bio je utvrđivanje prednosti i nedostataka programa socijalnog uključivanja, koji provode različiti dionici na širem području Like, ratom pogođenom i ruralnom kraju, ali i potreba koje bi se trebale uzeti u obzir u budućem djelovanju na socijalnom uključivanju i unaprjeđenju suradnje raznih dionika kako bi ti programi i sve akcije u zajednicama imali bolji utjecaj, a u tome su prema svemu sudeći i uspjeli.
– S obzirom na to da je završeno osposobljavanje i dodijeljene su diplome za njegovateljice, poseban osvrt imali smo na udomiteljstvo, jer to je oblik pomoći starijim osobama, a ujedno i za samozapošljavanje. Iz gospićkog Centra za socijalnu skrb rekli su nam pomoći informacijama i raznim brošurama, a iz UNDP-a i UNHCR-a su rekli da će pomoći ženama u pripremi prostorija za takav način rada. Nastojat ćemo da to ne bude mrtvo slovo na papiru, kazala je Miličić.
Osim organizatora na okruglom stolu sudjelovali su Tanja Kale, voditeljica UNHCR-ova ureda u Kninu, Julie Špec, asistentica projekta UNDP-a Lokalni razvoj – Lika/dalmatinsko zaleđe, Ankica Brajković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić, te Anđa Bradarić, voditeljica ispostave HZZ-a Gračac.+