Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I stanari i Milinković uvjereni da je sud na njihovoj strani

Autor: Suzana Bandić

18.10.2012. 22:00
I stanari i Milinković uvjereni  da je sud na njihovoj strani

Foto: Zvonko KUCELIN



Spor oko pristupnog puta prema takozvanim Galićevim zgradama  u Diklu između Grada Zadra i 103 stanara s jedne, te  Nikše Milinkovića s druge  strane, dobio je sudski epilog u pravomoćnoj odluci  Županijskog suda koju potpisuje izvanraspravni sudac  Marin Grbić. Ono što je u  cijeloj priči najzanimljivije  jest činjenica da su sve tri  suprostavljene strane u  ovom postupku zadovoljne  donesenom odlukom.
– Jako sam zadovoljan  odlukom jer je utvrđeno da  se ovdje ne radi o sudskoj  nadležnosti već da je za  rješenje problema nadležan  Grad Zadar. A Grad Zadar  već je u svibnju bio donio  rješenje kojim je Milinkovićevima bilo naloženo da  uklone prepreke i poravnaju put, odnosno vrate ga u  prvobitno stanje. Međutim,  Grad to rješenje nije proveo, a u međuvremenu je  policija odbila pružati asistenciju. Pokrenut je sudski  spor pred sucem Rogićem i  stanarima je tada  bilo preostalo samo umiješati se u  taj sudski postupak. Cilj je  bio isprovocirati upravo  ovakvu odluku kakva je donesena – rekao je Andrej  Korljan, opunomoćenik  103 stanara zgrada u Diklu,  naglašavajući kako je ovom  odlukom zapravo ispravljeno pogrešno prvostupanjsko rješenje, budući da je i  tada sud trebao odbaciti  tužbu umjesto ulaziti u meritum stvari.
No ovom odlukom zadovoljan je i Božo Vrkić, odvjetnik sina vlasnice parcele  preko koje je do ožujka ove  godine prolazio prilazni put  do osam zgrada, Nikše Milinkovića.
– S obzirom na to da smo  u ime Nikše Milinkovića i  Srećka Rogića priznali da se  radi o javnom dobru, što je  prihvatio ne samo Županijski već i Općinski sud, upravo ovakvu odluku smo i  očekivali, a tim više što smo  i u samom odgovoru na žalbu tužitelja predložili Županijskom sudu da usvoji žalbu i odbaci tužbu grada i  stanara zbog nenadležnosti  suda. To naše traženje je u  suglasnosti s dosadašnjom  sudskom praksom i odlukama na koje su se tuženici  pozivali tijekom postupka  pri tome misleći na odluke  Okružnog suda u Gospiću i  Županijskog suda u Zagrebu – rekao je Vrkić dodavši  kako je isti stav zauzeo i  Županijski sud u Zadru u  rješenju GŽ 1350/12 od 4.  srpnja ove godine, te da su se  i na to rješenje pozvali. Svoj  optimizam Vrkić temelji na  stavu da se nakon ovakve  odluke u ničemu nije promijenio status Grada, a niti  stanara.
– Stanari i Grad za koje  čujem da su zadovoljni  ovom odlukom već su do  sada pogrešno pokrenuli čak  dva postupka i to svaki ponaosob, pogrešno ih usmjerivši protiv Nikše Milinkovića i Srećka Rogića. Nije  Županijski sud predmetnu  nekretninu proglasio  nerazvrstanom  cestom jer takve  ovlasti nema. A  nema ih ni  općinski sud  pa stoga nije  jasno čime su  to tužitelji  zadovoljni –  kaže Vrkić, ne  skrivajući svoje  zadovoljstvo.
Gradonačelnik Zvonimir  Vrančić nije jučer želio komentirati odluku jer ju je  Grad, kaže, dobio svega par  sati ranije.
– Naša pravna služba i mi  svi zajedno najprije trebamo  pročitati tu odluku, proučiti  je, a onda stojimo na raspolaganju za komentare –  kazao je Vrančić, koji se u  vrijeme nastanka ovog problema našao u nezavidnoj  poziciji, a u dva navrata  imao je i nenajavljeni “posjet” od po pedesetak stanara koji su sa zahtjevima da  im riješi problem upali u  Gradsku vijećnicu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU